Sagan egyet még villanna a Tour de France-on

Sagan.Tolmács2023

Vasárnap minden bizonnyal utoljára ült hazai országúti kerékpáros versenyen nyeregbe Peter Sagan. A világbajnok szlovák sportoló a közös rendezésű szlovák és cseh bajnokság előestéjén állt a sajtó rendelkezésére.

A szombati sajtótájékoztató helyszíne a lévai Lev Hotel díszterme volt, amely illett a 33 éves világklasszis kerekes pályafutása alatt nyújtott teljesítményéhez. Nem úgy, mint az esemény felkészületlen műsorvezetője és recsegő-repogó hangosítása, amely alaposan rontott az élményen.

Peter Sagant elsőként a vasárnapi szlovák bajnoki pályáról kérdezték, amiről elmondta, hogy nincs különösebb taktikája, szeretné figyelemmel tartani és kontrollálni elsősorban a szlovák mezőnyt és a végére minél több energiát tartalékolni. „Az utolsó szezonom során is motivált vagyok, hiszen az előző évek során elég magasra tettem a lécet. Viszont ahogy telnek az évek, egyre nehezebb már győzni, bár sokan megszokták, hogy tőlem ez már természetesen jön. Talán a legnagyobb nyomás idén ezen a napon lesz rajtam, hiszen nagyon nagyok az elvárások. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy öreg vagyok, de a legjobb éveimen, úgy gondolom, már túl vagyok. Én is szeretném minél inkább élvezni a versenyeket, és ahogy elmondtam már korábban is, ebben az utolsó évben a szurkolóimért is versenyzek” – mondta a 2012-es háromhetes francia verseny pontversenyének győzelme után a Tourminator becenevet megkapó sportoló.

Annak ellenére, hogy a háromszoros világbajnok már korábban bejelentette, hogy ez lesz az utolsó országúti szezonja, továbbra sem tett le arról, hogy ott legyen a jövő évi olimpián, ám ezt már hegyikerékárosként szeretné elérni. Ebben a szakágban ifjúsági pályafutása alatt ért el szép eredményeket, ám utána már csak az országúti kategóriára fókuszált. „Szeretnék a Tour de France-on is minél jobb eredmény elérni, és ami a legfontosabb, sérülések nélkül odaérni Párizsba. Megpróbálok nyerni egy szakaszt, ha lesz rá lehetőség. Az utóbbi évekhez képest ez lesz az egyik legnehezebb útvonal és a sprintereknek talán csak 3-4 etap lehet kedvező. Nem gondolom, hogy több érzelem lesz majd bennem, de nagyon örülök, hogy még ott lehetek a világ legnagyobb és legmegterhelőbb versenyén, amelyen a legtöbb stressz is ér minket. Utána jön a felkészülés a világbajnokságra és a vége a hegyikerékpár lesz, amelyen igyekezni fogok minél jobban menni, hiszen szeretnék kijutni a párizsi olimpiára” – mondta a háromszor is az év szlovákiai sportolójának választott Sagan, aki azt még nem tudta megmondani ott lehet-e az „Okola Slovenska” nevű kerékpárverseny 67. évadán. Ez ugyanis nem csak rajta múlik, hanem csapata, a Total Energies programjától is függ. Az egyik kulcskérdés, hogy csapata indul-e a spanyolországi Vueltán, amely ütközik a szlovák országúti verseny időpontjával, de szavai arra engedtek következtetni, az újabb hazai versenyzésére kicsi az esély.

„Sosem gondoltam, hogy világbajnok lehetek és hogy mi jár majd az ilyen és ehhez hasonló eredményekkel. Már örülök is, hogy vége lesz” – viccelődött Sagan, majd hozzátette, hogy nagyon hálás a karrierjéért, hogy ennyi nagy versenyen jelen lehetett és szép eredményeket ért el, amely a támogató család és baráti kör nélkül nem jöhetett volna létre. Egy újságíró arról kérdezte a végén, hogy ugyan csak képletesen, de vasárnap a testvére ellen is teker majd, hiszen Juraj Sagan egy hazai csapat (RRK Group Piérre Baguette Benzinol) sportigazgatói posztját tölti be. „Nem a testvérem, hanem a többi versenyző ellen fogok küzdeni, így nem is gondolok erre. Még mindig testvérek és a legjobb barátok vagyunk” – zárta az eseményt Sagan.

A vasárnapi, Garamtolmácsról rajtoló és hét 32,8 kilométeres kör után oda is érkező mezőnyben végig az élmezőnyben haladt a Tourminator, de végül egy nagyon szoros befutóban Matúš Štoček mögött csak másodikként ért célba, így nem tudta megvédeni a bajnoki címét. Sagan a célbaérkezés után összeakadt a cseh Pavel Bittnerrel és mindketten el is estek. A szlovák és a cseh versenyző is kisebb kötéssel gazdagodott, de úgy tűnt, hogy komolyabb sérülés nélkül megúszták az esetet.

Kerékpár

Országúti Szlovák Bajnokság, Garamtolmács

Nők (96,7km): 1. Nora Jenčušová (BePink - gold) 2:31:22; 2. Tereza Medveďová +1:47; 3. Barbora Švrčková (mindkettő RRK Group Piérre Baguette Benzinol) +2:53.

Férfiak (227,9km): 1. Matúš Štoček (ATT Investments) 4:52:03; 2. Peter Sagan (Total Energies); 3. Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?