Egy év alatt a világ második legjobbjává vált virtuális F1-ben

Bereznay Dani

A Mercedes nem csak a Forma–1-ben tarolt. A virtuális versenyeken, vagyis az F1 Esports Series-ben is az ő pilótájuk lett a világbajnok, és bezsebelték a konstruktőri vb-címet is. Mindez nagymértékben köszönhető az első magyar e-pilótának, az X-Faktorban is feltűnt Bereznay Dánielnek.
 

Pro Draft


A tavalyihoz képest a 2018-as idény óriási változást hozott az F1 Esport Series számára, ugyanis a profi Forma–1-es istállók is csatlakoztak a virtuális versenyekhez. A Ferrarin kívül az összes F1-es csapat indult az F1 Esports Seriesben. A csapatok pedig komoly válogatást tartottak, ami a pilótákat illeti. A világból 66 ezer amatőr pilóta akart bekerülni a csapatokhoz, akiknek először 4 kvalifikáción kellett részt venniük, amelyről összesen 40 játékos került be az Angliában megrendezett Pro Draftba. Itt különböző feladatok elvégzése után az F1-es istállók 16 versenyzőt választottak ki. Bereznay Dánielre a Mercedes AMG Petronas Motorsport csapott le, így a tavalyi világbajnok, Brendon Leigh csapattársa lett. 
„Amikor meghallottam, hogy a Mercedes vezetői engem választottak, hihetetlenül megkönnyebbültem, és óriási megtiszteltetést éreztem. A Mercedes csapat a mérce az elmúlt négy év F1-ében. Ők uralják a sportot, ők zsebelték be eddig az összes világbajnoki címet az új érában. Óriási megtiszteltetés volt a legnagyobb autómárkát képviselni, akár csak virtuálisan is” – mondta a 18 éves versenyző.


Az első szezon


Így kezdődött Bereznay Dani első profi szezonja. A 2018-as idényben összesen 10 futam volt, amelyet három versenyhétvége alatt „játszottak” le. Október 10-én, október 31-én, végül a kétnapos nagydöntőt november 16-án rendezték meg. Ezeket az úgynevezett LAN-okat a londoni Gfinity Esports Arenában rendezték, és több tv-csatorna is közvetítette a futamokat, többek között a cseh Sport 2 is. 
„A versenyekre a felkészülés otthon kezdődik, mert odahaza is megvan ugyanaz a felszerelésünk, amivel versenyzünk. Aztán néhány nappal a versenyek előtt kiutazunk Londonba, hogy a csapattal együtt is tudjunk gyakorolni, a futamok napján pedig már minden egyértelműnek kell, hogy legyen” – kezdte részletezni lapunknak Dani. A mentális és stratégiai felkészülés mellett a versenyzőknek természetesen szükségük van arra is, hogy fizikailag jó formában legyenek. Dani és csapattársai órákat töltenek a konditeremben, ahol leginkább kardioedzéseket végeznek, emellett pedig az állóképességüket fejlesztik, hiszen egy versenynapon hosszú-hosszú órákat töltenek szimulátor előtt. 
 

„A versenynapok hasonlóan zajlanak, mint az igazi F1-ben. Van egy 30 perces szabadedzés, majd egy rövidebb, 18 perces időmérő edzés, amely eldönti a futam rajtsorrendjét. Majd következnek a versenyek, amelyek távja az igazi pálya 25%-a, a pontozás pedig pontosan úgy zajlik, mint a valódi világbajnokságban. Az autók alapból egyenlő erősségűek, de mi saját kezűleg változtathatunk néhány beállításon, mint pl. a dőlésszögön, szárnybeállításokon stb. Az időjárás pedig dinamikusra van beállítva, ami azt jelenti, hogy mi sem tudjuk előre, hogy milyen körülmények között kell majd vezetnünk.”


Dani pedig minden körülmény között megállta a helyét, hisz az első idényében a második helyen végzett a világbajnokságban. Az egész vb alatt kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, 10 futamból 9-en benne volt az első hatban, egyedül Silverstone-ban volt gyengébb futama, ahol a rossz rajt miatt csupán a tizenkettedik lett. Négyszer végzett dobogós helyen, a belga és az abu-dzabi versenyt meg is nyerte, így összesen 163 pontot szerezett. 


„Én a versenyzést egyelőre csak az iskola mellett űzöm, de több olyan pilóta is van, akinek profi karrierje van, és csak ezzel foglalkozik, ilyen a csapattársam, Brendon Leigh is. Pont ezért nagyon büszke vagyok arra, hogy a világ második legjobb e-sport F1-pilótájának mondhatom magam. Ahogy arra is, hogy a csapattal sikerült fölényesen megnyernünk a konstruktőri világbajnokságot.” A Mercedes a konstruktőri vb-n összesen 382 pontot szerezett, a második Toro Rosso csupán 210-et.


A magyar pilótát csak a tavalyi világbajnok, a jelenlegi csapattárs Brendon Leigh tudta megelőzni a mezőnyben. A magyar pilóta elárulta, hogy abszolút nem neheztel emiatt rá. Nagyon jóban vannak, és nagyon sokat tanult tőle, amit mi sem bizonyít jobban, mint a sikeres első szezonja. 

Bereznay

Profi karrier


Bereznay Dani jelenleg a budapesti Madách Imre Gimnázium utolsó éves diákja. A továbbtanulás mellett továbbra is az F1-es e-sport fogja kitölteni az életét, szeretne ebben karriert csinálni. A további nagy álma, hogy egy Forma–1-es csapat vagy más autósport csapatának hivatalos szimulátorpilótája legyen. Elmondása szerint mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne „csak” e-sportos versenyzői szempontból legyen érdekes a csapatok számára, hanem szimulátorpilótaként is felfigyeljenek rá. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?