Kozák Luca: Még ízlelgetnem kell, hogy én lettem az év sportolója

KozákLuca.SubaLászló

2022-ben a 100 méteres gátfutásban Eb-ezüstérmes Kozák Lucát választották az év női sportolójává. A 26 éves atléta a budapesti Operaházban tartott díjátadó után nyilatkozott lapunknak. A debreceni sportolót az sem zavarta meg a válaszadás közben, hogy az utolsó kérdés előtt cipőjének sarka a színpadon beszorult a „világot jelentő deszkák” közé.

A gála előtt azt nyilatkozta, örül, hogy nem csak edzőcuccban fogják látni. Hogyan érezte magát a gyönyörű estélyi ruhában?

Nyilván most minden sportoló kilépett a komfortzónájából, szépen felöltöztünk és ennek nagyon örülök. Nemcsak a nézők, de mi, sportolók sem látjuk egymást a pályán kívül. Néztem egy-két lánynál és fiúnál, hogy teljesen máshogy néz ki, más a megjelenése, mint verseny közben. Kellenek ezek a pillanatok is.

Jobb lenne akár, ha gyakrabban kellene hasonló körülmények között megjelenniük?

Ennek pont ez a szépsége, hogy egy évben csak egy-két olyan alkalom van, amikor így öltözhetünk és egy ilyen szép helyen ünnepelnek minket, ünnepeljük egymást. Nyilván az életünket a sport tölti ki, ami nagyon sok időt elvesz, úgyhogy lehet, többre nem is lenne idő.

Korábban nyilatkozta, hogy nem szeret futni, egy másik interjúban pedig azt mondta, az élsportot csak úgy lehet csinálni, ha valaki szereti azt. Bogozzuk ki ezt a csomót.

Valóban nem szeretek futni, de ezt arra értettem, hogy a résztávozás soha nem volt a kedvencem és valószínűleg már nem is lesz, ha eddig nem szerettem meg. Viszont tudom, hogy meg kell csinálni. Vannak olyan dolgok, amiket nem szeretünk, de tudjuk, hogy kell az eredményhez. Nem feltétlen kell mindent szeretni, ha az ember azt százszázalékosan megcsinálja és odateszi magát. Én így vagyok a futásokkal. A legnagyobb mumusom az edzéseken, amikor résztávokat kell futnom, de tudom, hogy kell az eredményhez és tudom, hogy ha a sík formám jó, akkor a gát is jó, de attól még soha nem fogom megszeretni.

El tudja képzelni, hogy amikor már befejezte a pályafutását, kimegy futni például egy 5 kilométeres kört, mert mégis hiányozni fog?

Biztosan nem. Lehet, meglepő lesz, de jobban el tudom képzelni, hogy lemegyek egy terembe és végigcsinálok egy crossfit edzést, minthogy hosszabb távokat fogok futni. Egyszer futottam 6 kilométert és úgy voltam vele, hogy ha eddig eljutottam, akkor innen már csak akarni kell, de én nem akarom. Nagyon meglepődnék saját magamon, ha én valaha maratonokat futnék.

KozákLuca1

A 2022-es év nem indult a legjobban, egy sérülés után a világbajnokságot is ki kellett hagynia. Kívülről úgy tűnik, hogy a nehézségeket is lazán veszi.

Ez valóban így tűnhet, mert nem akarom, hogy más látszódjon. Ott volt egy kis mélypont március környékén. A szabadtéri szezon nem úgy alakult, ahogy én akartam, de hála Istennek, van egy nagyon támogató családom, támogatnak az edzőim, ők segítettek ezt átvészelni. A belgrádi fedett pályás világbajnokság előtt az volt bennem, hogy már megint… Mindig volt valami baj az elmúlt években, ami miatt ha jó formában voltam, nem tudtam megmutatni, hogy mire vagyok képes. Szerencsére ez Münchenben sikerült, így semmi hiányérzet nincs bennem a 2022-es évvel kapcsolatban.

A müncheni Eb-n egy nap alatt kétszer is tökéleteset futott. Mi kellett ahhoz, hogy az év főversenyén ilyen rövid idő alatt a legjobb teljesítményt tudja kihozni magából?

Egy nagyon jó edző. Én csak megcsinálom a munkát, de ő az, aki kiírja, hogy mit kell elvégezni. Tizenhárom éve dolgozunk együtt Suba Lászlóval, úgyhogy pontosan tudja, hogy általában mitől kerülök igazán jó, top formába. A másik dolog pedig, hogy mentálisan is nagyon ott kell lenni. Úgy mentem ki az Eb-re, hogy tudtam, nagyon jó formában vagyok, nagyon jók voltak az edzéseredményeim, és teljesen mindegy, mi történik, én jót fogok futni, a többi, hogy hányadik leszek, pedig már a vetélytársakon múlik.

Pluszmotivációt jelentett, hogy legutóbb öt éve a junior-Eb-n sikerült érmet szereznie rangos nemzetközi versenyen?

Pont ezt a kis bizonyítási vágyat vetkőztem le és úgy mentem oda, hogy élvezni fogom, és nagyon élveztem is az egészet. Ezt kell visszahoznom a versenyzéseimbe. A minimális görcsösséget, ami bennem volt az elmúlt években, le kell vetkőzni és csak élvezni kell a futást.

Az ilyenkor kötelező kérdés az induló fedett pályás szezonra és a budapesti világbajnokságra szőtt terveire vonatkozna. Van, amit még nem mondott el az előző interjúk során?

Újat nem tudok már mondani. (nevet) Valószínűleg január végén kezdem a fedett pályás szezont, az Európa-bajnokság Isztambulban lesz, aztán jön majd a hazai rendezésű világbajnokság, ahol a lehető legjobbat szeretném kihozni magamból. Most egyelőre megyek haza Debrecenbe, keddtől edzőtáborozunk Nyíregyházán, és megy tovább a munka.

A gála előtt is azt mondta, amit az előbb a versenyek kapcsán, hogy élvezni szeretné azt. Most itt áll az év legjobbjának járó serleggel a kezében, ez egy jó este volt?

Nagyon megtisztelő, hogy én kaptam a díjat. Még ízlelgetnem kell, hogy én lettem az év sportolója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?