Új arculatot kap a Színházi Nyitra

kép

Több mint három évtizeden át ősszel tartották, a szervezők azonban gondoltak egy nagyot, és a hagyományra fittyet hányva áthelyezték a rendezvényt június elejére. Az ország legfontosabb színházi szemléje további újdonsággal is kecsegtet: Nyitra mellett Kassára és a fővárosba is jut az előadásokból, melyekre a napokban még kedvezményes jegyet válthatunk.

A színházkedvelők megszokhatták, hogy ha szeptember vége, akkor Színházi Nyitra. Idén ez nem érvényes: a fesztivál június 8. és 12. között várja majd a látogatókat, a színielőadások többségét a nyitrai Andrej Bagar Színház helyett a Karol Spisák Régi Színházban tartják majd. A meleg nappalok és a hosszúra nyúló világos éjszakák kellemesebb körülményeket biztosítanak nemcsak az esti színielőadások, hanem a főprogramot kísérő szabadtéri rendezvényekhez is, érvelnek a fesztiválszervezők. Mivel ezzel az időszakkal kezdődik a szabadtéri kulturális programok és a turisztikai szezon is, joggal számíthatnak a szervezők arra, hogy a fesztivál más városokból is Nyitrára vonzza majd a látogatókat. Idén ráadásul terjeszkedik is a rendezvény: Kassán és Pozsonyban is megnézhető majd a főprogram egy-egy darabja, Kassán ráadásul már pár nappal a hivatalos kezdés előtt is tartanak előadásokat.

Az arculatváltást a fesztivál idei, központi témája is tükrözi, a 2024-es évad gondolata ugyanis az „új szemlélet” lesz. A mottó nem csupán a megújult fesztiválformára utal, hanem – ahogy azt már megszokhattuk – társadalmunk történéseire is szeretne rámutatni. Legfőbb ideje, hogy új szemmel tekintsünk önmagunkra, a körülöttünk élőkre és mindarra, ami országunkban és azon túl történik, sugallják a szervezők. Az új szemlélet tehát arra is vonatkozik, „hogy újragondoljunk néhány történelmi eseményt és a társadalmi és politikai élet aktuális kérdéseiről alkotott nézeteinket. Arra ösztönöz bennünket, hogy foglalkozzunk a környezetvédelem és a marginalizált csoportok kérdéseivel” – fejtette ki Darina Kárová főszervező. Kárová szerint a mottó a tőlünk nem messze zajló háború témáját is érinti, emellett arra is utal, hogy „bátorságot kell vennünk ahhoz, hogy más szemszögből tekintsünk az identitásra, beleértve a szexuális identitást, a családot és a társadalmat. Hogy észrevegyük magunk körül az igazságtalanság, a diszkrimináció, az erőszak és az agresszió különböző fajtáit.”

Idén első alkalommal háromnapos előprogramot tartanak Kassán: június 5. és 7. között a Kassai Nemzeti Színház legújabb előadásait tekinthetjük meg a Színházi Nyitra keretén belül. A fesztivál ezzel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a kassai Nemzeti példaértékűen nyújtott teret azoknak az ukrán művészeknek, akik a háború miatt nem dolgozhatnak otthon. A kassai előprogramban helyet kapott a három nagy színházi műfaj mindegyike – a dráma, a ba-lett és az opera. A három nap mindegyikén egy-egy darabot nézhetünk meg: Giuseppe Verdi Macbeth című operáját, Bertold Brecht Puntila úr és szolgája, Matti című politikai komédiáját, melyet egyébként ritkán játszanak Európában, illetve a színház balett-társulatának előadásában Ondrej Šoth koreográfus és Zuzana Mistríková dramaturg Každý deň odvahu (Bátorságot minden napra) című darabját.

A fesztivál főprogramjában összesen hat produkció szerepel, a hazai színházakon kívül kívül Csehországból, Lengyelországból és Magyarországról érkeznek társulatok a Színházi Nyitrára. A fesztivál fő részét, a nyitrai programot a Verejní nepria-telia (Nyilvános ellenségek) című darab nyitja, melyet a prágai Divadlo Na zábradlí hoz a fesztiválra, amely egyébként a fesztivál visszatérő vendége (június 8.).

Magyarországot ezúttal a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza képviseli, mely az Éneklő fiatalok című darabját hozza magával. A darab egyébként a rangos nemzetközi fesztiválon, a Wiener Festwochenen mutatkozott be tavaly, és ez lesz a főprogram egyik olyan produkciója, amely nem Nyitrán látható majd – a Trafó előadásának a kassai nézők örülhetnek majd, melyet a Tabačka Kulturfabrikban nézhetnek meg június 11-én. Egy egészen különleges színpadi darabról van szó: a produkciót egy életnagyságnál nagyobb, két éneklő lányt és egy fuvolázó férfit ábrázoló alumíniumszobor ihlette. A szobrot 1953-ban állították fel az éppen elkészült Népstadion előtt, mely a szocialista rezsim első ötéves tervének gyümölcse volt. A szobor a szocialista művészet ékes példája volt és természetesen propagandacélokat szolgált. Böröcz Judit, Pálinkás Bence György és Szigeti Máté szerzők és rendezők kórusszínházként jellemzik a darabot, mellyel a hetven évvel ezelőtti események és a jelenlegi magyar politikai vezetés párhuzamaira szeretnének rámutatni. A két korszak között sajnos nem nehéz megtalálni a hasonló vonásokat: a kultúrába és a művészetbe akkor és most is a nacionalista, politikailag szélsőséges eszméket igyekeztek beleültetni a hatalmon lévők.

A pozsonyi Ludus Színház első alkalommal vesz részt a fesztiválon. A társulat Édouard Louis francia kortárs író regénye alapján készült História istého násilia (Az erőszak története) című előadását hozza Nyitrára (június 9.). Szintén a főprogramban mutatkozik be a Szlovák Nemzeti Színház a Sme v pohode (Jól vagyunk) című alkotásával (június 12.). A fiatal cseh Daniela Špinar rendezése az LMBTQ+-közösséget érintő diszkriminációval foglalkozik. Szintén hasonló témát vet fel a varsói Nowy Teatr Fóbia című alkotása, mely Markus Öhrn svéd rendező és a lengyel konceptualista képzőművész, Karol Radziszewski közös munkájaként jött létre. Ez lesz a főprogram azon produkciója, melyet Pozsonyban nézhetünk meg, június 11-én.

A főprogram keretén belül egy különleges bábelőadást is megnézhetünk, mely a Pozsonyi Bábszínház és a Hradec Králové-i Drak Színház koprodukciója, és amely nem csupán a gyerekeknek szól – ahogy azt a nemrég szerzett elismerések is bizonyítják, a Zbojník a Gašparko (A rabló és Gašparko) című alkotás az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb bábszínházi produkciója a térségben.

Az előadásokra május 2-ig kedvezményesen válthatunk jegyet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?