Nem lehet magyar színeket viselni a Groupama Aréna vendégszektorában

szurkolok

Biztonsági szempontból is az év meccse lesz a hétfő esti Magyarország–Szlovákia labdarúgó Eb-selejtező. A vendégszektorban szlovákiai magyarok is lesznek, az UEFA-nak nincsenek külön előírásai hasonló esetekre.

A kulcsfontosságú Eb-selejtezőre a hazai szektorokba villámgyorsan, két óra alatt elfogytak a jegyek, a Groupama Arénában telt ház, 22 ezer néző várja a csapatokat.

A nemzetközi mérkőzéseknél a rendező ország a stadion kapacitásának függvényében köteles belépőjegyeket biztosítani az ellenfélnek. Ezeknek a jegyeknek az értékesítését a vendégek futballszövetsége végzi. Információink szerint a Groupama Aréna vendégszektorába sok szlovákiai magyar is vásárolt jegyet, a Szlovák Labdarúgó-szövetség Facebook-oldalán olvasható kommentárok egy része azt jósolja, a vendégszektorból is a „Ria-ria-Hungária” fog szólni.

Az UEFA-nál nincsenek külön előírások a hasonló helyzetekre, amikor két szomszédos ország találkozik, és az egyik nemzet jelentős számú kisebbséget alkot a másik államban. Ezért hivatalosan nem lehet például eleve két részre osztani a vendégszektort, ám az események alakulásának függvényében előfordulhat, hogy a biztonsági emberek bemennek a vendégszektorba.

A márciusi Szlovákia–Magyarország találkozón sok felvidéki magyar a vendégszektor közelébe vásárolt jegyet – akkor az eredetileg a vendégszektort a hazaiaktól elválasztó élőlánc végül az egyik hazai szektor közepére húzódott, a szlovák és a magyar drukkereket elkülönítve.

Kapcsolódó cikkünk

A szlovák ultrák nem szoktak szervezetten részt venni a szlovák nemzeti csapat mérkőzésein, hogy ezzel jelezzék tiltakozásukat a Szlovák Labdarúgó-szövetséggel szemben. A budapesti mérkőzés kapcsán azonban már júliusban megjelent az Ultras Slovan official Facebook-oldalon egy felhívás, amely összefogásra buzdítja a szlovák klubok kemény magját. „A magyarok bejelentés nélkül, egy nappal korábban érkeztek hozzánk, és úgy viselkedtek Nagyszombatban, mint a világbajnokok, pedig hosszú ideje tudják, hogy egyetlen tábor sem támogatja a válogatottat. Ezután a közösségi médiában hazugságokat terjesztettek, lealacsonyították a táborainkat, és mocskolták a mi Szlovákiánkat! Ezért kérünk minden szlovákot, hogy ne maradjon otthon, utazzon velünk Budapestre, és adja vissza a kölcsönt” – olvasható a felhívásban.

Denisa Baloghová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője szűkszavúan válaszolt kérdésünkre, mit tesz a rendőrség a rendbontás elkerüléséért: „A rendőrség a sportesemények zavartalan lefolyásának és biztonságának biztosítása érdekében mindig megtesz minden szükséges intézkedést, amelyeket sajnos érthető okokból nem lehet közelebbről konkretizálni. A megszokott eljárás szerint, ebben az esetben is intenzív együttműködés zajlik a szlovák és a magyar rendőrség között.”

A Szlovák Labdarúgó-szövetség közleménye szerint a vendégszektorba csak szlovák vagy semleges színeket viselve lehet belépni. A vendégszektort csak az úgynevezett „szlovák szurkolói zónán” keresztül lehet megközelíteni, ide pedig nem lehet behozni más ország zászlóját, sáljait, egyéb jelképeit. Ha valaki mégis ilyeneket visel, nem fogják beengedni a vendégszektorba.

Az UEFA keményen bünteti a rendbontásokat, így egy esetleges botrány későbbi pályabezárást is vonhat maga után.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?