NBA: Szépített a Miami

NBA

Hihetetlen teljesítménnyel húzta be a Miami Heat a kosárlabda NBA döntőjének harmadik meccsét, ezzel 2:1-re javítva hátrányukat a Los Angeles Lakers ellen.

Bár a Miami a döntőben először mutatta meg igazán, hogy milyen jól tudnak csapatként játszani, nem lehet nem elsőként kiemelni Jimmy Butler hősies teljesítményét. Ritkán vagyunk szemtanúi olyan szenzációs alkotásnak, mint amit Butler hozott össze. 40 ponttal, 13 gólpasszal és 11 lepattanóval nem csak hogy tripladuplát produkált, de tette ezt úgy, hogy mindhárom említett kategóriában ő volt a meccs legjobbja – a döntőben ilyet csinálni valami elképsztő. Butler 20 mezőny-próbálkozásából 14 sikeres volt, ami majdnem 75%, emellett bedobott 14-ből 12 büntetőt is. A Heat sztárja kénytelen a hátán vinni csapatát, ugyanis a másik két domináns játékosuk, Bam Adebayo és Goran Dragic is sérültek – egyelőre kérdéses, mikor játszhatnak újra.

Általában Adebayo az, aki védelmezi a gyűrűt, és támadásban zárásaival felszabadítja a többieket, Dragic pedig valódi katalizátor a támadásban, aki bármikor képes tűzre kapni. Ezeket az elemeket pótolni kellett Erik Spoelstrának, a Miami Heat vezetőedzőjének. A centerposztot túlnyomórészt Kelly Olynyk töltötte be, aki hatékony hármasai révén immár második meccsen járul hozzá a támadáshoz. Dragic helyett pedig a csodacsere, Tyler Herro került a kezdőbe, akire nagy szüksége lesz a Miaminak a továbbiakban, hogyha fordítani szeretnének. Herro még a Boston elleni szériában mutatta meg, hogy képes akár egy 37 pontos kirobbanásra is, a döntőben a Lakers ellen 17 pont fölé nem jutott egyik meccsen sem.

A Heatnek úgy sikerült megszerezni a győzelmet, hogy a védelemben fáradhatatlanul dolgoztak. Nem engedtek semmi könnyűt a Lakersnek. Az Anthony Davis—Lebron James sztárpáros együtt csak 40 pontot szerzett, ami jóval kevesebb, mint az előző két találkozón. A Miami védői hezitálás nélkül párosával védekezték Jamest vagy Davist, ha kettejük közül valamelyik labdát kapott.

Ha a Lakers oldaláról nézzük a dolgot, Anthony Davis hiányzott a legjobban. A fiatal szupersztár az első két mérkőzésen a legjobb pontszerző volt, ezúttal viszont már a második negyed elején megszerezte a harmadik faultját, illetve a harmadik negyed elején összeszedte a negyediket. Mivel 6 fault esetén kizárás jár, a Lakers edzője, Frank Vogel kénytelen volt Davist kevesebbet játszatni a szokásosnál. A fault-komplikációk jelentősen megmutatkoztak Davis statisztikájában is. Az erőcsatár vagy alkalomadtán center pozíciót betöltő játékos a harmadik, vesztes meccsen csak 15 pontot tudott felmutatni, míg a döntősorozat első két mérkőzésén összesen 66 pontot szerzett (34 és 32 az első és második meccsen).

Lebron Jamesnek ezúttal a szokásosnál visszafogottabb estéje volt, de még így is majdnem összejött neki is a tripladupla: 25 pont, 10 lepattanó és 8 assziszt. James-nek köszönhetően a Lakers a végéig játékban volt. Amikor a Heat már készült elfutni a győzelemmel, akkor James agresszívan támadta a gyűrűt, és osztotta a gólpasszokat. A Lakers cserepadja remekelt: Markieff Morris és Kyle Kuzma 19 pontot szereztek fejenként. Erőfeszítéseik azonban kevésnek bizonyultak a Heat ellen, akik jobban akarták a harmadik meccset.

Jimmy Butler hihetetlen produkciója és a Heat csapatának kollektív munkája elegendő ok lehet, hogy reménykedjenek a szurkolók. Valószínűleg máshogy nézett volna ki ez a meccs, hogyha Davis normál perceket játszik, viszont dicséret illeti a Miamit és főként Butlert, amiért profin és győzelemre éhesen, kevésbé esélyesként harcoltak, és a győzelemmel szorosabbá tették a szériát. Jelentősen fokozná az izgalmakat, hogyha felépülne Adebayo, a Heat sokoldalú centere, vagy visszatérne Dragic, aki a támadást tudná felpörgetni – egyelőre egyértelmű információ a sérülésüket illetően egyik játékosról sincs, de Adebayo visszatérését már egyesek jósolták a harmadik meccsre.

Hogy képes-e a Lakers újra előhúzni nyerő formáját, vagy netán a Heatnek jön össze egy újabb fantasztikus győzelem, az kiderül a negyedik találkozón (Game 4), mely helyi idő szerint október 7-én, hajnali 3:00-kor kerül megrendezésre. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?