Barteková bele sem mert gondolni, hogy ő válthatja Vlhovát az Év sportolójaként

Barteková
Pozsony |

Egyéniben megnyerte a világbajnokságot és az Eb-t is, ami még sosem sikerült senkinek skeetben. Emellé társult csapatban egy-egy bronz a vb-n és az Európai Játékokon, a selejtezők abszolút világcsúcsa – nem kérdés, hogy Danka Barteková joggal nyerte el az Év sportolója-címet 2023-as teljesítményéért. A 39 éves, mosolygós sportlövő kitartóan állta az újságírók rohamát a hétfői pozsonyi gálát megelőzően.

Minek volt köszönhető a remek tavalyi éve?

Várakozáson felüli év lett a 2023-as. Mivel 2022-ben nem sikerült olimpiai kvótát szereznem, annál nagyobb volt a motivációm tavaly. De senki nem számított rá, hogy ennyire jó eredményeket érek el, mindenhol ki tudtam magamból hozni azt, ami bennem volt. Pályafutásom során először lettem világbajnok, megszereztem az ötödik Európa-bajnoki érmemet és – bár nagyságrendben ez nem ugyanaz a kategória – szlovák bajnok lettem, összejött a triplázás. Minden versenyemen magas pontszámot értem el.

Az ankéton kis különbséggel előzte meg az alpesi síző Petra Vlhovát. Számított rá, hogy kettejuk között fog eldőlni az elsőség?

Úgy voltam vele, ha Peťa győz, senki nem szólhat semmit, mert neki fantasztikusan sikerült a szezon első fele, a sérülése előtt egyik versenyt nyerte a másik után. Talán amiatt most kisebb hátrányban volt, hogy a világbajnokságon érem nélkül zárt. De egy nagy médiafigyelemmel kísért sportágról van szó, amelyben hatalmas a konkurencia, azaz az eredményei így is nagyszerűek Ugyanakkor letaszítani a hazai trónról Petrát, ebbe nem mertem belegondolni se.

Mennyire tartotta fontosnak, hogy legyen egy Év sportolója-címe is? Hosszú pályafutása során eddig kétszer szerepelt a top 10-ben, az olimpiai bronzérem megszerzésekor harmadik, 2019-ben nyolcadik volt.

Eszembe jutott, hogy az utóbbi években jóval többször voltam díjátadó, mint díjazott az Év sportolója-gálán, ami viszont a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság alelnökeként, illetve NOB-tagként érthető. Az ankét először az Eb után futott át az agyamon, de nem sokáig foglalkoztam vele, egészen addig, míg valaki az Instagramon meg nem osztott egy olyan posztot, hogy ez kemény meló volt a vb- és Eb-elsőséggel. Akkor tudatosítottam, hogy tényleg nagyszerű évem volt, és lehetne visszhangja akár a szavazáson is. De úgy voltam, ez egy ankét, tisztában vagyok vele, a sportlövészet milyen helyet foglal el a sportágak között, és ezek a voksolások kicsit a népszerűségről is szólnak. Azaz tényleg nem sértődtem volna meg, ha alacsonyabb pozícióban zárok. A legjobb társaságba kerültem, bár azért nekem egy-két név azért hiányzik a top 10-ből. Például a síhegymászó Mariana Jagerčíkováé, aki leendő, 2026-os olimpiai sportágban lett világbajnok. Annak viszont nagyon örülök, hogy egy másik sportlövő, Marián Kovačócy is bekerült a legjobbak közé. Számunkra ez is egy fontos lehetőség, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet, hogy bekerüljünk a köztudatba, és az emberek elsimerjék a sportlövők eredményeit.

Idén viszont nyári ötkarikás játékok lesznek – ennyi jó eredménnyel a háta mögött érez nyomást Párizs előtt? Vagy inkább önbizalomnövelőként tekint a tavalyi sikereire?

Az Év sportolója-díjat a 2023-as év méltó lezárásának tekintem. A tavalyi érmeimet már elraktam a szemem elől, egy fiókban vannak, mert ez már a múlt. Január elsejével új évet kezdtem, és csak arra összpontosítok, ami vár rám. Nem tekintek a címre úgy, hogy ez most extrán kötelezne valamire vagy nyomás alá helyezne. De ismerem magam, tudom, hogy a díjra fogok gondolni, ha épp nem akaródzik edzenem, és legszívesebben elhajítanám a puskám a sarokba, hogy ilyen csábító jutalom is elérhető, ha folytatom a munkát.

Olyannyira, hogy a gála másnapján, kedden kora reggel már utazik is Marokkóba a világkupára…

Igen, nekem sosem egyszerű a logisztika… Az idei első verseny vár rám, mert az első fordulót kihagytam, hogy legyen elég időm a felkészülésre. El is tudtam végezni mindent, amit terveztem, szerencsére az időjárás lehetővé tette, hogy itthon gyakoroljak. Már decemberben elkezdtem a munkát Amerikában, aztán Olaszország következett, tavalyhoz képest talán egy kicsivel nagyobb mennyiséget lőttem. Ami ígéretes, persze, nem leszek rögtön csúcsformában, mert nehéz lenne kitartani azon a szinten a legfontosabb időszakig, júliusig-augusztusig. Marokkó egy fontos lépcsőfok ebben a folyamatban, amely megmutatja, milyen hibákat kell kijavítani, mivel kell még foglalkozni.

Ez már csak magát a sportteljesítményt fogja érinteni? Mert korábban úgy nyilatkozott, a technikai dolgokat szeretné 2023-ban maga mögött tudni.

Igen, december 31-ével lezártam minden, a puskával, a töltényekkel kapcsolatos technikai módosítást. Elkészült a másik puskatusom is, a felszerelésemen már semmit nem fogok változtatni. Ami nálam meglepőnek számít, mert állandóan variálni szoktam valamit, de most a tavaly sok sikert hozott dolgokkal vágok neki 2024-nek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?