Rajtol a „magyar” Giro

giro
Budapest |

Pénteken (12.20) a Budapest–Visegrád szakasszal kezdetét veszi a Giro d'Italia, az olasz kerékpáros-körverseny 105. kiírása.

Nem ez lesz az első eset, hogy a Tour de France utáni második legnagyobb kerékpáros esemény Olaszországon kívül rajtol: az eddigi 104 évfolyam során ez 13 alkalommal történt így. Utoljára 2018-ban Izrael volt az első szakaszok házigazdája, Magyarország pedig 2020-ban következett volna. Ám a koronavírus-járvány közbeszólt, így csak a mostani hétvégén borul rózsaszínbe, a Giro hivatalos színébe Budapest és számos település.

Az első napon a magyar fővárosból Székesfehérváron és Esztergomon át Visegrádra teker a mezőny. Szombaton (14.00) egyéni időfutam van a műsoron a Hősök terén, vasárnap pedig (12.20) Kaposvár és Balatonfüred között teljesítenek a versenyzők nagyjából 200 km-t.

Az említett halasztás utólag szerencsésnek is mondható, tavaly ugyanis berobbant a legjobbak közé Valter Attila. Első magyarként viselhetett megkülönböztetö trikót háromhetes Grand Touron: öt napig a legjobb fiatal versenyzőt illető fehér és háromig az összetett éllovasának járó rózsaszín trikót, A Groupama FDJ 23 éves versenyzője tisztában van vele, hogy idén emiatt, tavalyi 14. helyezettként sokkal nagyobb figyelemre számíthat a konkurencia részéről.

Sokkal előrébb helyezem azt, hogy egyes szakaszokon jól tudjak menni, nem fogom az összetettet erőltetni. Persze el tudom képzelni azt a forgatókönyvet, hogy jók a lábaim, akkor feleslegesen nem akarok leszakadni és időhátrányt kapni. Nagyon nehéz minden nap az első tízben lenni. Van, hogy sokkal jobban megéri kapni pár percet, majd a következő nap megpróbálni visszaadni azt. Ezért most nagyobb kilengéseket várok magamtól – foglalta össze tervét Valter, aki összetettben a legjobb húsz közelében zárna, és mindent meg fog tenni, hogy szerezzen egy szakaszgyőzelmet vagy legalább egy dobogós helyet.

Önmagában ez is embert próbáló feladat, mert a 2022-es mezőnyben rengeteg sztár gyűlt össze, akár a végső győzelemre esélyeket, akár a sprintereket nézzük. A holland Tom Dumoulin és Mathieu van der Poel, az ausztrál Caleb Ewan és Richie Porte, a spanyol Alejandro Valverde és Mikel Landa, a brit Mark Cavendish és Simon Yates, a kolumbiai Richard Carapaz, az olasz Vincenzo Nibali, a francia Arnaud Démare és Romain Bardet, a portugál Joao Almeida – mind-mind hatalmas nevek, elnyűhetetlen legendák vagy épp a jelenkor legnagyobb ászai.

Csapatként az Ineos mesterhármasra törne, még úgy is, hogy sem a tavalyi (Egan Bernal), sem a tavalyelőtti bajnok (Teo Hart) nem lesz ott a Girón az istálló színeiben, amely a már emltett Carapazra támaszkodhat.

Valteren kívül két másik magyar bringás is szerepelhet a versenyen, Peák Barnabás és Fetter Erik várhatóan segítőként, illetve szökésbe kerüléssel igyekszik majd emlékezeteset alkotni, Az olasz körön tavaly debütált Peter Sagan új csapata, a TotalEnergies nincs ott a mezőnyben.

A 105. Giro d'Italia 176 kerekese május 29-ig összesen 3445,6 kilométert teker le.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?