Tomic: A klub érdekében váltottunk edzőt a rajt előtt

komáromi kosarasok
Komárom |

Szombaton 18.00-kor a nyitraiak elleni tévés meccsel kezdődik meg az új szezon az ezüstérmes komáromi férfikosárlabda-csapat számára. A piros-fehéreknél villámgyors edzőcsere zajlott le a hétvégén. A váratlan történések mellett a csapatról, a felkészülésről és a nemzetközi szereplés elmaradásáról is szót ejtettünk Boban Tomic klubelnökkel.

Mi vezetett ahhoz, hogy egy héttel a Niké SBL 2023/24-es idényének rajtja előtt edzőt cseréltek, és nem a felkészülést végigcsináló horvát Krunoslav Krajnovic irányítja a csapatot a továbbiakban?

A klub érdekében hoztuk meg ezt a döntést, mert nem láttuk biztosítottnak, hogy abba az irányba fogunk haladni a jövőben, amerre azt mi elképzeltük. Ezért jobbnak láttuk, ha még idejében lépünk, őszintén és gyorsan lezárjuk az együttműködést. Úgy éreztük, váltanunk kell ahhoz, hogy a terveink megvalósulhassanak.

Kizárólag sportszakmai okok miatt döntöttek úgy, hogy a sikerkovács Zlatko Jovanovic helyére érkező Krajnovictól megválnak még azelőtt, hogy az első tétmeccset lejátszanák?

Igen, csak ez volt a háttérben. Én csak jót mondhatok az edzőről. Jó viszonyban váltunk el egymástól, nincs szó arról, hogy összevesztünk volna. A sport világa egyszerűen ilyen, néha hoz olyan helyzeteket, amelyek kellemetlen döntésekkel járnak. Majd elválik, jót léptünk-e, de mindenképp a klub érdekeit néztük most is. Van egy víziónk, ami a komáromi kosárlabda történelmére és a remek szurkolókra épül, ezt tovább szeretnénk vinni. De semmi ellenszenv nincs a részünkről senki irányába.

Érdekes

BC Komárno

Érkezett: Amit Ebo (Ramat Hasharon), Halász Dániel, Lucas Léránt (mindketten Biosaurus Basketball Academy Komárno), Juraj Páleník (Slavia Praha), Alonzo Walker (Niagara River Lions), Tyrese Williams (Quinnipiac University)

A csapatban maradtak: Martin Danielič, Ladislav Gergely, Marek Foltín, Miljan Markovic, Samuel Volárik

Vezetőedző: Goran Szamardzsijev (északmacedón)

Krajnovic távozása péntek este vált nyilvánossá, és vasárnap már az új edző, Goran Szamardzsijev neve is ismertté vált. Hogyan került ő a képbe?

Amilyen gyorsan született meg a döntés arról, hogy nem Krajnoviccsal folytatjuk, olyan gyorsan kellett reagálunk az utóda kérdésében is. Nagyon tetszik Szamardzsijev víziója. Ő kicsit fiatalabb, 42 éves edző, aki több sikeres szezont tudhat maga mögött Észak-Macedóniában. Egy korábbi irányítóról van szó. Az ő filozófiája jobban megfelel a klub számára, és személy szerint nekem is szimpatikus. Nem volt nehéz döntés felajánlani neki az edzői posztot.

Nem lesz egyszerű a dolga, mivel menet közben kell megismernie a játékosokat. Mennyi időre lehet szükség ahhoz, hogy a csapat megvalósítsa az elképzeléseit a pályán?

Szorít az idő, hiszen a héten megkezdődik az élvonalbeli bajnokság. De türelmesnek kell lennünk. Persze örülnénk, ha minél hamarabb elérnénk az említett szintet, de azt is tudjuk, idő kell ahhoz, hogy a kosarasaink megértsék és a magukévá tegyék mindazt, amit Goran elvár tőlük.

Ennek fényében a játékoskeretben várhatóak még a közeljövőben változások?

Az utóbbi időszakban elsősorban sérülések miatt voltunk kénytelenek változtatni a csapat összetételén. A légióskvótánkban van még egy szabad hely, amellyel kapcsolatban akár a héten is döntés születhet. De a keret adott, most a munkáé a főszerep, hogy a játékosok elsajátítsák az új játékrendszert.

Érdekes

Kilencre bővült a mezőny

A Niké SBL új idényének legjelentősebb változása, hogy a nyitraiak csatlakozásával kilenccsapatosra bővült a mezőny. Így a lebonyolítás is visszatért a klasszikus rendszerhez: az április elején véget érő alapszakasz után az első nyolc csapat jut a playoffba, ahol minden egyes forduló az egyik fél három győzelméig tart. Négy év után ismét lesz All Star-meccs, a bajnokikon pedig az NBA-ban is használt labdákat fogják használni.

Bár még nagyon távol vagyunk a playofftól, ezüstérmesként van konkrét céljuk az idényre?

Sem tavaly, sem előtte nem gondolkodtunk számszerű helyezésekben. Ami persze nem azt jelenti, hogy ne lennének komoly céljaink. De a filozófiánk az, hogy meccsről meccsre haladjunk. Minden hónapban, sőt minden héten történhet valami, egy sérülés, kicsit rosszabb forma jöhet stb., ami sok mindent felülír. Óvatosak vagyunk a célok meghatározásánál, mert ismét fiatal csapatunk van, a költségvetésünk nem tesz lehetővé többet. Ki akarjuk hozni minden kosarasunkból a maximumot, és majd elválik, hogy ez mire lesz elég. Természetesen magasra tettük a lécet az elmúlt idényben, de realisták vagyunk. Senkinek nem akarjuk megkönnyíteni a dolgát.

Tavalytól eltérően most nem neveztek az Alpok–Adria-kupába. Miért?

Elsősorban azért, mert túl sok meccs lett volna így. Az alapszakaszban négyszer találkozunk mind a nyolc csapattal, és nem szerettük volna, ha az edzések kárára ment volna a nemzetközi szereplés. Ehhez jöttek volna még a pluszkiadások, így nem volt nehéz meghozni a döntést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?