A lengyel és a német külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin nem diplomáciai eszközökkel győzhető meg a konfliktus befejezéséről

Annalena Baerbock

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem lehet a diplomácia eszközeivel meggyőzni az ukrajnai háború befejezésének szükségességéről – jelentette ki egybehangzóan Radoslaw Sikorski lengyel és Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán a nyugat-lengyelországi Slubicében.

A két külügyminiszter a Lengyelország európai uniós (EU) csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt Slubicében.

A közös sajtóértekezleten Sikorski az ukrajnai háború diplomáciai úton történő befejezésének esélyei iránt tudakoló újságírói kérdésre elmondta: Putyin elnökkel „az a gond, hogy nem tartja be szavát, teljesen hiteltelen”.

Mint emlékeztetett, az 1994-es budapesti memorandum értelmében Ukrajna lemondott atomfegyverek tárolásáról, ennek fejében az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Oroszország az ukrán területi egység és szuverenitás tiszteletben tartására kötelezte el magát.

Putyin ratifikálta a határokról szóló szerződést Ukrajnával – folytatta Sikorski. „Nehéz hinni valakinek, aki lényegében azt mondja – megszegtem az előző megállapodásokat, de (...) ha egy újabbat írok alá, azt már betartom” – fogalmazott a lengyel diplomácia vezetője.

Érvelt azzal is, hogy többen, köztük Zbigniew Rau előző lengyel külügyminiszter diplomáciai úton próbáltá lebeszélni az orosz elnököt az ukrajnai háborúról. „Mindegyikük azonos eredménnyel próbálkozott” – jegyezte meg.

„Putyin, mint kiderült, csak a nyers gazdasági és katonai erőre van tekintettel” – jelentette ki Sikorski. Hozzátette: éppen ez a „pénznem”, amelynek felhasználásával az orosz elnököt „meg kell győzni, hogy az invázió hiba volt, a háború pedig megnyerhetetlen”. Sikorski hozzáfűzte: „csak akkor van némi esély békére”.

Annalena Baerbock német külügyminiszter elmondta: ő ugyanúgy értékeli a helyzetet, mint lengyel kollégája. „Két és fél éve a fél világ mást sem tesz, csak diplomáciai úton próbálja meggyőzni Putyint, hogy ne okozzon még több szenvedést Ukrajnának” – jelentette ki.

A német külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy Európa ne támogassa az orosz gazdaságot. Az EU ezért újabb szankciócsomagot készít elő – erősítette meg Baerbock.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?