Vlček és Zalka is bízik a tokiói részvételben

kajak

Napokon belül eldől, milyen összeállításban versenyezhet a szlovákiai kajak négyes a tokiói olimpián. A poznani, három érmet is hozott Európa-bajnokság után beszélgettünk a főszereplőkkel.

A lengyelországi kontinensviadalon Samuel Baláž, Denis Myšák, Zalka Csaba, Botek Ádám összetételben szerepelt a négyes.

Komoly nyomás alatt

Az olimpiai, 500 méteres távon megszerzett ezüstérem Zalka számára az eddigi legfényesebb felnőtt világversenyekről. „Erős volt a konkurencia, korábban nem tudtuk, a németek, a spanyolok, az oroszok és a fehéroroszok mire is képesek. Már az edzéseken is jól mentünk, így abban a tudatban döntőztünk, hogy meglehet az érem. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült”– mondta lapunknak a 22 éves somorjai kajakos, akinek a vállát dupla teher nyomta: nemcsak maga az Eb jelentette tét, hanem az a tény is, hogy a csapatvezetés bevallottan Poznanban tesztelte, hogyan működik a négyes, ha Vlček helyére ő kerül.

„Ott szeretnék lenni Tokióban. Hazudnék, ha azt mondanám, nem éreztem ennek a súlyát, bennem volt, hogy ha véletlenül rosszabbul fog menni a hajó, akkor az úgymond rám lesz dobva. De amennyire lehetett, igyekeztem ezt közben kizárni. Nyomás alatt is kell tudni teljesíteni” – jegyezte meg Zalka. 

A fiatal kajakos az Eb-n K2 500-on is indult Myšákkal, s a hatodik helyen zártak. „A teljesítményünkkel elégedett vagyok, az eredménnyel nem. Szoros volt a verseny, ebben a számban egyre nagyobb a konkurencia, mert a következő, párizsi olimpián ez váltja a K2 1000-est. Azaz az ezresektől és a 200-as sprinterektől is érkeznek majd riválisok, már Poznanban is három előfutam volt, szemben a kettővel 1000-en – magyarázta Zalka. – Jó visszajelzés volt ez kezdetnek, mert nem régóta visszük ezt a számot Denisszel. Tavaly óta sokat fejlődtünk, szerintem lesz rá esélyünk, hogy megszorítsuk a jelenlegi legjobb párost, Balážt és Boteket.”

Jövő héttől felkészülés

Utóbbiak az emlegetett 1000 méteren indultak párosban, és a négyeshez hasonlóan másodikként zártak. „Egyik számban sem volt könnyű dolgunk, nagy a konkurencia mindenhol. Ha mégis választanom kellene, talán a négyesben egy hajszállal nagyobb – válaszolta az Új Szó kérdésére Botek Ádám. – Poznanban nem volt külön le- és felvezető pálya, így a készülő versenyzők keltette hullámok kicsit zavartak, de összességében átlagosnak voltak mondhatók a körülmények.”

Botek helye kimondatlanul is biztosnak tűnik a négyesben, ő maga is ódzkodás nélkül beszélt a tokiói esélyekről. „Nemhogy két ezüstöt, bármilyen érmet aláírnék az olimpián, sőt, már az első ötnek lehet örülni. Most három napot pihenünk, aztán szabadon evezünk picit, jövő héttől pedig indul az olimpiai felkészülés” – tette hozzá Botek Ádám.

Döntésre várva

Hogy Vlček Erik programja is így fog-e festeni, rövidesen kiderül, a szövetség valószínűleg még a héten bejelenti, ki utazhat Tokióba. „Nagyon szeretnék a négyes tagjaként részt venni az olimpián. Felkészültem az igenlő és a nemleges válaszra is. De az biztos, hogy részemről más szám nem jöhet szóba a játékokon” – szögezte le lapunk megkeresésre Vlček, akit Poznanban a K1 1000 méterre nevezett a szövetség. Így 39 évesen most debütált egyesben nagy világversenyen.

„Egy jót versenyeztem, háromszor is végigevezhettem a távot. Ahhoz képest, hogy egyáltalán nem erre készültem, hiszen 500 méterre volt beállítva az edzésprogramom, nem volt olyan rossz a dupla hosszú táv. A rajtjaim jól sikerültek, de összességében nem volt elég a teljesítményem az A döntőre” – tette hozzá a 14. helyével kapcsolatban Vlček.

A szlovákiai küldöttség harmadik érmét, egy bronzot Mariana Petrušová szerezte K1 1000 méteren. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?