Németh Ilona rangos díjat kapott a cukorgyári projektért

Németh Ilona
Pozsony |

Képzőművészet kategóriában a Munkácsy-díjas Németh Ilona kapta a Tatra bank idei fődíját Eastern Sugar című kiállításáért.

 

Kérdésünkre, hogy milyen érzésekkel fogadta és vette át az elismerést, Németh Ilona elmondta, hogy már tavaly is jelölték erre a művészeti díjra. A múlt évi eredmény alapján nem igazán remélte, hogy a szakmai zsűri idén neki ítéli oda az elismerést, mivel – ahogy tavaly, idén is – nagyon erős és jelentős kiállításokkal együtt jelölték az övét.

„Amit döntő fontosságúnak és lényegesnek tartok ebben az elismerésben – hangsúlyozta a művész –, hogy olyan kiállításra kaptam meg ezt a művészeti díjat, amely úgynevezett elkötelezett témáról szól. A díj is segíthet abban, illetve hozzájárulhat ahhoz, hogy felhívja a figyelmet értékeink kiárusítására, a felelőtlen politizálás hatásaira, továbbá a művészet, a művészek felelősségére és lehetőségeire a társadalmi folyamatok megváltoztatásában.”

Németh Ilona a díj átvételekor azt is hangsúlyozta, hogy az Eastern Sugar projekt kollektív teljesítmény, sokan dolgoztak vele együtt a több részegységből álló műkomplexum megalkotásában. A kiállítás – amely a pozsonyi Kunsthalle termeiben volt látható a tavaszi hónapokban – a cukorgyártás történetéről mutatott be átfogó képet, feltérképezve a mai Szlovákia egész területét. Az Eastern Sugar – a múlt idézésével, a jelenkori helyzet vázolásával és egyfajta jövőkép érzékeltetésével – a hazai cukorgyárak megszűnésére reagált, és azt a kérdést boncolgatta: miért hagyjuk veszendőbe menni értékeinket?

A kiállítás történelmi tapasztalatokról fogalmazott meg üzeneteket művészeti-művészi megközelítésekkel és formákkal. Az installációkomplexum az egyes részeivel – ready-made, mozi, múzeum, videóalkotás, interaktív archívum és süvegcukor-manufaktúra – egyebek mellett téves döntésekről és lépésekről, vagyis hibákról szólt, amelyek történelmi távlatból jól láthatók.

Az Eastern Sugar projekt az ítélkezést kerülve olyan mozaikot rakott ki, amely azoknak a folyamatoknak a megértését szolgálta, amelyek a cukorgyártás megszűnéséhez vezettek. A cukoripar halála pedig sok mindennek az elsorvadását hozta magával: munkahelyek szűntek meg, ami nemcsak a gyári munkásokat érintette, hanem kihatott a mezőgazdaságra is – felszámolták a cukorrépa-termesztést –, így a szállítás biztosítására sem volt szükség. A nagyszabású kortársművészeti alkotás tehát azt is vázolta a maga eszközeivel, hogy a cukor története hogyan függ össze a munkával.

November végén elkészült a kiállítás online katalógusa is, amely megtekinthető a Kunsthalle weboldalán.

Németh Ilona azt is elárulta, hogy az Eastern Sugar kiállítást a jövőben Ausztriába, Németországba, Franciaországba és Csehországba is szeretnék elvinni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?