Kajak-kenu-Eb: Vlčekék és Sidóék is a döntőbe vágynak

Vlček

Szerdán az előfutamokkal elrajtol Krakkóban a kajak-kenu Európa-bajnokság, amelyet az Európai Játékok keretein belül rendeznek meg.

A megszokott vasárnap helyett szombatig tartó Eb több szempontból is különleges lesz. Az Európai Játékok részeként „olimpiai hangulatban” tölthetik a hetet a kajak-kenusok, ugyanakkor nem a kontinensviadalokon megszokott program vár rájuk: a műsorból hiányoznak az 1000 méteres távok. Krakkóban ugyanis nincs ilyen versenyek rendezésére alkalmas versenypálya. Először ezért a kajak-kenu mint sportág törlése is felmerült, végül azonban kompromisszumként a mintegy 750 méteres Kryspinów tavon megtartják a versenyeket. 200 és 500 méteres távokon, összesen 14 Európa-bajnokot (egységet) avatva.

A programot színesítendő két vegyes páros szám is szerepel a műsorban. K2 500 méteren Denis Myšák és Sidó Bianka fogja képviselni Szlovákiát. „A válogatót megnyerő férfi és női versenyző került ebbe a hajóba. Örülök neki, hogy Denis lett a társam, technikailag szerintem ő passzol a legjobban a stílusomhoz. Már kipróbáltuk, milyen egy hajóban ülni, szerintem Krakkóban is jó lesz” – mondta lapunknak Sidó, még mielőtt a küldöttséggel útnak indult volna a lengyel fővárosba.

A somorjai származású kajakosra komoly terhelés vár, az említett szám mellett ugyanis – az előzetes tervekkel ellentétben – K2-ben és K4-ben is indul az Eb-n (utóbbi hajóban Bugár Réka is ott lesz), „Korábban mind a három kvótát kieveztük. A sűrű program miatt a párost ki akartam hagyni, de egy adminisztrációs hiba miatt be kellett töltenünk ezt a számot is. A szerdai nap húzós lesz, akár négy futam is várhat rám. De két döntős szerepléssel azért elégedett lennék – jegyezte meg a Pozsonyban készülő Sidó Bianka, aki első felnőttmezőnybeli évében két vk-versenyen van eddig túl. – Ez egy teljesen új versenyhelyszín, ahol még senki nem járt, de ilyesmi nem zavar, mert én még sok más helyszínnel is így vagyok.

A hatalmas rutinnal rendelkező Vlček Erik is azt mondta az Új Szónak ezzel kapcsolatban, csak remélni tudják, hogy nem lesz szeles a pálya és vízi növények sem fogják nehezíteni a versenyzést. „Az atmoszféra viszont nagyon hasonló lesz, mint az olimpiákon szokott lenni – jósolta a 41 éves kajakos, aki mindkét eddigi Európai Játékokon részt vett. 2015-ben Bakuban 4. lett Tarr Györggyel K2 1000 méteren, négy éve Minszkben pedig ezüstérmet szerzett a K4-es egység tagjaként 500 méteren.

Krakkóban ezúttal Gacsal Ákossal indul párosban, akivel egy másik lengyelországi helyszínen, Poznanban debütáltak nemrég a világkupában. „Korábban talán ha kétszer ültünk egy hajóban. A vk-ben még ismerkedtünk, hogy hogyan is megy együtt a versenyzés. Edzéseken egyre jobb időket érünk el, így nagyon jó lenne most egy döntőt elcsípni a poznani 13. hely után – nyilatkozta Vlček. – Meg kellett szoknunk egymást Ákossal, mert más stílusú versenyző, mint állandó párostársam, Botek Ádám. Úgy érzem, mostanra összeálltunk, Ákos jobban le tud követni a hajóban és én is tudom, hogy milyen taktikával kell evezni, hogy meglegyen az összhang köztünk.

Az említett Botek is ott lesz Krakkóban, de a program miatt csak a négyesben fog versenyezni. Samuel Balážtól, Myšáktól, Zalka Csabától és tőle várható ezúttal is a szlovákiai, 13 tagú küldöttség legjobb eredménye Krakkóban.

A kajak-kenu versenyeit az M4 Sport és az RTVS sportcsatornája is élőben közvetíti szerdától szombatig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?