Kánikula kismamaként

<p>A nyár szó hallatára mindenkinek a hőség jut eszébe. Ezt valahogy ki kell bírni. Nemcsak az idősek és szívbetegek viselik rosszul, a várandósokat is gyötri a kánikula. Ebben a cikkben szeretnék pár jó tanáccsal szolgálni, hogy könnyebbek legyenek a mindennapok.</p>

Folyadékbevitel

Ez az egyik legfontosabb dolog, amelyet kismamaként nem lehet elhanyagolni: két liter folyadékot kell ilyenkor inni. A nagy melegekben ez a mennyiség akár egy literrel is növelhető.

A hormonok lelassítják a nyirokkeringést, ezáltal megnő a kismama vízháztartása. Elsősorban vizet igyunk. Figyeljünk oda az ásványvizek ásványianyag-tartalmára. Ha meghaladja az 1500 mg-ot literenként, túlterheli a veséket, és vizesedést okoz, amelynek eredménye a lábak puffadása. A vizesedést nem szabad félvállról venni, a terhességi toxémia egyik kísérő tünete. Három alaptünete van: vizenyő, fehérjevizelés és magas vérnyomás. A tünetekhez vagy valamelyikükhöz súlyos esetekben görcsroham és kóma is társulhat. Viszont nem kell elutasítani a friss smootie-kat, a hűtött gyümölcsteákat (erős vízhajtó teák kizárva), s a gyümölcsleveket sem; az utóbbiaknál figyeljünk oda a cukortartalomra. Ha hosszabb időre kell elhagyni a hűvös lakást vagy a légkondis irodát, ne feledkezzünk el vizet vinni, naptejet használni, kalapot feltenni.

 

Táplálkozás

Nyáron senki sem kívánja a laktató, nehéz ételeket, ugyanis megterhelik és melegítik szervezetünket. Ez a kismamákra is igaz. Nyugodt szívvel fogyaszthatunk hűsítő gyümölcsleveseket, friss, könnyű salátákat, sok-sok gyümölcsöt és zöldséget, legfőképp nyers vagy párolt formában. Ezek vitamin- és folyadéktartalmuk miatt is elengedhetetlenek. Természetesen a húsok fogyasztása nem ellenezhető, de köretnek inkább valami könnyűt válasszon a kismama.

 

Ruházat

Mindenképpen a könnyű, szellős, természetes anyagból készült ruhadarabok viselése ajánlott. Velük megelőzhető az izzadás, nem tapadnak a bőrhöz, kisebb a mell alatti és hasi kiütések kialakulásának kockázata.

 

Napsütés, mozgás, fürdőzés

A kismamáknak nem ajánlják a napozást, mivel a hormonális változások miatt a bőr könnyebben leég, és hamarabb alakulnak ki májfoltok is. A pocakot ne tegyük ki erős napfénynek: vékony kendővel fedjük le, üljünk árnyékban. A magzatvíz hőmérséklete ilyenkor felemelkedik, s ez nem jó a bentlakónak. Ha a mozgásigény a terhesség alatt sem lankad, akkor a délelőtti, valamint kora esti órákra időzítsük a sétákat, a jógát (akár a szabadban is). Ami a fürdőzést illeti, a természetes vizek, tiszta tavak ajánlottak. Ha valaki mégis a termálfürdőt választja, mártózás után alaposan lezuhanyozzon le, hiszen a várandósság alatt a hüvely fogékonyabb a folyásokra, fertőzésekre. Még több információ a www.minoritykids.sk oldalon.

Az író diplomás szülésznő, a Gravid Info tanácsadója, a Minority Kids szerzője

 

 

 

Hasznos tanácsok

* Hűsítsd a levegőt: ventilátorral, légkondicionálóval (ügyelj a kinti és benti hőmérséklet közti egyensúlyra), rolókkal, sötétítőkkel

* Hűsítsd magadat: nedves, hideg borogatás a tarkón vagy a test más részein, vegyél többször kellemesen langyos zuhanyt

* Hogy csökkentsd a lábödémásodást, ülő tevékenységnél polcold fel a lábad, óránként sétálj kicsit, és végezz gyakorlatokat. Ezzel serkented alsó végtagjaid vérkeringését

* Kerüld a nagy főzéseket. 50 fokban nehéz egy egész menüt elkészíteni

* Grillezéskor óvatosan a krumpli- és majonézes salátával

 

 

 

„Mint minden kismamát, engem is megvisel a nyár. A tikkasztó hőség miatt hamar elfáradok, és a lábdagadással is megismerkedtem. Délután úgy lazítok, hogy felpolcolom a lábam. A munkahelyemen van klímaberendezés, amely lehűti a helyiséget, de számomra zavaró, hogy a levegő meg sem moccan. Kerülöm a tűző napot annak ellenére, hogy napimadó vagyok. Ha kinn vagyok, félárnyékos, árnyékos helyet választok, és mindig használok napvédő krémet. Fokozottan ügyelek a folyadékbevitelre is. A hálószobát reggel és este kiszellőztetem, napközben besötétítem. A friss, átszellőztetett szobában könnyebb és pihentetőbb az alvás is. Fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire, nemcsak kánikulakor, hanem az egész babavárás alatt.”

Hat hónapos kismama, Dunaszerdahelyi járás

 

„A nyári hőség következménye leginkább a pulzusemelkedés és a gyakori szédülés. Félek a vizes felületektől, legyen az tó vagy termálfürdő, pedig a Dunaszerdahelyi járásban volna bőven lehetőség a fürdőzésre. Így a teraszon felfújt kis gyerekmedencét választom, amely inkább pancsoló a kétéves gyermekemnek. Közel van a napernyő is, néha kezembe kerül a jégkrém, a házi fagylalt és egyéb nyers tojással készült ínyencség elővigyázatosságból kimarad. A harmadik trimeszterben a szervezet szemmel láthatóan a baba életfunkcióit produkálja, 3 óránként táplálkozás, 4-5 óránként alvás, sok pihenés, hisz egy testben két lélek van. Fontos elfogadni a határainkat, lelkileg és fizikailag egyaránt. Így a nyár pihenős, nyugodt időszak is.

Hét hónapos kismama, Dunaszerdahelyi járás

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?