Az olimpiáért hajt a magyar női válogatott az Eb-n

magyarnőivizipólóválogatott2023

Az izraeli konfliktus miatt két országban, de előre tervezetten két-két divízióban rajtol az idei vízilabda-Európa-bajnokság. Csütörtöktől Horvátországban a férfiak tornája zajlik, péntektől Eindhovenben a nők is csatlakoznak.

Ez lesz az első Európa-bajnokság, amelyet kétdivíziós formátumban bonyolítanak le: a legutóbbi, spliti viadal első nyolc csapata küzd két csoportban az elitosztályban, míg a második divízióban a selejtezőt sikerrel vett együttesek, szintén két négyes csoportban. Az első divízióban az első két helyen végző gárdák automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek, míg a harmadikok a második vonal csoportmásodikjaival, a negyedikek pedig a csoportelsőkkel találkoznak a keresztbejátszásban – a győztesek a nyolcba jutnak, a vesztesek a 9–12. helyért folytatják (ami egyszersmind meghatározza a 2026-os Eb divízióbeosztását).

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy nagyrészt eltűnjenek a korábban megszokott hatalmas arányú végeredmények (mivel egy „súlycsoportba” tartozó ellenfelek találkoznak egymással a csoportmeccseken). Ugyanakkor az első divízióban akár mindhárom csoportmeccs elvesztése után is Európa-bajnok lehet egy gárda.

Keretek

Magyar válogatott

Magyari Alda, Neszmély Boglárka – kapusok,

Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Keszthelyi Rita, Kuna Szonja, Kurucz-Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Mahieu Geraldine, Parkes Rebecca, Rybanská Natasa, Szabó Nikolett, Szilágyi Dorottya, Tiba Panna, Vályi Vanda – mezőnyjátékosok.

Az olimpia a cél

Mihók Attila és Cseh Sándor, a magyar női vízilabda-válogatott két új szövetségi kapitánya az olimpiai kvóta megszerzésének tervével indult el Hollandiába. Nem volt ott azonban az Eindhovenbe tartó repülőgépen a kiskövesdi Máté Zsuzsanna, aki az őszi összetartások után november végén már nem került be a bő keretbe. Utazott ellenben az ősz folyamán sérüléssel bajlódó, pöstyéni születésű Rybanská Natasa, az utolsó keretszűkítésnél Horváth Brigitta esett ki. „Ez a legnehezebb része a munkánknak, a feketeleves, ha úgy tetszik, amit azonban muszáj elfogyasztanunk. Igyekszem különböző adatokkal védekezni, azaz osztok-szorzok, számolok, s mivel deklarált cél a csapat úszósebességének maximalizálása, ez a szempont döntött mindegyik lépcsőfoknál, amikor le kellett ülnünk a kimaradókkal” – mondta az utolsó felkészülési meccs után Mihók Attila, aki szerint a három Eb-újonc, Tiba Panna, Szabó Nikolett és Kuna Szonja is segíthet az eltervezett játékstílus megvalósításában.

A női mezőnyben az ötkarikás házigazda franciák mellett Spanyolország és Hollandia rendelkezik már biztos olimpiai kvótával Európából, így az Eb-n kiosztott újabb egy hely azé lesz, aki megnyeri a kontinenstornát, vagy az említett két csapatot leszámítva a legjobb pozícióban végez. Magyarország éppen a spanyolok ellen tartotta az Európa-bajnoki főpróbáját és az 5:1-re elvesztett második negyed miatt 7:5-re kikapott a legutóbb Splitben és előtte Budapesten is győztes válogatotttól.

„Három mérkőzést játszhattunk az Eb előtt. Nagyon megbecsültük ezeket az alkalmakat, mint ahogy a kínaiakkal, de különösen a spanyolokkal vívott kétkapus edzéseket is. Az időszak a velejárója, hogy egyik hivatalos meccsen sem tudtunk az általunk ideálisnak gondolt felállásban szerepelni, mert mindig közbeszólt vagy valami betegség, vagy egy kisebb sérülés, de nem panaszkodom, mert ezzel együtt kell élnünk, és végül így is kialakult az a csapat, amelyről azt gondoljuk, eséllyel vág neki az Európa-bajnokságnak. A lehetőségeinkhez mérten szeretnénk maximálisan felgyorsítani a játékot védekezésben és támadásban is, de persze ez csak egy terv a fejünkben, majd Eindhovenben derül ki, mennyire sikerül végrehajtani” – emelte ki újra a sebességet Mihók.

A magyar válogatott pénteken a görögök ellen kezd, majd pihenőnap nélkül a hollandok és a horvátok ellen mérkőznek a hétvégén.

Keretek

Szlovák válogatott

Ema Petrunčíková, Ella Pechová – kapusok,

Nela Mešterová, Adriana Kovalčiková, Alexandra Hindošová, Miroslava Stankovianska, Monika Sedláková, Barbora Baranovičová, Alina Kopolovecová, Janka Kurucová, Tamara Dubná, Dina Telipková, Karin Kačková, Katarína Kissová – mezőnyjátékosok.

Nagyon fiatal csapat

A szlovák női válogatott inkább nevezhető lánycsapatnak, hiszen a játékosok átlagéletkora alig lépi túl a 19 évet. A válogatott egy szentesi tornával készült az Európa-bajnokságra, ahol öt vereséggel zárt, többek között az Eb-csoport-ellenfelek közül a britektől és a németektől is kikaptak. „Mindent meg fogunk tenni, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. A bolgárokat a selejtezőben legyőztük, persze ez más lesz, de remélem, újra nyerni tudunk. A németekkel Szentesen játszottunk, de ennek is más, komolyabb hangulata lesz. A brit csapat külföldön szereplő játékosokkal a legerősebb ellenfelünk. Nekünk alaposan átalakult a keretünk, de mindent megpróbálunk” – nyilatkozta a csoportellenfelekről a szlovákok egyik legjobbja, Janka Kurucová, akihez hasonlóan a szövetségi kapitány, Cinzia Ragusová sem számít sziporkázó játékra.

„A felkészülési torna előtt azt hittem, minden összeállt a fejemben, de azok a meccsek megmutatták, hogy még sok munka van előttünk és változott is a csapat. Nem úgy sikerült a torna, mint vártam. Az erőnlét és a harciasság lehetnek az erősségeink” – mondta Ragusová. A szlovákok 2022-ben még Eschwig-Hajts Szabolcs irányításával az utolsó, 16. helyen végeztek.

Menetrend

A magyarok és a szlovákok csoportmeccsei

Jan. 5., péntek, 12.00: Szlovákia–Nagy-Britannia

Jan. 5., péntek, 20.30: Magyarország–Görögország

Jan. 6., szombat, 10.30: Szlovákia–Németország

Jan. 6., szombat, 19.00: Hollandia–Magyarország

Jan. 7., vasárnap, 12.00: Szlovákia–Bulgária

Jan. 7., vasárnap, 20.00: Magyarország–Horvátország

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?