Sérülésekben gazdag volt a Niké Liga szlovákiai magyarjainak őszi szezonja

bari

A labdarúgó Niké Liga szlovákiai magyarjai közül Bari Krisztián stabilan végigjátszotta az őszi szezont, Križan Richárdot, Domonkos Kristófot és Tumma Gergelyt viszont sérülések hátráltatták. Megkérdeztük a négy játékost, hogyan élték meg az elmúlt néhány – sok esetben mentálisan nagyon nehéz – hónapot.

A Niké Liga őszi szezonjában négy klub is foglalkoztatott szlovákiai magyar labdarúgót: az éllovas Slovan, az őket üldöző zsolnaiak, valamint az alsó végeken tanyázó rózsahegyiek és aranyosmarótiak. A négy megkérdezett játékos közül viszont csak a zsolnai Bari Krisztián tudta pozitívan értékelni az elmúlt hónapokat, a többiek dolgát súlyos és makacs sérülések nehezítették.

Križan kálváriája

A palásti származású Križan Richárd az őszi szezon első felében nem számított alapembernek a Slovanban, összesen hat bajnokin kapott lehetőséget. A 26 éves középhátvéd emellett kétszer a kupában, kétszer pedig a másodosztályú B csapatban gyűjtötte a játékperceket.

Ha viszont Vladimír Weiss vezetőedző számított rá, nem okozott csalódást: a bajnokságban példának okáért ötször játszotta végig a mérkőzést, abból a pozsonyiak négyszer gólt sem kaptak. Aztán november elején váratlanul sokkal rosszabbra fordultak a dolgok számára. „A baj egy műfüves edzésen történt, amikor hirtelen akartam irányt változtatni. Fájdalmat éreztem a térdemben. Kaptam két hét kimenőt a klubtól, elmentem egy szonográfiai vizsgálatra, ahol nem állapítottak meg semmi komolyat, mindössze izomhúzódást. Elhittem, hiszen nem volt megdagadva a térdem, így két hét individuális gyakorlás után újra a csapattal edzettem. Aztán a galántaiak elleni kupameccsen újra megtörtént a dolog. Lecseréltek, a meccs után az MR-vizsgálat kimutatta a térdszalagszakadást.ˮ

Kri

A Slovan tehát nyárig már nem számíthat Križan játékára, ifjabb Ivan Kmotrík vezérigazgató pedig elmondta, tulajdonképpen az ő helyére igazolták le a DAC-tól távozott Szpiridon Riszvaniszt. A következő hónapokban Križan számára a sikeres rehabilitáció lesz a legfontosabb. „Ez a második hónap a műtét óta. Egy olyan sérülésről van szó, amely után nem szabad erőltetni a gyors visszatérést. A műtétet végző orvos azt mondta, hogy legkorábban hat hónap múlva térhetek vissza a pályára. Ez az esetemben a május végét jelenti, tehát a bajnoki szezon legvégét. Még ha minden rendben is halad, valószínűleg nem fogok kockáztatni és az utolsó egy vagy két meccsre visszatérni. Nagyon nehéz megmondani, hogy azután mi lesz. A szerződésem nyárig szól a Slovanban. A vezetőség eddig még nem beszélt velem a terveiről, de realista vagyok, és nem igazán hiszek benne, hogy szerződést hosszabbítunk. Jelenleg még többesélyes a dolog, de ha nyáron valami újat kell találnom, akkor készen állok a kalandra. Nincs mit takargatnom, egyelőre ennyit tudok mondani, de szerintem május környékére már eldől a sorsomˮ – árulta el lapunknak Križan.

Bari húzóember volt

Bari Krisztián balhátvédként (a 3–4–3-as rendszerben bal oldali középpályásként) alapembere volt a a sikeres őszi szezont produkáló zsolnai csapatnak. A bajnokságban a gól ugyan nem jött össze a füleki származású játékosnak, de négy gólpasszt jegyzett, a nyári Európa-konferencialiga-selejtezők során pedig betalált a Gentnek. „Számomra és a csapat számára is jó volt az őszi szezon, sok pontot gyűjtöttünk, a második helyet sikerként értékeljük. Jól alakulnak a dolgok, és különösen örülök annak, hogy már most több gólpasszom van, mint az egész tavalyi szezonban. Sok lehetőséget kaptam, és úgy érzem, élni is tudtam vele. A gólt persze hiányolom, de remélem, minél előbb bepótolom.ˮ

A zsolnaiak a 2. helyen telelnek, lemaradásuk hét pont az éllovas Slovan mögött, és már szinte biztos, hogy a felsőházi rájátszásban folytatják a szereplést. Bari elmondása szerint a top 6-nál jóval komolyabb célokat tűztek ki maguk elé a zsolnaiak. „Az első háromban mindenképp ott szeretnénk lenni. Nagyon jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy ezt elérjük. Ha lehetőségünk lesz rá, megpróbálunk közelebb kerülni az éllovas Slovanhoz, igyekszünk még érdekesebbé tenni a bajnoki versenytˮ – mondta lapunknak a 22 éves bal oldali mindenes.

Hogy mit hoz számára a jövő, azt még nem tudta pontosan megmondani. „A következő fél évet meg akarom nyomni, szeretnék egy sikeres szezont zárni a csapattal. A szerződésem jövő nyárig szól Zsolnán, tehát idén nyáron átbeszéljük a klubbal, hogy milyen terveik vannak velem. Ha jönne egy külföldi ajánlat, azt megfontolnám, de nyitott vagyok más lehetőségre is. Ezzel majd a szezon végén tervezek foglalkozni.ˮ

Domonkos hosszabbított

A Rózsahegyen játszó Domonkos Kristóf számára nagyszerűen kezdődött a szezon, az első három fordulóban három gólt szerzett, aztán viszont sérülés kezdte hátráltatni, október elején pedig harcképtelenné vált.

Domonkos

„Tökéletesen kezdődött a szezon, aztán viszont egyre nehezebbé tette a dolgom az a lágyéksérülés, amit igazából már nyár óta éreztem. Emiatt az őszi szezonomat inkább negatívan értékelném. Ami a csapatot illeti, szezon közben edzőváltás történt (kinevezték Ondřej Smetanát, Peter Tomko pedig visszatért az asszisztensi pozícióba – a szerk.), és ez javított az eredményességünkön. Kezdem látni a stabilitást a csapaton, a téli felkészülés során tetszett a játékunk, szóval bizakodó vagyok.ˮ

Domonkos elárulta, novemberben megműtötték a lágyéksérvét, így volt egy hosszabb kihagyása, de immár teljes értékű edzésmunkát végez. „Egy héttel a téli felkészülés kezdete után csatlakoztam a labdás edzésekhez, ennyi volt a lemaradásom a többiekhez képest. Azóta már lejátszottam egy teljes felkészülési mérkőzést és egy félidőt, de még nem vagyok százszázalékos. Legalábbis a formám még nem az igazi, fizikailag már teljesen rendbe jöttem.ˮ

Rózsahegyen egyértelműen számítanak Domonkos Kristóf játékára. Ezt mi sem jelzi jobban, hogy az őszi már a második súlyos sérülése volt a liptóiaknál, január végén mégis meghosszabbították nyáron lejáró szerződését, amely így már 2025 júniusáig szól. „Gyakorlatilag az elmúlt két szezonból egyet voltam egészséges, szóval a klub részéről ez egy nagyon fontos visszajelzés számomra. Mindenképp úgy gondolom, hogy a hosszabbításban döntő szava volt Smetana vezetőedzőnek. Amikor decemberben beszéltem vele, azt mondta, bízik bennem és mindenképp a csapatában akar tudni. Nagyon jó edzőnek tartom őt, akivel őszintén lehet kommunikálniˮ – mondta Domonkos.

A rózsahegyiek a nyolcadik helyen állnak a tabellán, a felsőházi szereplésre viszont csak nagyon kevés esélyük maradt. „Ugyan van még esélyünk bekerülni a felsőházi rájátszásba, de mi vagyunk a legnehezebb helyzetben. Szeretnénk bekerülni az első hatba, de a sorsunk nem a saját kezünkben van, ugyanis ehhez nemcsak a mi győzelmeinkre, hanem a riválisok botlásaira is szükség lenne. Ha az alsóházban folytatjuk a szereplést, akkor azt meg akarjuk nyerniˮ – szögezte le a komáromiak korábbi csapatkapitánya.

Tumma is peches volt

Az aranyosmarótiak nyeretlenül zárták az őszi szezont, így az utolsó helyről várják a tavaszi folytatást. A csapat viszont komolyan gondolja a bennmaradást és az elmúlt hetekben nagy erősítésbe kezdett – többek között a hegysúri Karol Mészáros, a volt DAC-os Andrija Balic és a Szaburtalo Tbiliszi három georgiai játékosa is a ViOnnál folytatja pályafutását.

Tumma

A feketenyéki származású Tumma Gergely 2023 nyarán hagyta el nevelőegyesületét, a nagyszombati Spartakot, és a rendszeres játéklehetőség reményében igazolt Aranyosmarótra. Az ősz viszont neki sem a tervei szerint alakult.

A védőt csapata törökországi edzőtáborában értük utol, de néhány gondolatát röviden megosztotta velünk. „Az őszi szezonom sajnos nem volt a legjobb. A nyári érkezésem után kevés játéklehetőséget kaptam, utána pedig, amikor végre elkezdtem többet játszani, eltörött egy bordám, és ezzel véget is ért számomra a szezon – mondta a 23 éves középhátvéd, aki bízik csapata bennmaradásában. – Remélem, hogy a csapat megmenekül, mert nagyon nem szeretnénk kiesni. Már egészséges vagyok, így természetesen az a célom, hogy tavasszal stabil játékossá váljak és kiharcoljam a helyem a kezdőcsapatban.ˮ

A Niké Liga első tavaszi fordulójában Bari és Križan csapata egymás ellen játszik, Domonkosékra a Spartak, Tummáékra pedig a besztercebányai csapat vár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?