Negyedikként zártak a komáromiak

komáromi kosarasok

Hiába vezettek 15 ponttal is a komáromiak, végül a lévaiak nyerték a férfikosárlabda Niké SBL elődöntőjének csütörtök esti, ötödik mérkőzését, és 3:2-es összesítéssel bejutottak a döntőbe.

Az elődöntős sorozat sorsdöntő találkozója – a másik ágról már kedden továbbjutott iglóiak lebecsülése nélkül – előrehozott finálénak tetszett: csordultig megtelt csarnok fogadta csütörtök este a csapatokat Léván. A sárga-zöld drukkerek fülsüketítő dudaszóval, a komáromi szektor a megszokott, hatalmas „doberővel” űzte-hajtotta a kedvenceit. (Hazai részről megpróbálkoztak egy Levice… do toho! – Hajrá... Léva! lelátói felelgetéssel is, de a felemás végeredmény hallatán visszatértek a megszokott koreográfiákhoz).

A döntős hangulatot pedig a játékosok is hozták a parketten – idegesség, pontatlanság, megremegő kezek jellemezték az első perceket, amelyek során sokáig kellett várnunk az első kosárra. Ezt a komáromiak szerezték – Nuhu zsákolt egyet –, s gyorsan beindultak. Az 5. percben 0:12 állt az eredményjelzőn. S bár a 6. (!) percben a lévaiak megszerezték első pontjaikat a meccsen, 3:18-nál nem úgy nézett ki, hogy sok keresnivalójuk lesz.

Sajnos pár perc alatt elveszítettük az előnyünket, hagytuk visszajönni a meccsbe a riválist. Remekül kezdtünk, de egyszercsak nem azt játszottuk, amit addig. Ez kulcsfontosságú tényező volt” – mondta lapunknak utóbb Martin Danielič, a komáromiak játékosa. 

Szélsőséges meccs volt. A kezdésünk után senki sem hitte volna, hogy két számjegyű győzelmet aratunk” – nyilatkozta Michal Madzin is, a Patrióták vezetőedzője.

Ugyanis a folytatásban nagy lépésekkel elkezdett zárkózni a hazai csapat. A folyamatot Drasko Knezevic vezérelte, aki eltiltását letöltve visszatért a lévaiak csapatába, s bár meglepetésre a kispadon kezdett, a játékba beszállva elkezdte termelni a hármasokat. Az összesen hét tripla mellett óriási elánnal küzdött a bosnyák kosaras, aki nem mellesleg tavaly a komáromiak elleni döntő legértékesebb játékosa lett.

Dícséret illeti azonban az ezúttal fekete mezes piros-fehéreket is, akik a félidei egál dacára (37:37) nem omlottak össze, és továbbra is hittek a győzelemben, Zach Harvey vállalta magára a pontgyáros szerepét. A lévaiak egy 13 pontos szakasszal mínusz ötről plusz nyolcra fordítottak, de a 32. percben ismét csak döntetlen volt az állás (57:57).

A pontok mennyisége is mutatta, a hajrához közeledve egyre inkább idegessé (és fáradtabbá) váltak a játékosok. Az előny végig a lévaiaknál volt, és négy pontnál közelebbre már nem engedték a komáromiakat, akiknél az irányító Gilbreath kipontozódása érzékeny veszteséget jelentett. Míg az eksztázisban kosarazó Knezevic lélektanilag fontos pillanatokban parádézott, a hármasokra kényszerülő vendégek már nem tudtak a meccsen sokadszor is megújulni. Egy perccel a vége előtt Ivan Djordjevics, a komáromiak edzője egyesével végigölelgette a kispadon ülő védenceit, majd a lecserélt játékosait is, megköszönve nekik a mostani teljesítmény mellett az egész szezont. 

Nagyon nehéz pillanatok ezek számomra és a csapatnak is, de alapvetően büszkeséget érzek. Az utolsó hónapokra jó formába lendültünk. Boban Tomic klubelnöktől megkaptam a lehetőséget a bizonyításra. Mindent megtettünk, hogy jó kosárlabdát mutassunk be. A lévaiak elleni 200 percnyi játék után csak nagyon kevés hiányzott a továbbjutáshoz, de az utolsó lépést a Patriótáknak sikerült megtenniük” – értékelt a szerb szakember, aki az idényben három tréner mellett is asszisztenskedett, míg végül maga fejezhette be a szezont vezetőedzőként.

Mi hiányzott a sikerhez? Az volt a taktikánk az egész sorozatban, hogy felvállalva a rizikót kicsit szabadabban hagyjuk a lévaiak irányítóit, hogy távolról dobjanak. Ez végig bevált, ma azonban nagyon jól ment Knezevicnek. Ha két-három hármassal kevesebbet szerez, még nyíltabb lett volna a vége” – jegyezte meg Danielič.

A történeti hűség kedvéért: a lévaiak végül 78:67-re nyertek, és esélyük maradt a bajnoki mesterhármasra. Az iglóiak elleni döntő szombati (17.00), első meccsén is övék a pályaelőny. Az egyik fél három sikeréig tartó sorozat győztesére legkésőbb május 25-jén derül fény.

A komáromiak számára véget ért az idény, a 3. helyért nem játszanak. A két legyőzött elődöntős közül a privigyeiek zárták jobban az alapszakaszt, ezért ők a bronzérmesek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?