Shaolinék már ma kezdenek, Vlhová hétfőn

liu
Peking |

A Pekingi téli olimpián a hódeszkás Kozuback Kamilla beelőzte Liu Shaolinékat, legalábbis ami a bemutatkozást illeti. A szlovák válogatottból is többen rajthoz állnak szombaton, míg Vlhová hétfőn hajnalban kezd.

Az első Pekingben versenyző magyar Kozuback Kamilla lesz. Pénteken derült ki, hogy a 17 éves sportoló egy visszalépés miatt állhat rajthoz női slopestlye-ban. Mivel senki nem számított a lehetőségre, a magyar édesanyától és kanadai édesapától Calgaryban született hódeszkás jóval kevesebbet edzhetett a versenypályán újdonsült riválisainál. Az eredeti tervek szerint csak félcsőben induló Kozuback az esélytelenek nyugalmával vághat neki a magyar idő szerint szombaton 3.45-kor rajtoló selejtezőnek. Ugyancsak ott lesz a mezőnyben a szlovák Klaudia Medlová is.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyesváltóinak küzdelmei előtt sem alakult minden a legjobban. Mint tudjuk Liu Shaoang a kiutazás előtt pozitív koronavírustesztet produkált, így csak szerdán érkezett meg a kínai fővárosba. A világkupa-sorozatban elért magyar eredmények azonban így is bizakodásra adnak okot az ötkarikás játékokon most bemutatkozó versenyszámban.

A pekingi vk-n egy hatodik hellyel kezdett a magyar válogatott (ott a kisdöntőben Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Nógrádi Bence és Liu Shaoang futott), Nagojában harmadikként zártak (Jászapáti, Kónya és Liu Shaoang mellett Krueger John-Henry szerepelt a fináléban), Debrecenben, hazai jégen egy döntős bukás miatt negyedikként értek célba, majd a dordrechti zárókörben a második helyet szerezték meg.

Ami a csapat összetételét illeti, a nőknél nincs kérdés, mivel két magyar szerzett kvótát, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia. Melléjük a Liu Shaolin, Liu Shaoang, Krueger John-Henry hármasból kell kiválasztani ki legyen a két férfi versenyző. Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere az elmondta, hogy mivel a vegyesváltó előtt rendezik a férfi 1000 méter selejtezőjét, azoknak a futamoknak a "látványától, nem is az eredményeitől" teszi függővé a háromtagú edzői stáb, ki kap lehetőséget a vegyesváltóban.

Az említett Medlován kívül több szlovák sportoló is bemutatkozik a hétvégén: a sífutó Ján Koristektől és a szánkós Jozef Ninis, Marián Skupek párostól a tisztes helyetállás várható. Nagyobb kérdőjel a biatlonos vegyes váltó teljesítménye. A szám 2014-es debütálásakor Szocsiban Gereková, Kuzmina, Hurajt és Kazár 6. lett, majd a későbbi kizárások után a 4. helyre léptek előre. Négy éve, Pjongcsangban azonban Kuzmina, Paulína Fialková, Kazár és Otčenáš nem fejezte be a versenyt. Pekingben az idősebbik Fialková mellett testvére, Ivona, valamint Michal Šíma és Tomáš Sklenárik indul a várhatóan kemény fagyban és erős szélben rendezendő versenyen.

A szlovák küldöttség legnagyobb ásza, Petra Vlhová is megkezdi szereplését hétfő hajnalban, amikor az óriás-műlesiklásra kerül sor. A világkupa címvédőjének ez a harmadik olimpiája, de eddigi lejobbja „csupán” egy ötödik hely a 2018-as kombinációból. „100 százalékosan rendben vagyok mentálisan, ez volt az egyetlen dolog, ami korábban hiányzott, hogy a legjobb lehessek. A mostani idény eddig nagyon jól alakul, pszichésen és fizikailag is remek állapotban vagyok, minden erőmmel az olimpiára koncentrálhatok – nyilatkozta a 26 éves Vlhová, aki már a szezon előtt is az ötkarikás játékokon való éremszerzést jelölte meg idei legfőbb céljaként.

A számban Petra Hromcová, Rebeka Jančová és a magyar Tóth Zita is indul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?