Elhunyt a kortárs képzőművészet egyik sztárja

dd
New York |

Nyolcvanhét éves korában, limfóma szövődményei miatt elhunyt Frank Stella amerikai festőművész, aki emberek millióival szerettette meg a kortárs irányzatokat. 

Az egyik legjelentősebb mai amerikai festőként tartották számon, egyik munkáját nemrég 28 millió dollárért értékesítette a Christie’s aukciósház. Mindig is a minimalista művészeti formák érdekelték, a geometrikus absztrakttal, kinetikus szobrokkal, kollázsokkal és a „festészet utáni” absztrakció lehetőségeivel is foglalkozott. Már 23 éves  korában felfigyeltek rá a New York-i művészkörökben, amikor egy fekete rácsokból álló, síkszerű képekből összerakott sorozatot állított ki. A hetvenes évektől kezdve egyre több színt használt, és mindössze 34 éves volt, amikor a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) átfogó kiállítást rendezett neki. Ezzel rekordot döntött, bár sosem érdekelték a rekordok: a legfiatalabb művész volt a múzeum történetében, akinek ilyen nagyszabású tárlata nyílt.

Frank Stella a brit Guardian szerint még idén is intenzíven dolgozott, nem volt komolyabb betegsége  – legalább is nem hozta nyilvánosságra. New York-i otthonában hunyt el helyi idő szerint tegnapra virradóra.

Azon kevesek egyike volt, aki a folyamatosan változó trendek ellenére a 1950-es évektől kezdve, azaz hat évtizeden át termékeny volt és mindig képes volt megújulni. A második világháború után jelentkező markáns amerikai absztrakt mozgalom vezéregyéniségévé vált.  Nem konvencionális geometriájú vásznaival a festészet és a szobrászat közötti határt próbálta elmosni – kritikusai szerint jelentős sikerrel. Leghíresebb művei közé tartozik az 1960-as évek végén és a 70-es évek elején készült, ívelt vonalakból és élénk színekből álló Protractor-sorozat (Szögmérő), valamint a 80-as és 90-es évekből származó, neonfényű Moby Dick ihlette szobrok. 

Egyik utolsó kiállításának anyaga még mindig látható a floridai Jacksonville-ben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?