F–1: a Mercedes forradalmi újítása

racing

Lezajlottak a szezon előtti tesztek a Forma–1-ben, így a csapatok Ausztráliába, Melbourne felé vehetik az irányt, ahol március 15-én elrajtol a száguldó cirkusz 2020-as szezonja. 

Mindkét tesztet Barcelonában rendezték, a csapatoknak kétszer három nap állt rendelkezésükre, hogy kipróbálják az idei évi konstrukciót. Mindkét teszt hozott érdekességeket, amelyek azt jelzik, izgalmas szezonunk lehet. 

Rózsaszín Mercedes

Nem kellett sokat várni, hogy a szakembereknek és a szurkolóknak is szemet szúrjon a Racing Point új autója, ami a fényezésen kívül szinte egy az egyben a 2019-es Mercedes alapjaira épült. Fontos megjegyezni, hogy a két csapat partnerségben áll és szó sincs arról, hogy Strollék megkapták volna a németek előző évi autóját. Más kérdés, hogy az ellenfeleknek ez már kevésbé tetszik. 

Arra azért nem kell számítani, hogy hirtelen győzelmi esélyekkel szállnának majd harcba a rózsaszín kocsik, de a középmezőny elején könnyen ott lehetnek – ezt egyébként a tesztek eredményei tükrözték is, hiszen Pérez és Stroll is nagyon erős tempót tudott diktálni. 

A Mercedes és a DAS

Még alig tértünk magunkhoz a Racing Point új autója után, amikor a németek bedobták a súlyos követ az állóvízbe az új találmányukkal. A szurkolókat sokkolta, az ellenfeleket viszont bosszantotta a DAS. 
A dual axis steering, vagyis dupla tengelyű kormányzás a Mercedes változtatható kerékösszetartása, amit a versenyző a kormány maga felé húzásával vagy épp tolásával tud irányítani. Az egyenesben maga felé húzott kormányállással az első kerekek egymás irányába közelítenek, féktáv előtt befelé tolva pedig ismét széttartásba, vagyis alaphelyzetbe kerülnek. Ez befolyásolhatja az egyenletes kopást, a hőmérséklet megtartasát és az autó stabilitását is, ami akár több tizedben is mérhető lehet egy körön. 

„A rendszer egy extra dimenziót biztosít a kormányzáshoz a versenyzők számára, és reméljük, hogy hasznos lesz”

– mondta James Allison, aki sorra kapta az újítással kapcsolatos kérdéseket, de a fontosabb részleteket megtartotta magának. 

Elvileg 2021-től szabálytalannak nyilvánítják majd a rendszert, de a Mercedes talált egy kiskaput, ami egy elképesztő fejlesztés mérnöki szemmel, miközben nagyon egyszerű a logikája.

De mi lesz a Renault-val?

Összességében túl sok új dologra nem kell készülni a szezonban, valószínűleg az erősorrend sem fog a feje tetejére állni. A tesztek során a Renault volt a legmegbízhatóbb, a Mercedes pedig a legproblémásabb. Persze, Lewis Hamilton elmondta, Melbourne-re kijavítják a hibákat, de szurkolói szemmel mindenképp érdekes adatok születtek, főleg ha az eddigi éveket vesszük figyelembe, ahol a Renault folyamatosan küszködött. 

Hencze Erik

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?