Domináns Fradi várhat a Shamrockra

R.Mmaee

A Ferencváros csütörtökön 18.30-tól hazai pályán az ír bajnok Shamrock Rovers ellen küzd meg az Európa-ligában a csoportkörbe jutásért.

A Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtezőjében előbb kiejtette a kazah Tobolt, majd a szlovák Slovan csapatát, de az azeri Qarabag ellen búcsúzott a sorozattól és az Európa-liga-rájátszásban folytathatja. Itt az a Shamrock Rovers vár Dibusz Dénesékre, amely a BL-selejtező 1. fordulójában túljutott a máltai Hibernians csapatán, majd a következő körben a Ludogorec ellen búcsúzott az első számú európai sorozattól. Az Európa-ligában észak-macedón Shkupit kapták ellenfélül, akiket 5:2-es összesítéssel búcsúztattak. A két csapat közül a győztes az EL-főtáblájára jut, míg a vesztes az Európa-konferencialiga csoportkörében mérkőzhet az ősz folyamán.

Az ír Fradi

A ferencvárosiaknak és aktuális ellenfelüknek több azonos jellemzője van. Mindkét klubot 1899-ban alapították és a zöld-fehér színek váltak a csapatok szimbólumává. A Shamrock beceneve a „The Hoops”, vagyis a „Karikások”, amelyet azok után kaptak, hogy 1927-ben a korábbi függőleges csíkozás után vízszintesen viselték a klubszíneket a mezükön. A dublini együttes 1996 után folyamatosan albérletben volt kénytelen játszani, ami a teljesítményüknek sem tett jót. A szurkolók ezt megelégelve 2005-ben megvették a klubot, amely 2009-ben talált rá új otthonára, a jelenleg 8000 főt befogadni képest Tallaght Stadionra.

A tavaszi-őszi rendszerű ír bajnokság legutóbbi két idényét a Shamrock Rovers nyerte. A most futó szezonban 25 fordulót követően 53 ponttal állnak az élen, a második Dundalkot négy ponttal megelőzve. Az idei csoportkörös szereplésük előtt 2011-ben az Európa-ligában jutottak be az akkor még 48 csapatos főtáblára. Az A csoportban akkor a PAOK, a Rubin Kazany és a Tottenham mögött 6 vereséggel zártak.

Magabiztos hazaiak

„Harcos, kemény mérkőzésre számítunk. Kielemeztük az ellenfelet, a stáb megmutatta nekünk videón, milyen stílusban játszanak, egy erős csapatról van szó. Olyan erőt vélhetően nem képvisel, mint a Qarabag, de rengeteg párharcra, ütközésre és ívelgetésre számíthatunk tőlük. A BL-kiesés után nagy volt a csalódottság az öltözőben, de az élet nem állt meg, most már mindenki arra koncentrál, hogy az Európa-liga-csoportkör meglegyen. A Fehérvár elleni hétvégi fölényes győzelem önbizalmat ad nekünk, és most is hasonló eredményt szeretnénk elérni” – nyilatkozta a szerdai sajtótájékoztatón Pászka Lóránd, az FTC balhátvédje, aki a Vidi ellen életében először a védelem jobb oldalán szerepelt. A futballista azt mondta, arról, hogy csütörtökön játszik-e és ha igen, akkor hol, a mellette ülő úriembert kérdezzék. Sztanyiszlav Csercseszov viszont, ahogy tőle megszokhattuk, nem akart belemenni a taktikai részletekbe a mérkőzés előtt.

„Kielemeztük az ellenfelünket. Jó játékosaik vannak, jól működnek csapatként. Erős, jó felépítésű csapatról van szó, ahogy a britektől ezt megszokhattuk, de ők nem csak hosszú labdákkal próbálnak játszani. Komolyan felkészültünk, ahogy egy EL-rájátszásra szükséges. Ez most mindkét csapatnak egy lehetőség, így fontos, hogy ne másra gondoljunk, csak ez ellenfelünkre. Pontos részleteket nem mondhatok a taktikánkról, hiszen erről csak a csapatban beszélünk” – válaszolta a Ferencváros vezetőedzője az újságírók kérdésére. Annyit azonban elmondott, hogy Samy Mmaee és Kristoffer Zachariassen leghamarább a visszavágón léphet majd pályára, valamint a vasárnap megsérülő Rasmus Thelander sincs százszázalékos állapotban.

„Lesznek olyan játékosok, akik a Fehérvár ellen is kezdők voltak és most is azok lesznek. Az edzés után konzultálunk az orvosi stábbal és az erőnléti edzőkkel, hogy kit mennyire lehet terhelni. Van öt cserelehetőségünk is, amivel mindig előre próbálunk tervezni. Csütörtökön nagy forróság lesz, mi pedig most nem este, hanem már fél héttől játszani fogunk, így a meleg is beleszólhat majd abba, ki mennyit játszik. Fontos, hogy végig azonos szinten tudjuk tartani a csapat teljesítményét” – tette hozzá Csercseszov.

Pletykák és nyugalom

A magyar bajnok edzője kiemelte, jogos kritika velük szemben, hogy meccsről meccsre, de akár egy összecsapáson az első és a második félidőben nem tudnak azonos szinten játszani. „Ez a mi feladatunk, hogy ezt az ingadozást kiküszöböljük. Csütörtökön harcos és domináns csapatot szeretnénk a pályán látni és a szurkolóinkra is számítunk, hogy jobb teljesítményt nyújtsunk” – mondta az orosz válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

A sajtóban az utóbbi hetekben többször felmerült, hogy Franck Boli iránt a török élvonalbeli Gaziantep élénken érdeklődik. E miatt is kérdeztek rá az FTC edzőjénél, hogy várható-e még játékosmozgás a csapatban. A szakember frappáns, ám nem sokat mondó választ adott a kérdésre. „Sok mindent lehet olvasni a sajtóban. Néha a feleségem is olyan dolgokról kérdez tőlem, amit az újságokban olvasott, én ellenben nem is tudtam róluk. Az átigazolási időszak nem a kedvencem, hiszen ilyenkor még bármikor befuthatnak ajánlatok a játékosokért. Szeptembertől jön a jó időszak az edzők számára, hiszen ekkor már nincs átigazolás, nincs olyan, hogy valaki távozni akar és biztos az, kivel tudunk dolgozni” – zárta a tréner.

A csütörtökön 18.30-kor kezdődő Ferencváros–Shamrock Rovers mérkőzés játékvezetője a svéd Glenn Nyberg lesz, aki legutóbb a Slovan–Olimpiakosz meccsen fújta a sípot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?