Úszó-vb: magyar érem nélkül?

Rasovszky
Doha |

A vizes-világbajnokság második hetében, vasárnaptól a medencés úszók is megkezdik szereplésüket Dohában.

Tavaly Kós Hubert győzelme révén egyetlen magyar úszóérem született a fukuokai világbajnokságon, a mostani vb-ről azonban ő hiányzik majd, mivel kizárólag a párizsi olimpiára fókuszál. Így a papírforma alapján bravúr lenne, ha honfitársai közül bárki dobogóra állna Dohában. A magyar küldöttséggel legutóbb 2007-ben, Melbourne-ben fordult elő, hogy nem szerzett aranyérmet, arra viszont még nem volt példa, hogy medál nélkül térjenek haza egy világbajnokságról.

Sós Csaba szövetségi kapitány ugyanakkor az M4 Sportnak kijelentette: mivel a nyílt vízi úszók két érmet is szereztek, már biztos, hogy nem szakad meg a magyar csapat vb-hagyománya: „A nyílt víz ugyanúgy víz és ugyanúgy mozognak benne a sportolók, tehát két érmünk már van. A reális esély itt az, hogy döntős helyezések legyenek, azt várom, hogy most a nőknél is többen fognak döntőt úszni, ez Fukuokában elmaradt. A férfiaknál Németh Nándor, Szabó Szebasztián és Márton Richárd is ott van a favoritok között, úgyhogy nem vagyunk esélytelenek a továbbiakban sem.”

A szakember a tavaly 200 m háton ötödik Kovács Benedeket már nem említhette, mivel az úszó a dohai edzőtáborban combizomsérülést szenvedett, és ezért hazautazott.

Ami a nőket illeti, a legnagyobb esélye a fináléra Késely Ajnának és Pádár Nikolettnek van, Kapás Boglárka pedig az olimpiai szintidő eléréséért ugrik medencébe (hasonlóan a férfiaknál Holló Balázshoz, a küldöttség összes többi tagja már teljesítette az A-szintet).

Sós szerint leginkább a váltók olimpiai kvótája miatt lesz fontos a következő bő egy hét. „A cél kettős: az egyik a váltók kvalifikációja, így a verseny végén pontosan meg tudjuk mondani, mely váltók indulnak el az olimpián. A másik az, hogy ez komoly verseny, és egy ilyen erősebb viadal amúgy is bejött volna a programba. Innentől nem foglalkozunk azzal, hogy februárban kerül erre sor, hogy nem ilyenkor szokták megrendezni. Az úszók alaphelyzetben szeretik a váltót, ezt jó látni. A hét váltóból reális esély van rá, hogy az összes ott legyen az olimpián – most azt mondom, öt és hét között várható a szám, hány váltóval jutunk ki” – jegyezte meg Sós.

A tervek szerint egyéni távokon 9 férfi és 6 női versenyző indul (további heten pedig a váltókban). Előbbiek között ott lesz Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid is, akik eddig a nyílt vízi számokban versenyeztek.

A kilenctagú szlovák küldöttségből Richard Nagytól várják a legjobb eredményeket, mivel Andrea Podmaníková a Párizsra való felkészülést részesítette előnyben. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?