Eb-döntőért játszanak a magyar női kosarasok

kosár

Szombaton (17.45) Spanyolország ellen lép pályára a magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokság elődöntőjében Ljubljanában.

A csütörtöki negyeddöntőkből elsőként a magyar válogatott jutott be a legjobb négy közé. Mint utóbb kiderült, Csehország rögtön a kora délutáni meccs után óvást akart benyújtani a játékvezetők hajrábeli döntése ellen (a bírói hármas hosszas videózás után visszaadta a labdát a magyaroknak 5 másodperccel a lefújás előtt). Az utóbb nyilvánosságra került felvételek alapján a labdához utoljára Studer Ágnes ért hozzá, mielőtt az elhagyta volna a játékteret, a szabályok viszont a pályán hozott játékvezetői ítéletek kapcsán csak írásos panaszt tesznek lehetővé, óvást nem.

Ettől függetlenül hatalmas volt az öröm magyar oldalon, hiszen 26 év után jutott be a válogatott Eb-elődöntőbe. A Spanyolország elleni esetleges győzelemmel pedig 67 év után játszhatnának újra finálét a kontinenstornán – 1956-ban a Szovjetunió 49:41-re győzte le Magyarországot Prágában.

Székely Norbert szövetségi kapitány szerint mérföldkőhöz értek a hat éve indult projektjükben, s a megkezdett útról nem szabad letérniük.

„A csarnokban és a hotelben is egyre többek köszönnek, és bevallom, jólesik ez a megbecsülés, és az, hogy az emberek megsüvegelik a csapat teljesítményét. Sok versenyen jártam már a válogatottal, de először érzem azt, hogy felnéznek ránk, sőt, még tartanak is tőlünk. Ez a siker átütötte az emberek ingerküszöbét, és óriási büszkeség ezt a címeres mezt viselni – mondta a szakember a tegnapi sajtótájékoztatón. –Ez nem a vég kezdete, de talán a kezdet vége. Ezt Winston Churchill mondta London bombázásakor, és bízom benne, hogy mi is így fogjuk érezni, amikor holnap a spanyolok »megbombáznak« bennünket.”

A mai mérkőzésen régi jó ismerős várja Határ Bernadettéket: a spanyolokkal a selejtezőcsoportban és a felkészülés során is megmérkőztek kétszer-kétszer (magyar szempontból 62:66, 66:77, 63:65, 77:65).

„Mindegyik nagyon kemény meccs volt. Igazi háborúra készülünk az elődöntőben, ahol azért kicsit más lesz a helyzet, mint korábban. Nagy lesz a tét, éremért zajlik majd a küzdelem, meglátjuk, melyik csapat hogy kezeli ezt” – mondta Miguel Medez, a spanyolok mestere.

Csapata a lettek elleni botlást leszámítva a torna nyitányán nagyon magabiztosan hozza a meccseket, a negyeddöntőben egy fél- idő alatt elintézték a németeket (a végeredmény 67:42-es kiütés lett). A magyarok ellen sok múlhat azon, Raquel Carrera és Laura Gil, illetve Határ és Cyesha Goree palánkok alatti csatájából ki kerül ki győztesen a lepattanókért vívott küzdelemben. A spanyolok nagyon fegyelmezetten játszanak az Eb-n, átlagosan csak 8 eladott labdájuk van meccsenként.

„Nagyon jól ismerjük a magyarokat, egységes és jól felépített csapatot alkotnak. Lehet, hogy nincs igazi szupersztárjuk, de nagyon összeszokottak, és mindig veszélyesek” – szögezte le Queral Casas, a spanyolok egyik legjobbja, aki 2013-ban és 2019-ben is Eb-címet nyert csapatával, egyedül a 2017-es elsőségükről maradt le.

A Magyarország–Spanyolország Eb-elődöntőt az M4 Sport élőben közvetíti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?