Hrivík: szép jövő vár a válogatottra

Hrivík
Pozsony |

Nem volt kérdés, hogy a csapatok versenyében az olimpiai bronzérmes szlovák válogatott végez az Év sportolója-ankét első helyén. A díjat – Miroslav Šatan elnök és Craig Ramsay szövetségi kapitány társaságában – a 31 éves Marek Hrivík csapatkapitány vette át, aki az újságírók kérdéseire is készséggel válaszolt.

Pekingben nem lehettek ott a tornán az NHL-es profik. Mennyit veszít így értékéből az ötkarikás dobogós helyezés?

Minden ország a lehető legerősebb csapatát küldte az olinpiára. Kiegyenlített torna volt, senki sem volt előnyben vagy hátrányban. Ha másodrangú torna lett volna a pekingi, akkor az ott berobbanó Juraj Slafkovskýt nem választották volna ki az NHL-es drafton 1-es sorszámmal. A 2002-es világbajnoki arany nagy siker volt, de az olimpiai érem minimum ugyanannyit ér. Nagyon jó a fiatal generáció, szerintem szép időszak vár a szlovák válogatottra.

A válogatott csapatkapitányaként hogyan értékeli a gárda játékát és eredményeit?

Nagyon szuper, hogy elértük azt a szintet, amikor a kötelező győzelmeket nagyon nagy arányban be tudjuk húzni. Az az érzésem, hogy végre előbbre léptünk. Sok tehetségünk van, aki az NHL, de legalábbis a tengerentúli ligák felé veszi az irányt. De Európában is jó hokisaink vannak, van mire építenünk a jövőben.

A pekingi olimpiai 3. hely mellett a vb-n is sikerült – hosszú idő után – a szlovák válogatottnak bejutnia a nyolc közé. A jövő évi világbajnokságon megismételhető a negyeddöntős szereplés?

A kieséses szakaszba való bejutás minden nagy tornán egy vízválasztó, mindig az a célunk, hogy bejussunk a nyolc közé. Az utóbbi világversenyeken ez sikerült, most viszont már feljebb kell tekintenünk, pár apróságot a helyére tennünk, hogy a negyeddöntőnél magasabbra szintre is gondolhassunk.

Mennyire van fontos szerepe ebben Ramsaynek? Esetleg van valaki a képben, aki majd átveszi a stafétát a 71 éves szakembertől?

Nem tudom, ilyesmin még nem gondolkodtam. Mindannyian tisztában vagyunk vele, mennyi munkát végzett el Craig az utóbbi években. Ráállította a válogatottat egy játékrendszerre, amit következetesen betartunk, van egy saját, ránk jellemző stílusunk. Az évek alatt nagyon sok játékos megtapasztalta ezt a szisztémát, így bárki is érkezik a nemzeti csapatba, azonnal tudja, mire számíthat, mit várnak el tőle. Az, hogy mindenki tudja ezt, nagy pozitívum, mert korábban túl gyakran cserélődtek az edzők és ezáltal az is változott, amit a csapattal játszatni szerettek volna. Craig viszont egy többé-kevésbé állandó stábbal dolgozik, remekül oldja meg a feladatát, szerintem még túl korai az utódját keresni.

A svéd Leksand játékosaként az új idényben eddig csak 15 meccset játszott...

Nagyon hektikus eddig a szezonom. A svédországi adózással kapcsolatos dolgok miatt eleve később kezdtem az idényt, így hiányoznak az akkor kihagyott edzések, egy komolyabb edzőtábor, és sérülések is hátráltattak. Szerencsére mindez már a múltté, az ünnepek után teljes erőbedobással visszatérhetek a jégre. Remélem, ezután már a megszokott teljesítményt fogom tudni nyújtani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?