UFC: gazdára lel a könnyűsúlyú bajnoki öv

ufc

Hétvégén megabunyó várható az UFC-ben. Dustin Poirier és Charles Oliveira küzd meg a könnyűsúlyú MMA-bajnoki övért. Emellett a legendás Amanda Nunes készül ismét bajnoki címvédésre a hölgyeknél légsúlyban.

A férfi lightweight, azaz a könnyűsúlycsoport a leginkább figyelemfelkeltő az egész UFC-ben. Többek közt e kategóriában kavart port Conor McGregor, majd pedig Habib Nurmagomedov szorította ki a szuszt bárkiből, aki kiállt ellene. Habib viszont visszavonult, jelentős űrt hagyva maga mögött. 2021 májusában új könnyűsúlyú bajnokot avatott az UFC, amikor Charles Oliveira váratlanul kiütötte Michael Chandlert, aki korábban a Bellator szervezetben pusztított. Miért váratlanul? Majdnem Chandler győzött ugyanis KO-val az első menetben, a harc nem volt messze a bírói közbeavatkozástól. Oliveira viszont túlélte Chandler ütéseit, a második körben földre küldte Chandlert, s hullathatott örömkönnyeket a bajnoki övre, életében először.

Ki a „tényleges” bajnok?

Bár Charles Oliveira kétségkívül megérdemelten ülhet most a trónon, Dustin Poirier biztosan máshogy látja a helyzetet. 2021-ben Poirier kétszer is móresre tanította Conor McGregort. Poirier a korábbi eredményekre és Conor státuszára hivatkozva úgy jellemezte az első párharcot, hogy szerinte annak kellett volna lennie a legitim bajnoki bunyónak. Ezt senki sem vitatta sem a médiában, sem a szurkolók között, sőt, többen is kritizálták az UFC-t, amiért nem övért folyt az első Poirier–McGregor párharc.

Végigjárták a ranglétrát

Mind a brazil Charles Oliveira, mind az amerikai Dustin Poirier hosszú utat tettek meg idáig. Oliveira már 2010-ben az UFC-ben bunyózott, tehát nem egész 11 évig tartott neki a bajnoki bunyóig eljutni. Tudniillik, Oliveira korábban a könnyűsúly alatt lévő pehelysúlyban is próbálkozott, az erőltetett fogyasztás viszont túl sokat kivett belőle, s párharcaiban nem tudott kibontakozni. Az évek során viszont nem keveset letett az asztalra. A mindössze 32 éves brazil nevéhez tartozik a legtöbb finish, azaz győztes bunyó befejezése KO-val vagy feladásra kényszerítéssel (17). Ezek közül érdemes különösebben az utóbbit kiemelni: 14-szer kopogtatta le ellenfelét fojtással, karfeszítéssel és egyéb rafinált jiu-jitsus technikákkal.

Dustin Poirier nemeziséhez hasonló módon ingázott a súlycsoportok között, végül a könnyűben találta meg magát igazán. Az évtizedes UFC-karrierje során hatalmas nevekkel találkozott. Nagyjából egy évig ő volt az ideiglenes könnyűsúlyú bajnok, miután 2019-ben legyőzte Max Hollowayt. Szintén nyertes meccseket jegyzett Justin Gaethje, Eddie Alvarez és Dan Hooker ellen is. Mikor 2014-benMcGregor kiütötte őt egy pehelysúlyú találkozón, a vereség évekig emésztette, de nem állt meg, s jelenleg a kategória egyik, ha nem a legképzettebb és legveszélyesebb harcosának mondhatja magát.McGregort azóta kétszer is elverte.

Így is, úgy is igazságos

Igaz, hogy Charles Oliveira talán elkerülte a gigászi ellenfeleket, mielőtt bajnok lett, viszont ha Poirier ellen sikeresen bajnoki címet véd, azzal végleg elcsitítja az őt megkérdőjelezőket. Dustin Poirier 2021-ben jól megszívta magát pénzzel a McGregor-bunyókból. Itt az ideje megszerezni a bajnoki címet, és beírni magát az UFC történelmébe.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?