Így bukja el a vb-t a Ferrari?

F1
Mogyoród |

A stratégiai húzások és bukások iskolapéldáit láthattuk a Forma–1-es Magyar Nagydíjon, amikor minden a taktikáról szólt: a boxutcában hozott döntések izgalmas fordulatokat és csatákat eredményeztek a Hungaroringen, ahol végül Max Verstappen a 10. helyről tudott nyerni, a futam fő esélyese, Charles Leclerc pedig csupán a 6. helyen ért célba.

A szombat és a vasárnap is izgalmas fordulatokat hozott a Magyar Nagydíjon: az időmérő edzésen George Russell, a Mercedes versenyzője élete első F1-es pole pozícióját szerezte meg a Hungaroringen, míg a Red Bull csak a középmezőnyből rajtolhatott, miután Verstappen a 10., Perez pedig a 11. pozíciót kaparintotta meg. Vasárnap először Russell és Leclerc csatája okozott feszült pillanatokat, majd a stratégiai döntések miatt dőlt meg az addig igencsak biztosnak tűnő Ferrari-fölény.

Óriási Ferrari-bukás

A Ferrari idén egyébként sem a remek stratégiájával hívta fel magára a figyelmet, azonban ami a Hungaroringen történt, azt még saját versenyzőjük, Leclerc sem érti. A monacói pilóta vezette a Magyar Nagydíjat, amikor a Red Bull kihívta a 4. helyen autózó Verstappent a boxba – a Ferrari pedig erre kétségbeesetten reagált, ők is a boxba szólították versenyzőjüket, ráadásul az autóra a kemény keverékű abroncsokat tették fel, ami a hűvös körülmények között egyáltalán nem működött.

Világossá tettem, hogy olyan sokáig szeretnék kint maradni, amennyire csak lehet, de nagyon korán kiálltunk a keményekért – meg kell értenünk, hogy ez miért történt – nyilatkozta Leclerc a futam után. – A második etapnak hosszabbnak kellett volna lennie. Az első etap után a megfelelő pillanatban álltunk ki, és jól választottunk. De a második etap nem tudom, miért lett rövidebb. Biztos vagyok benne, hogy a Red Bull kiállása miatt volt, ami nyomás alá helyezett minket, de nem gondolom, hogy reagálnunk kellett volna, mert ez egy hógolyó effektust eredményezett nálunk, és sokkal többet veszítettünk ezzel, mint kellett volna.”

Leclerc a Francia Nagydíjat szintén az élről veszítette el: akkor saját hibája miatt csúszott a gumifalba, míg Verstappen megnyerte a versenyt. Emellett a Ferrari idén több alkalommal hozott hibás taktikai döntéseket, ami megfosztotta őket egy jó eredménytől, és súlyos pontokat veszítettek emiatt Verstappennel és a Red Bull-lal szemben.

Nyilvánvalóan egy ilyen verseny frusztráló, és összességében jobbnak kell lennünk – mondta Leclerc. – Mindig van valami, akármi – megbízhatósági probléma, hibák, akármi. De jobbnak kell lennünk abban, hogy hogyan rakunk össze egy hétvégét. Megpróbáljuk a következő néhány napot arra használni, hogy újrainduljunk, és természetesen arra is, hogy elemezzünk és megértsük, hogy hol tudunk jobbak lenni, mit tudunk tenni, hogy jobbak legyünk, mert ez rendkívül fontos.”

 

F1

A csapatfőnök reagált

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke mindazonáltal úgy gondolja, a győzelem nem a boxutcában úszott el, sokkal inkább az volt az oka, hogy az autójuk nem volt elég gyors. A pénteki szabadedzéseken úgy tűnt, a Ferrari lehet a hétvége fő esélyese, ráadásul az időmérő edzésen is a 2. és 3. helyeket szerezték meg Russell mögött, míg a két Red Bull csak a középmezőnyből indulhatott.

Ami hiányzott, az a sebesség és a tempó. Nem gondolom, hogy nyerhettünk volna. Nem tudom, hogy mi ennek az oka, mert az első 13 verseny során ez volt az első, amikor valahogy nem volt meg a tempónk a győzelemhez. Szóval először ezt kell megnéznünk, hogy megértsük a teljesítményünket” – véli Binotto az elszalasztott esélyekről. „Az autó nem úgy működött, ahogy vártuk, és nem volt meg a várt teljesítmény, hiányzott az a sebesség, ami a pénteki szimulációk során megvolt. Más körülmények voltak a versenyen, sokkal hűvösebb volt, de összességében a tempó nem volt elég jó, és akármilyen gumit használtunk volna, nem gondolom, hogy olyan gyorsak lettünk volna, mint amit vártunk.”

Leclerc ugyanakkor nem ért egyet csapatfőnökével, szerinte a teljesítményük igenis megfelelő volt, a rossz döntések viszont rengeteg időbe kerültek számukra: „Nem így gondolom, szerintem a tempó nagyon jó volt ma a közepes keverékekkel” – reagált Leclerc Binotto szavaira. – De aztán a keményekkel elvesztettük a tempót, szóval eggyel több kiállásunk volt, mint a többieknek, 20 másodpercet veszítettünk, plusz 5-6 körön keresztül körönként 1 másodpercet a keményekkel. Ez nagyon sok idő. A közepesekkel rajtolni helyes döntés volt. Az, hogy kiálltunk a keményekért, fordulópontot jelentett a versenyen.”

A döntés oka

Binotto szerint a Ferrari azonnal reagálni akart a Red Bull és Verstappen kerékcseréjére, azonban a lágy gumikat még nem tudták volna felhelyezni az autóra, azok ugyanis nem tartottak volna ki a verseny végéig. Azért döntöttek a kemények mellett, hogy a futam végéig elmenjenek velük, azonban azzal nem kalkuláltak, hogy ezek nagy teljesítménybeli csökkenést jelentenek majd, és Leclerc jelentős tempót veszít. „Összességében a gumik nem működtek – reagált Binotto. – Tudom, hogy a többi autón sem, de az elemzéseink az adatainkon alapultak. Ez az oka, hogy nem a stratégiát vizsgáljuk, hanem azt, hogy az autó miért nem volt olyan jó, mint amit reméltünk. Ez az első alkalom a szezon első felében, hogy nem voltunk olyan versenyképesek, mint vártuk.”

Az ellenfelek sem értik

A dobogósok a pódiumceremónia előtt kibeszélték a Ferrari taktikáját, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy nyilatkozott, ha pusztán az adatokat nézték volna, akkor a kemény keverékekkel kezdték volna meg a Magyar Nagydíjat – azonban a pályán látottak alapján inkább elvetették ezt a lehetőséget.

A kemény keverékekkel akartunk rajtolni, mert az adatok alapján ez lett volna a legjobb számunkra. De a versenyzők a lágy gumikat sem tudták felmelegíteni, szóval nevetséges lett volna ezekkel rajtolni, már csak azért is, mert lógott az eső lába” – mondta Horner. „Amikor láttuk, hogy Charles a kemény keverékekre váltott, gondoltuk, hogy van esélyünk.”

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint – mivel a Ferrari azonnal reagált a Red Bull kerékcseréjére – nem volt más lehetőségük, mint a kemény gumikat feltenni az autóra. „Szerintem nem volt más lehetőségük. Csak kemény és lágy keverékeik maradtak, a lágyakhoz pedig akkor még túl korán volt. Inkább pénteken vagy szombaton követtek el hibát, amikor nem hoztak magukkal egy új szett közepes abroncsot” – nyilatkozta Wolff.

 

F1

Vettel megy, Alonso jön

A Magyar Nagydíj hétvégéjének legnagyobb hírét az Aston Martin csapata szolgáltatta, Sebastian Vettellel közösen bejelentették, a német pilóta év végén visszavonul a Forma–1-től, hétfőn pedig érkezett a hír, hogy helyét a kétszeres világbajnok Fernando Alonso veszi át jövőre. Vettel 2007-ben debütált a királykategóriában, a BMW istállónál mutatkozott be, majd a Toro Rossónál folytatta, ahonnan a Red Bullhoz szerződött. Az energiatital-gyárosok csapatánál 6 szezont töltött, és 2010 és 2013 között négy világbajnoki címet szerzett, majd 2015-ben igazolt a Ferrarihoz, ahol nem jött össze a siker. A Ferrari–Vettel kapcsolat végül 2020-ban ért véget, a következő szezont már az Aston Martin csapatánál töltötte a német pilóta, ez pedig úgy tűnik, az utolsó F1-es istálló lesz, ahol versenyez. A négyszeres világbajnok egy hosszú közleményt adott ki döntésének okáról, amelyben arról írt, hogy a versenyzés csupán életének egyik része, és szeretne több időt szentelni olyan dolgoknak, amelyek eddig háttérbe szorultak, amelyekre eddig kevesebb jutott, például a családjára. Vettel írásából kiderül, ez az, ami döntésének fő oka volt, céljai ugyanis mára megváltoztak.

A versenyzés mellett családot alapítottam, és imádok körülöttük lenni. Más dolgok is érdekelnek az F1-en kívül. A versenyzés és az F1 iránti szenvedélyem miatt rengeteg időt kell távol töltenem, és ez rengeteg energiát felemészt. Adózni a szenvedélyemnek úgy, ahogy tettem, és ahogy azt gondoltam, helyes, már nem összeegyeztethető a vágyammal, hogy nagyszerű apa és férj legyek. A célom már nem az, hogy versenyeket nyerjek és bajnoki címekért harcoljak, hanem az, hogy lássam felnőni a gyermekeimet, átadjam az értékeimet, segítsem őket felállni, amikor elesnek, meghallgatni őket, amikor szükségük van rám, hogy ne kelljen elköszönnöm tőlük, és ami a legfontosabb, hogy tanulhassak tőlük, és hagyjam, hogy inspiráljanak engem” – írta a német versenyző.

Habár pletykák szóltak róla, mégis sokakat meglepetésként érhetett a hír, hogy Vettel helyét Fernando Alonso veszi át, így jövőre ő lesz Lance Stroll csapattársa az Aston Martinnál, a felek ráadásul több évre szóló szerződést kötöttek. A spanyol versenyző elmondta, egyértelműen az lesz a célja, hogy újra győzni tudjon.

Újra nyerni akarok ebben a sportban, ezért meg kell ragadnom a megfelelő lehetőségeket” – nyilatkozta a kétszeres világbajnok. „A Forma–1-ben ma senki nem mutat nagyobb víziót és elkötelezettséget a győzelem iránt, mint az Aston Martin, ez pedig nagyon izgalmassá teszi ezt a lehetőséget számomra. Még mindig megvan bennem az éhség és ambíció, hogy az élen harcoljak, és része akarok lenni a szervezetnek, amely elkötelezett a tanulás, fejlődés és siker iránt.”

Folyt. köv. aug. végén

Most nyári szünetre megy a mezőny, ami azt jelenti, hogy a vb augusztus végén, a Belga Nagydíjjal folytatódik majd, a szezon második felét Max Verstappen és a Red Bull kezdheti meg a legkényelmesebb pozícióból. Habár kényszerpihenő is vár a csapatokra a következő hetekben, amikor a gyárak is bezárnak, nagy feladat előtt áll a Ferrari: a szezon második felében gyakorlatilag csodát kell tenniük, és meg kell mutatniuk, hogy csapatként hozzá tudják segíteni versenyzőiket és – az egyébként versenyképes – autójukat a győzelemhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?