Újabb magyar érmek és 4. helyek a rövid pályás úszó-Eb-n

úszás
Otopeni |

A romániai Otopeniben vasárnap zárult rövid pályás úszó-Európa-bajnokság hétvégi versenyein is több magyar érem született.

Pénteken Márton Richárd 200 pillangón szerzett bronzérme után még egy magyar úszó dobogóra állhatott: Késely Ajna országos csúccsal bronzérmet nyert 1500 méter gyorson. Késelynek az előfutamban sikerült legyőznie régi riválisát, Simona Quadarellát, és előzetesen bízott abban, hogy a fináléban is meg tudja majd szorongatni az olasz úszót, ugyanakkor a francia Anastasiia Kirpichnikova győzelmét szinte biztosra lehetett venni.

Nagyon kemény volt

A finálé hasonlóképpen alakult, mint 800 méteren, Kirpichnikova és Quadarella ellépett Késelytől, aki viszont a mezőny maradék részét utasította könnyedén maga mögé, és így ment ez a bő negyedórás verseny végéig. A 22 éves magyar versenyző ezzel duplázott a romániai kontinensviadalon, amelynek szerdai versenynapján 800 méter gyorson is harmadik volt.

Ez a verseny belülről nekem izgalmas volt, de én inkább saját magammal és a komfortzónámmal szemben harcoltam, óriási csatákat vívtam a gondolataimmal. Az edzőm, Kovács Ottó ezt látta is kívülről rajtam, és mondta, hogy ez bizony kemény volt. Nagyon komoly volt a fájdalomkülönbség a döntős és az előfutamos úszásom között, utóbbit nagyon élveztem, ez viszont egy komoly harc volt. Nagyon örülök neki, sikerült túllépni a határomon – nyilatkozta Késely. A szám másik magyar úszója, a 18 éves Flück Nóra egyéni csúccsal az ötödik lett.

26 méterig tökéletes volt

Szombaton négy szám döntőjében volt magyar érdekeltség. A legjobb eredményt a papírformának megfelelően Szabó Szebasztián érte el, aki címvédőként ugrott medencébe 50 pillangón. A 27 éves magyar versenyző kapta el a legjobban a rajtot 58 századmásodperces reakcióidővel, és egyedüliként volt 10 másodpercen belül az első fordulónál. A második 25 métere azonban nem sikerült olyan jól, végül másodikként csapott célba. A számot a svájci Noe Ponti nyerte, aki mindössze négy századra volt Szabó és a brazil Nicholas Santos 21,75-ös világcsúcsától. Szabó – aki két évvel ezelőtt Kazanyban három aranyat nyert – önmaga második, a magyar küldöttség ötödik érmét szerezte a romániai kontinensviadalon. A győriek úszója csütörtökön 50 méter gyorson is második volt.

Az első 26 méterem nagyon jól sikerült, de a forduló utáni víz alatti munkám gyenge volt, hogy miért, azt sajnos nem tudom. Annak viszont nagyon örülök, hogy az 50 méter gyorson és most is nagyon jó volt a víz fölötti sebességem, hiszen az olimpián előbbi számban csak rajtolni kell majd és menni – tekintett már előre a párizsi játékokra Szabó. A világcsúccsal kapcsolatban megjegyezte, szerencsére még mindig ő a rekord társbirtokosa, és továbbra is azért dolgozik, hogy sikerüljön egyszer megjavítania, ehhez viszont tökéletesnek kell lenni az adott pillanatban.

A másik két egyéni magyar döntős nem állhatott dobogóra, viszont Németh Nándor 200 méter gyorson egyéni csúccsal lett hatodik. Ugrai Panna 100 méter pillangón – azt követően, hogy az előfutamban, majd a középdöntőben is egyéni rekordot úszott – a nyolcadik helyen végzett. „Szerettem volna Danas Rapsys mellett menni, ameddig csak lehet. Pont annyival kezdtem lassabban most, hogy a végére maradjon erőm, és hozzá kell tennem, hogy a döntő mindig egy nagy adrenalinlöket. Tele volt az uszoda, fantasztikus hangulatú volt a verseny volt, még nekem is, pedig nem otthon vagyunk – értékelt Németh.

A szombati versenynap utolsó számában a Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Senánszky Petra, Ugrai Panna összeállítású magyar csapat – melyben a déleőtti nyitófutamon mé Nell Olivér volt a nyitóember – országos csúccsal az ötödik helyen végzett a 4x50 méteres vegyes gyorsváltók döntőjében. „Kétszer sikerült országos rekordot döntenünk, ennél soha rosszabbat. Büszke vagyok rá, hogy sprintversenyszámban ilyen jó eredményt tudtunk elérni – nyilatkozta az uszonyos úszásban 17-szeres világbajnok Senánszky Petra.

Lemaradtak a dobogóról

Vasárnap két negyedik hely volt a magyar küldöttség legjobb eredménye. Pádár Nikolett 200 méter gyorson maradt le kevéssel a dobogóról. A döntőben sokáig a cseh Barbora Seemanová diktálta az iramot, a fiatal magyar tartotta a tempót az élmezőnnyel, egészen az utolsó hosszig dobogós helyen volt, de a hajrában az egyik brit rivális két századdal megelőzte. „Szerintem nagyon erős volt a kezdés, viszont összességében ez egyáltalán nem volt egy rossz úszás, nagyon örülök annak, hogy Európában a felnőtt mezőnyben negyedik vagyok 17 évesen. Jövőre szeretnék bizonyítani, hogy képes vagyok többre, hiszen nagyon szerettem volna jobb időt úszni és a dobogóra állni” – nyilatkozta Pádár.

Holló Balázs 400 méter vegyesen végzett a negyedik helyen. A fináléban az egriek úszója főként a harmadik úszásnemben, mellen került olyan hátrányba görög riválisával szemben a dobogó harmadik fokáért zajló küzdelemben, amit éppen csak nem tudott ledolgozni. „Szerettem volna valamivel jobb időt úszni, de ennél jobban zavar, hogy nem jött össze a dobogó. Tudtam, hogy a görög srác a táv háromnegyedéig nagyon jó, a korábbi versenyeken a végén mindig le tudtam hajrázni, és most is reménykedtem benne, hogy így lesz, ezúttal azonban nem így jött ki” – mondta Holló.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?