Final Four a Győrrel, de a Fradi nélkül

kézi

Mindkét magyar csapat kikapott a női kézilabda BL negyeddöntőjének visszavágóján, ám míg a győriek így is biztosan jutottak a négy közé, addig a tavalyi finalista FTC kettős vereséggel búcsúzott.

A győriek az előrehozott döntőnek is beillő párharc első találkozóját meglepően nagy, hétgólos győzelemmel zárták Kristiansandban ellen, így a hazai visszavágón még le is adhattak az előnyből. A szinte telt ház, 5209 néző buzdítása ellenére a Vipers indította jobban a találkozót, 4:0-ra lépett el a pontatlanul játszó házigazdától. A vendégek kapujában a korábban Győrben is védő sportági legenda, a bemutatásnál nagy ovációval üdvözölt Katrine Lunde remekül teljesített, erre alapozva tartotta az előnyét a címvédő. Az első félidő derekára tudott közelebb kerülni a Győr, az egyenlítés után pedig fej fej mellett haladtak a csapatok.

A szünetben a Győr visszavonultatta a magyar állampolgársággal is rendelkező brazil Eduarda Amorim mezszámát: a pályafutását felidéző videós összeállítás és köszöntés után – az állva ünneplő közönség folyamatos tapsa közepette – magasba emelkedett a klubbal öt BL-sikert elért korábbi közönségkedvenc balátlövő 18-as számú meze. A klubelnök Görbicz Anita 13-asa után ez a második mezszám, amelyet senki nem viselhet a jövőben a győri játékosok közül.

A második félidő első percei meglehetősen ideges, helyenként kapkodó játékot hoztak, az ETO előnye összesítésben mindössze két találat volt 18 perccel a vége előtt. A záró tíz percen belül tudott közelíteni a Győr, a szinte felrobbanó nézőtér örömére öt perccel a végső dudaszó előtt egy gólra zárkózott (22:23). A hajrában a továbbjutás már nem forgott veszélyben, a 26:24-es vendéggyőzelmet viszont már nem tudta megakadályozni a zöld-fehér csapat.

„Az első félidőben a Vipers gyorsan és okosan rontott nekünk. A szünetben arról beszéltünk, hogy védekezésben jobban kell teljesítenünk, a második félidő 9:9 lett – mutatott rá Per Johansson, a győriek vezetőedzője. Az egy gólt szerző Győri-Lukács Viktória leszögezte, nyerni akartak, nem abból indultak ki, hogy hétgólos előnyt szereztek idegenben: „Így is örülünk, hogy kettő lett közte, nagyon sokat kellett dolgozni ezért az eredményért, hiszen a Vipers ma nagyon jól játszott, mégis mi utazunk Budapestre. Nem fordult meg a fejünkben, hogy ezt ma kiengedjük a kezünkből.

Ez a két együttes nyerte 2017 óta valamennyi befejezett BL-sorozatot: 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben a kisalföldi, majd a koronavírus-járvány miatt törölt kiírást követően 2021-ben, 2022-ben és tavaly a norvég együttes diadalmaskodott.

A Fradi annak ellenére bizakodva várhatta a vasárnapi, esbjergi visszavágót, hogy odahaza hátrányba került (25:26): az elmúlt idényben a Metz elleni negyeddöntőben, a jelenlegi kiírásban pedig a nyolc közé jutásért a Brest ellen sikerült a rivális otthonában kiharcolniuk a továbbjutást. Most nem volt esély a hasonló bravúrra: a Ferencváros már az első félidőben hétgólos htrányba került. Igaz, a szenvedélyes játéknak köszönhetően 12 perccel a vége előtt 24:22-re felzárkózott, támadhatott az egygólos különbségért is, ám újabb két találattal eldőlt a meccs (29:24) és a továbbjutás is. 

A budapesti négyes döntőt június első hétvégéjén rendezik az MVM Dome-ban. A BL zárószakaszának 2014 óta Budapest ad otthont, azóta csupán egyszer hiányzott az ETO. Rajtuk és az Esbjergen kívül a Metz és a Bietigheim jutott be a tornára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?