Tudományról közérthetően

xx

Ebből a könyvből megismerheti saját személyiségének összetevőit, határait és lehetőségeit, betekintést nyerhet viselkedésének hátterébe és motívumrendszerébe, vagy bármit megtudhat a cápákról és a nácikról. Vagy a náci cápákról. Látni akarja, hogy ma éppen mi gyógyítja a rákot? Előbb lássuk, mit tehetünk az irracionalizmus terjedése ellen!

A Krekó Péter és Falyuna Nóra által szerkesztett értekezések a megfelelő távolságból segítik, kalauzolják az olvasót, hogy minél átfogóbb képet kaphasson az áltudományosság jelenségéről. Köpönyegükből bújik elő a kétségtelenül kiváló szakmai gárda, mely „jelenlegi működését tekintve leginkább egy adatkezelő és -gyűjtő, javaslatkidolgozó” központot üzemeltet. Kötetük „megközelítése vállaltan sokszínű, számos terület és nézőpont képviselője szólal meg”, kellő öniróniával és -kritikával, „mert még a legnagyobb alaposság mellett is könnyen kiderülhet, hogy árnyékra vetődtek a kutatók”, akik gyakorlatias, közérhető és átélhető tudást közvetítenek. Tudományos (együtt)gondolkodásuk jelentős gyűjtőhelye e mintegy 400 oldalnyi fesztelen tanulmánykötet, mely egyben kiváló vizsgálati laboratórium is. Nyersanyagaikat tartalmazó adatbázisaik összefoglalnak, értelmeznek, kiemelnek, így a fejezeteik végére kötött kiadós jegyzetapparátus sem zökkentheti ki a lelkes lapozót. Ahogy a minimálisan eltérő, bár különböző stílusok sem.

Mintha pont ezek az alig érzékelhető váltások biztosítanák a kellő folyamatosságot, ezért sem idegeníthetik el az olvasót. Ahogy az előre- és hátrautal(gat)ások sem: átveszik, felelevenítik, ismétlik a közös kincset. Illetékeseik egyikének szavaival: s bár „nem törekszünk teljes áttekintésre, olyan esettanulmányokat kívánunk bemutatni, amelyeket jellemzőnek, tipikusnak tartunk az áltudományosság világában.” A gyerekszáj (és a borító) alapján pedig akár a „madárkalapöntet” is nevetésre ingerelhet, akárcsak a nagy vécépapír-személyiségteszt.

A „tények jelentős utat tesznek meg »a kémcsőtől a YouTube-ig« vagy »a laborjegyzőkönyvtől a Facebookig«, amíg a fogyasztóig eljutnak.” S még ma sem beszélnének önmagukért? A tények utáni világ kihívásaira (részben) választ adó megközelítéseket „szisztematikusan, akár az iskolai képzésbe integrálva tanítsuk. Ezzel minden bizonnyal számos tévedéstől és sok káros egészségi következménytől óvhatnánk meg a következő generációt.” Őszintén, alázattal, hisz „a tudománnyal kapcsolatos kommunikáció hosszú távon csak akkor lehet sikeres, ha magukat a tudományos ismereteket erős morális és intézményi alapokon álló tudományos közösségek állítják elő.”

A tudomány hozná a válaszokat és a megoldásokat – „a legkönnyebben a szövegek nyelvezetének, a szaknyelv utánzásának a vizsgálatával, az érvelési hibák azonosításával, illetve az ellentmondó állítások felismerésével, mely segíthet a tartalom hiteltelenségének a leleplezésében” –, csak legyen, aki hallgat rá…

A járványkezelést elszúrtuk. A klímaharcot nem kéne. Keveredjünk ki végre e szövevényes nyúlüregből!

Kaszás Dávid

 

Krekó Péter, Falyuna Nóra (szerk.): Sarlatánok kora – Miért dőlünk be az áltudományoknak?, Athenaeum Kiadó 2022, A kötet szerzői: Aczél Petra, Bauer Zsófia, Boldogkői Zsolt, Fábri György, Falyuna Nóra, Hanula Zsolt, Hegedüs Andrea, Kemenesi Gábor, Koltai Júlia, Köteles Ferenc, Krekó Péter, Kutrovátz Gábor, Mérő László, Molnár László, Simon Evelin, Veszelszki Ágnes, Zemplén Gábor

dd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?