Orawetz szólója Diósförgepatonyban

futás

Április harmadik szombatján 92 futó és kocogó állt csatasorba Dél-Szlovákia (egyik) legrangosabb országúti futóversenyén, melynek 43. felvonását rendezték a sportsikereiről ismert csallóközi településén, Diósförgepatonyban. 

A tavasz beálltával futóberkekben is beindult a nagyüzem, egymást követik a rendezvények. A Barátság névre keresztelt sportos tavaszköszöntőn a nagy konkurenciára, a lehűlésre, a szeles időjárásra való tekintettel nem forgott veszélyben a 229 főt számláló részvételi csúcs, ezúttal kis híján száz futó és kocogó várt a rajtpisztoly dörrenésére, főleg csallóköziek. Király Mátyás klubelnökkel az élen népes csapattal képviseltette magát az agilis Bősi Futóklub. Illusztris személyiségnek számított a spártai hős, az ultrafutó Bíró Attila. A nevezett tavaly a világ egyik legkeményebb futóversenyén, a 246 km hosszú Athén–Spárta (246 km) viadalon került a figyelem fókuszába. 

A 11 versenykategóriába besorolt futók és kocogók közös rajtjára délután 13 órakor a diósförgepatonyi futballpálya előtt került sor. A tíz kilométert a hagyományos útvonalon teljesítették. Az aszfalt borította országúton Szentmihályfa érintésével Felsőpatonyig futottak, féltávnál fordultak és a rajt helyszínén, a DSC sporttelepe előtt értek célba. 

futás

A rajtot követő néhány száz méter után kialakult az élboly. A pozsonyi ŠKP atlétája, Richard Orawetz fergeteges iramot diktálva csakhamar lerázta üldözőit, a felsőpatonyi fordulónál már 150 méteres előnnyel vezetett. A visszaúton még nagyobb sebességre kapcsolt, másfél perces előnnyel robogott célba. Kiderült, újoncnak számít a versenyen, s az időjárásra sem panaszkodott. 

„Volt ellenszél és hátszél, fele-fele arányban. Futás közben jól éreztem magam. Csakhamar rájöttem, hogy ma csupán az óra mutatója lehet az ellenfelem. Örülök a sikernek, az elért időeredménnyel is elégedett vagyok. Mivel először vettem részt ezen a versenyen, kiemelném a szervezés magas színvonalát” – összegezte lapunknak benyomásait a 30 éves abszolút győztes. 

Célba futáskor a résztvevők nyakába emlékérem került, és az ünnepélyes eredményhirdetést megelőző gulyáspartinak is nagy sikere volt. A szervezők a tizenegy korosztály győztesét, az abszolút sorrend dobogós helyezettjeit, a három legjobb hazai féfi és női versenyzőt, valamint a rendezvény legifjabb és legidősebb résztvevőjét serleggel jutalmazták. A díjkiosztásnál érdekes momentumra lettünk figyelmesek. A kategóriaelső Gyurkovics Erika az általa begyűjtött serleget, fiának, Mariánnak ajándékozta. „Megérdemli. Marián ugyanis élete első versenyét testvére, Adrián emlékére futotta le” – fogalmazott könnyeivel küszködve az elérzékenyült édesanya. 

A helybeli községi hivatal és a DSC sportklub égisze alatt zajlott sikeres rendezvényen már a jövőt tervezték a szervezők. „Jövőre húsvét szombatján kerül sor a versenyünkre, melynek előjátéka a diákok délelőtt zajló megmérettetése lesz. Szeretnénk minél több hazait megmozgatni, ezért egy további, rövidebb versenytávot is műsorra tűznénk” – körvonalazta az elképzelést Gálffy Szilárd, Diósförgepatony polgármestere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?