Schäfer a Fortuna Liga második legjobbja, Škriniar újra az év focistája lehet

kovacik

Kiderült, melyik tíz játékos szállhat harcba a 2021-es év focistája díjért Szlovákiában. A listáról nem hiányzik a nagy esélyes Milan Škriniar és a jól ismert veteránok sem. A Fortuna Liga legjobbjainak sorrendjét már kihirdették, Schäfer András másodikként zárt.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) és a Pravda napilap 29. alkalommal hirdette meg az ankétot, ahol az újságírók és vezetőedzők az év legjobb szlovák férfi és női focistájára, fiatal játékosára, edzőjére és a Fortuna Liga legjobb játékosára szavazhattak.

Ján Kováčik, a szövetség múlt héten újraválasztott elnöke rögtön a tegnapi sajtótájékoztató elején elárulta, hogy jövőre a SFZ már egyedüliként rendezi meg a szavazást és a gálát, ez pedig néhány változással jár majd. Az elnök szerint az lesz az elsődleges cél, hogy szélesítsék a szavazók bázisát, így például a tervek szerint a korábbi szövetségi kapitányok is voksolhatnak majd a legjobbakról.

Ami az idei tízfős listát illeti, a jelöltek között természetesen ott van a tavalyi és tavalyelőtti győztes Milan Škriniar, akinek minden esélye megvan rá, hogy sorozatban harmadszor is elnyerje a díjat. „Tippeljenek a második és a harmadik helyezettre, mert az első szerintem egyértelműˮ – mosolygott Kováčik a média képviselőire, és bár nem nevezte meg Škriniart, az Inter védőjén kívül aligha kerülhet szóba más játékos egyértelmű esélyesként.

A listán ott van több veterán is, mint Marek Hamšík, Juraj Kucka és Peter Pekarík. 2021-hez hasonlóan ismét két kapus, Martin Dúbravka és Marek Rodák esélyes a díjra. A tavalyi jelöltlistához képest mindössze három változás történt: Hrošovskýt, Valjentet és Škrtelt Hancko, Lobotka és Schranz váltotta.

A legjobb tíz utáni sorrendet egyébként már nyilvánosságra hozta a szövetség, a 25. helyen két magyar nemzetiségű labdarúgó, Almási László és Bénes László végzett holtversenyben. Összesen 27-en kaptak szavazatot – érdekesség, hogy Vladimír Weisst leszámítva mindannyian légiósok.

A legjobb 21 év alatti játékosnak járó Peter Dubovský-díjért két fiatal maradt versenyben: a trencséni Jakub Kadák és a Groningenben légióskodó Tomáš Suslov.

 

Érdekes

Jelöltek és díjazottak

Év férfi focistája: Dúbravka (Newcastle),Duda (Köln), Hamšík (Trabzonspor), Hancko (Sparta Praha), Kucka (Watford), Lobotka (Napoli), Pekarík (Hertha), Rodák (Fulham), Schranz (Slavia Praha), Škriniar (Inter)

Év női focistája: Hmírová (Apollon Limasszol), Korenčiová (Levante), Škorvánková (Montpellier)

Év fiatal focistája: Kadák (Trenčín), Suslov (Groningen)

Év edzője: Gašparík (Trnava), Staňo (Žilina), id. Weiss (Slovan)

A Fortuna Liga legjobbja – végeredmény: 1. ifj. Weiss (Slovan), 2. Schäfer (DAC), 3. Škrtel (Trnava), 4. Bicsakcsjan (Žilina/Szczecin), 5. Henty (Slovan)

Szintén nyilvánosságra hozták a Fortuna Liga legjobb játékosairól szóló szavazás végeredményét. A 2020-as győztes Kalmár Zsoltnak esélye sem volt megvédeni címét, hiszen tavaly mindössze márciusig focizhatott, amikor súlyos sérülést szenvedett. A DAC irányítója még így is gyűjtött három szavazatot, ami a 10. helyre volt elég. A szavazást a Slovan támadója, ifj. Vladimír Weiss nyerte 45 ponttal, a második az exdunaszerdahelyi Schäfer András lett 39 ponttal. Őket Škrtel és Bicsakcsjan követi a listán.

A hivatalos díjátadóra március 22-én a somorjai X-Bionic Sphere-ben kerül sor.

A jelöltek és a győztesek kihirdetése után a sajtótájékoztatón más jellegű aktualitásokra terelődött a téma. Mint ismert, a márciusi vb-selejtezőkre készülő orosz válogatott ellenfél nélkül maradt, miután sem a lengyelek, sem a másik ágon szereplő cseh–svéd páros nem hajlandó pályára lépni ellenük az Ukrajna elleni agresszió miatt. Ennek kapcsán felvetődött, hogy mivel az oroszok a csoportban pont Szlovákiát megelőzve érték el a selejtezős helyet, Hamšíkék esetleg átvehetnék a Szbornaja helyét a folytatásban. Ezeket a pletykákat (vagy inkább vágyakat) Kováčik határozottan szertefoszlatta. „Ami a svédek, a csehek és a lengyelek döntését illeti, mi maximálisan tiszteletben tartjuk azt. Jelen pillanatban ez minden, amit tehetünk. Várjuk a FIFA és az UEFA döntését a kérdésben (azóta a FIFA kizárta az oroszokat – a szerk.). Sportszerű versenyben végeztünk a selejtezőcsoport harmadik helyén, és nevetséges lenne, ha jelentkeznénk valamilyen pozícióért.ˮ

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?