Negyedszer a legjobbak között Sofronék

hoki

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt Papp Kristóf góljával 2:1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán, ezzel ismét feljutott a 16 csapatos elitbe.

A magyar válogatott a tornát az ázsiai csapatok elleni két győzelemmel (Japán 3:1, Dél-Korea 6:1) kezdte, majd következett a Románia elleni botlás (1:2). Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, ekkor kerültek a felszínre a csapaton belüli feszültségek, többen rossz hangulatról, hibás szakmai döntésekről beszéltek, Galló Vilmos pedig egyenesen lebohócozta Don MacAdam szövetségi kapitányt. A Magyar Jégkorongszövetségnek sebtében cáfolnia kellett, hogy az utolsó két meccsük előtt leváltaná posztjáról a kanadai szakembert – ilyen előzmények után győzték le Sofronék az előzetesen két legesélyesebbnek tartott válogatottat. Pénteken a házigazda olaszok ellen (3:2 h. u.) még semmiképpen sem dőlhetett el a feljutás kérdése, szombaton azonban – a torna legutolsó meccseként – már világos volt a képlet: a már biztosan feljebb lépő Szlovénia ellen nyerni kellett, akár a rendes játékidőben, akár hosszabbítás vagy rávezetések után.

Kanadai edző kell

Utóbbi kettőre végül nem volt szükség, a hajrában emberelőnyben Papp Kristóf döntötte el a csatát (2:1). Ez volt a történelmi első magyar siker a rivális ellen tétmérkőzésen 11 vereséget követően.

A tornát így Magyarország nyerte 11 ponttal, másodikként pedig a három kilencpontos csapat közül a szlovének jutottak fel az egymás elleni eredményeknek köszönhetően, mivel az olaszokat és a románokat is felülmúlták.

A diadal azt jelenti, hogy a magyarok a sportág újkori történetében, a második világháborút követően negyedszer jutottak fel az élvonalba a 2008-as szapporói, a 2015-ös krakkói és a 2022-es ljubljanai siker után. Érdekesség, hogy mindet kanadai kapitány vezényelte le, sorrendben Pat Cortina, Rich Chernomaz, Sean Simpson és most Don MacAdam.

Utánozhatatlan érzés

Utóbbi szerint semmi máshoz nem hasonlítható érzés, amikor egy csapat kivívja a feljutást a világ legjobbjai közé. „A csapat elszántsága egészen kiváló volt, megdolgoztak a játékosok a sikerért. A legfontosabb pillanatban mindenki a legjobbját nyújtotta. Egészen elképesztő kapusteljesítményt nyújtott Bálizs Bence, míg elöl pont a kritikus pillanatokban érkeztek a gólok vagy hátul a védések mellett a jó lövésblokkolások – mondta a 73 éves edző, aki kiemelte, nem tud olyan más helyzetet elképzelni, amihez az ilyen feljutás érzése hasonlítható lenne. – Ez az, amikor a csapat, az edzői stáb, a szurkolók a helyszínen és otthon is együtt éreznek. Ez fantasztikus,

A főszereplők

„Le a kalappal, ahogy a kapitány a helyzetet kezelte. Innen tényleg nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, és a csapat is maximálisan a hátralévő két meccsre összpontosított. Szenzációs érzés átélni a feljutást, ilyen sikerben nem volt részünk, megnyertük ezt a hihetetlen erős csoportot – nyilatkozta a „renitens Galló.

A kapus Bálizs Bence kritikus pillanatokban védett hatalmasakat mindkét hétvégi meccsen, nem véletlenül dícsérte őt minden csapattársa. „Fegyelmezettek voltunk, fizikailag és érzelmileg is együtt harcoltunk, igazi karaktert mutattunk. Öröm és megtiszteltetés ebben a csapatban szerepelni – jegyezte meg a norvég Saprsborg hálóőre.

Hári János, a válogatott egyik legjobbja, aki hat pontjával (3 gól, 3 gólpassz) a torna legeredményesebbje lett, azt emelte ki, hogy a csapat hihetetlenül tudott koncentrálni a tornán, különösen az utolsó két mérkőzésen: „Nagyon jó egységet képezünk mi, idősebb, rutinosabb játékosok és az új, fiatal játékosok. Topon vagyunk, hasonló az érzésem, mint 2015-ben Krakkóban volt, akkor mi voltunk fiatalok, és minket segítettek az öregebbek.

A 36 éves Sofron István szerint csodálatos érzés átélni ilyen történelmi sikert. „A vb előtt sokan temették ezt a csapatot, a kiesést sem tartották elképzelhetetlennek. Most viszont olyat értünk el, mint még soha. Először végeztünk első helyen, először győztük le Szlovéniát világbajnokságon, és ez egy hihetetlen erős csoport volt. A kieső Koreai Köztársaság legyőzte a feljutó Szlovéniát. Annyi balsors után most ennek így kellett lennie. A szurkolók pedig rengeteg erőt és kitartást adtak – értékelt Sofron, aki mellesleg az egész vb legbüntetettebb játékosa volt.

Papp Kristóf pályafutása eddigi legfontosabb góljának tartja a feljutást érő találatot, „Ekkora tét mellett még nem lőttem ilyen fontos gólt. Biztos, hogy örök életemben emlékezni fogok rá. Természetesen ez csapatmunka volt. Az egész hét, az egész torna. Két nagyon kemény meccsünk volt az utolsó két napon, de kiváló kapusteljesítménnyel a hátunk mögött megoldottuk. Fantasztikus újra átélni a feljutást és majd újra a világ legjobbjai között játszani – mondta Papp.

Még lesz meccs

A magyar válogatott emberelőny-kihasználásban (13 fór, 2 gól), valamint emberhátrány-kivédekezésben (16 hátrány, 3 kapott gól) egyaránt a negyedik lett a hatos mezőnyben. A lövési hatékonyságban viszont a második, miután 132 lövésből 15-ször talált be (11,36 százalék). 

A csapatot a szurkolók holnap élőben is láthatják, az MVM Dome-ban a Stanley-kupa-győzteseket is felvonultató, az elit-vb főpróbáját tartó Kanada lesz az ellenfelük. MacAdam ezen a meccsen köszön el a csapattól, egyúttal szakmai igazgatóként sem folytatja a magyar szövetségnél, és hazaköltözik Kanadába.

A jövő évi élvonalbeli tornára Stockolmban, illetve a dániai Herningben kerül sor. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?