Kína hokimeccsein gólrekordok várhatók

hoki

Szerda délelőtt (9.40) az orosz–svájci meccsel kezdetét veszi a férfi jégkorongtorna is az olimpián. A szlovák csapat csütörtök délelőtt Finnország ellen mutatkozik be.

Négy éve Pjongcsangban is NHL-esek nélkül zajlott a torna, így aztán nem számított óriási meglepetésnek, hogy a kétszeres címvédő Kanadát az oroszok letaszították a trónról. Az már sokkal inkább, hogy a juharleveleseket az elődöntőben Németország búcsúztatta.

Krejči és a KHL-esek

Még az akkorinál is nagyobb meglepetés lenne, ha Pekingben meg tudnák ismételni történelmi sikerüket. A legjobb négy közé jóval nagyobb eséllyel pályázik a cseh, finn, orosz, svéd, kanadai és amerikai hatos. Utóbbi kettőnél értelemszerűen nem találni a keretben megasztárokat (bár azért a kanadaiaknál ott van Eric Staal, 2010 olimpiai bajnoka, aki most az AHL-es Iowában játszik). A KHL-ből viszont szinte mindenki ott lesz a tornán, aki számít: az oroszoknál a bajnokság legjobb pontszerzői (Sipacsov, Galijev), a cseheknél pedig a teljes védelem (az egy třineci Kundráteket leszámítva). Előbbieknél érdekesség, hogy csak heten kaptak meghívót a pjongcsangi aranycsapatból, utóbbiaknál pedig egy (korábbi) NHL-es sztár, a Bostonnal 2011-ben Stanley-kupa-győztes David Krejči részvétele emelkedik ki. A svédek nagyon sok újonccal vágnak neki a tornának, és a finn csapat is fiatal – viszont nagyrésze így is világbajnoknak mondhatja magát.

Külön fejezet a házigazda Kína szereplése a tornán. A nemzetközi szövetség az utolsó pillanatig hezitált, engedélyezze-e a két osztállyal gyengébb együttes indulását. A kínaiak ugyanis több mint két éve nem játszottak tétmeccset (a divízió II legutóbbi két vb-jét törölték a járvány miatt). Végül aztán beadta a derekát az IIHF, leginkább annak köszönhetően, hogy a KHL-ben szereplő Kunlun honosított tengerenúli játékosaival erősítették meg a kínai válogatott keretét.

Érdekes

A torna lebonyolítása

A 12 csapatos torna lebonyolítása szokatlan, a csoportok azonos helyein zárókat összevetik, és közülük kerül ki az 1–3., a 4–6., a 7–9. és a 10–12. helyezett. Ugyanis a mezőnyt összefésülik egy közös, tizenkét helyezést felvonultató tabellába. Azaz a csoportkör után senki nem esik ki.

Ezen közös tabellán az első négy helyezett egyből a negyeddöntőbe jut, a maradék négy negyeddöntős helyért az 5. a 12.-kel, a 6. a 11.-kel, a 7. a 10.-kel, a 8. pedig a 9.-kel találkozik. Innen már kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A döntőt az olimpia zárónapján, február 20-án játsszák.

Cehlárik két napja

A szlovákok számára négy éve pechesen alakult az olimpia. A csoportkörben a későbbi győztes oroszok legyőzése (3:2) után épphogy kikaptak az USA-tól (1:2), majd révezetések után vesztették el a szlovénok elleni meccset (2:3). A körbeverések miatt a csoport utolsó helyére szorultak, így a negyeddöntőért újra az amerikaiakkal kellett játszaniuk. Az a meccs volt a legegyértelműbb, a tengerentúliak a második harmadban eldöntötték a találkozót, amely végül 5:1-es győzelmükkel zárult.

Az akkori szlovák csapatból mindössze öt játékos maradt hírmondónak Pekingben: a kapus Konrád, a védő Čerešňák, Čajkovský és Ďaloga, illetve egy csatár, Krištof. A szigorú karanténszabályok miatt még közülük sem játszhatott mindenki a hétfői felkészülési mérkőzésen. A németek elleni, kétszer 30 perces (plusz 5 perces hosszabbítás 3 a 3 ellen) edzőmeccsen (3:5) kicsit belerázódhattak a játékba Craig Ramsay szövetségi kapitány védencei.

Többen közülünk rég nem játszottak, sőt, jégen is rég voltak már. Kipróbálhattuk az emberelőnyös és -hátrányos szituációkat is, a célnak tökéletesen megfelelt a találkozó. Az újdonsült bírók is jól vizsgáztak – nyilatkozta Marko Daňo, a szlovákok támadója, utalva arra, hogy játékvezetőként a két szakmai stáb egy-egy tagja fújta a sípot.

A meccset a szlovákok legnagyobb sztárja, Peter Cehlárik is kihagyta, mivel korábbi pozitív tesztjei miatt csak néhány órával korábban érkezett meg Pekingbe. „Két napom és két edzésem van rá, hogy felkészüljek, de nem fogom erre kibeszélni magam. Fel kell elevenítenem az augusztusi selejtezőn mutatott játékomat, megnézem majd videón is azokat a meccseket – jegyezte meg a tavalyi vb legjobb szlovák játékosa, az Omszk egyik legponterősebb hokisa.

Hogy mire lesz képes a csapata, nehéz megjósolni, az erősorrendben Szlovákia a nyolcadik, hajszállal megelőzve a németeket. Mindenesetre a finnek elleni csütörtöki nyitómeccsen bravúrnak számítana a pontszerzésük. Az utolsó hét egymás elleni meccsükből hatot az északiak nyertek, és az összmérleg is hasonló arányokat mutat (18 finn győzelem, 4 szlovák siker).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?