Debrecenben harcolhatja ki az olimpiai kvótát a magyar női kézilabda-válogatott

KlujberKatr

A magyar női kézilabda-válogatott a debreceni olimpiai selejtezőtornán Svédország és Japán mellett az utolsó pillanatban Kamerun helyére beugró Nagy-Britannia ellen igykeszik kiharcolni az ötkarikás kvótát.

Legutóbb a 2004-es athéni játékokon fordult elő, hogy a magyar férfi- és női kézilabda-válogatott is pályára lépett. A férfiválogatott már márciusban, Tatabányán megszerezte a párizsi repülőjegyét, így most az 1-es kvalifikációs csoportban szereplő női csapaton a sor, hogy megtörjék a 20 éves rossz sorozatot.

Kevesebb mint két nappal az első debreceni mérkőzés előtt, kedd este érkezett a hír, hogy a Kameruni Kézilabda-szövetség azt jelezte a nemzetközi szövetségnek (IHF), nem tudja megoldani a válogatott Magyarországra utazását, így visszalépnek az olimpiai selejtezőtől. Mivel ennyi idő alatt másik afrikai csapat sem tudott volna beugrani a kameruniak helyére, az IHF szabadkártyát adhatott a selejtezőre, és az „Új piacok programjával” összhangban Nagy-Britannia női válogatottját kérte fel az indulásra. Így a magyar válogatott csütörtökön 15.30-tól a britek ellen, szinte biztosan egy könnyed győzelemmel kezdi meg szereplését Debrecenben. Annál érdekesebb lehet a 18 órakor kezdődő Svédország–Japán mérkőzés, amelyen ha az ázsiaiak borítanák a papírformát, rendkívül izgalmassá válhatna a selejtezőtorna.

Az esélyek alapján viszont a forgatókönyv egyszerűbbnek tűnik. A vb-negyedik svédek minden bizonnyal legyőzik Japánt és pénteken Magyarországot is, az utolsó napon pedig gáláznak egyet a britek ellen. Így a vasárnap 19.15-kor kezdődő magyar–japán meccsen dőlhet el, hogy a skandinávok mellett melyik válogatott jut majd ki a párizsi ötkarikás játékokra.

„Duplán itthon vagyok, engem nagyon feltölt – miképp szerintem a lányokat is –, hogy hazai környezetben játszhatjuk ezt az olimpiai selejtezőtornát – nyilatkozta a Debrecen kézilabdázója, Füzi-Tóvizi Petra, aki csapattársaival az idei BL-szezonban megmutatta, hogy a Főnix Arénában, a szurkolóktól támogatva képesek bravúrokra. – Pluszlöket és -motiváció, hogy a nézők támogatásával itthon harcolhatjuk ki a részvételt. Itt vagyunk az olimpia kapujában, amely mindannyiunk legnagyobb álma. Itt minden adott, rajtunk fog múlni, hogy sikerül-e. Mi foggal-körömmel fogunk harcolni azért, hogy ott lehessünk” – mondta a beálló, akinek a játéka különösen Japán ellen érvényesülhet, hiszen ők a megszokottól nyitottabban védekeznek, így több hely nyílhat a hatos vonalon helyezkedő beállók vagy akár a befutó szélsők előtt is.

Érdekes

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC), Janurik Kinga (FTC), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár), Bukovszky Anna (Vác)

Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Bietigheim), Győri-Lukács Viktória (Győri ETO)

Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Gloria Buzau), Albek Anna (Mosonmagyaróvár)

Irányítók: Vámos Petra (DVSC), Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs), Simon Petra (FTC)

Beállók: Bordás Réka (Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)

Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda), Kácsor Gréta (DVSC), Kuczora Csenge (Vác)

Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri ETO)

A magyar csapat számára nem sikerült tökéletesen a felkészülés, hiszen az elmúlt héten az Eurokupában 33:18-ra kaptak ki a norvégoktól, igaz, utána 36:30-ra sikerült legyőzniuk az osztrákokat. „Hullámzó volt a játékunk, de összességében úgy érzem, hogy kontrolláltuk a mérkőzést. Pozitívum, hogy mikor teljesen koncentráltak voltunk, akkor nagyon könnyen el tudtunk lépni. Látjuk, hogy vannak még kisebb félreértések, akár belül, akár a szélre menő labdák esetében. Most ezek még belefértek, és láttuk, hogy min kell még dolgozni” – beszélt az Ausztria elleni győzelem után a Nemzeti Sportnak a csapat teljesítményéről Vámos Petra, aki elmondta, hogy mindenki csak erre a hétre és az olimpiai kijutásra fókuszál.

Győri-Lukács Viktória szerint szintén tanulhatnak az osztrákok elleni mérkőzésből és Debrecenben szeretnének úgy ünnepelni, mint a férfiak tették Tatabányán. „Nagyon remélem, hogy mi is átélhetjük azt, amit nekik sikerült” – bizakodott a Győri ETO jobbszélsője.

A svédeknek a múlt héten még Eb-selejtezőkön volt jelenésük, ahol a Feröer szigetek és Luxemburg ellen is nyerni tudtak, és hibátlan teljesítménnyel jutottak ki az idei kontinenstornára. A japánok a tavalyi év végén megrendezett világbajnokságon az egyik legnagyobb meglepetést okozták, amikor 27:26-ra legyőzték a dánokat, akik ellen két felkészülési mérkőzést is vívtak szombaton és vasárnap. Ott már nem sikerült meglepniük a skandinávokat és két sima vereséget szenvedtek a vb-bronzérmestől, akik éppen a svédeket verték meg egy góllal az éremről döntő találkozón.

A papírforma szerint tehát vasárnap lesz a sorsdöntő a magyar válogatott számára, ám Klujber Katrinék éppen a tokiói olimpián bizonyították, hogy akár a svédeket is le tudják győzni. Akkor 26:23-ra Magyarország nyert a csoportkörben, igaz, a  2022-es Eb-n és a tavalyi vb-n már a svéd válogatott győzött előbb öt, majd négy góllal. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány és stábja nem csak edzésekkel, hanem csapatépítő programokkal is igyekezett összerázni a gárdát, míg az öltözőben és a szállodában különböző motivációs mondatokkal próbálták buzdítani egymást a játékosok. „Nagyon jó a hangulat, mindent megteszünk kívül-belül, hogy motiváltak legyünk. Ha egy nehéz edzés után bemegyünk az öltözőbe, akkor mindenkit feldobnak a plakátok is” – avatta be a szurkolókat egy kulisszatitokba Janurik Kinga.

Érdekes

Az olimpiai selejtező programja

Április 11., csütörtök:

15:30: Magyarország–Nagy-Britannia

18:00: Svédország–Japán

Április 12., péntek:

18:00: Svédország–Magyarország

20:30: Japán–Nagy-Britannia

Április 14., vasárnap:

16:45: Nagy-Britannia–Svédország

19:15: Magyarország–Japán

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?