Átigazolási piac: Alexis Sánchez klubváltása a tél slágere – európai körkép

Alexis Sánchez

2017 nyara úgy ért véget, hogy két bombaigazolás a levegőben maradt: Philippe Coutinho nem szerződött Barcelonába, és Alexis Sánchez is maradt az Arsenal játékosa.

Azóta a brazil válogatott támadó ügyének végére pont került, és 120 millió euróért klubot váltott, de könnyen elképzelhető, hogy 2018 telének Sánchez átigazolása lesz a legnagyobb dobása. Átigazolási hírek. 

Az átigazolási szezon lejárta után egy nappal, 2017. szeptember 1-jén Alexis Sánchez kivágta a jaguárhisztit, és sajtóértesülések szerint azzal fenyegetőzött, hogy soha többet nem lép pályára az Arsenalban. Pedig az üzlet nyélbe ütése már olyannyira komolynak tűnt, hogy Sánchez az utolsó napokban állítólag aláírta szerződését a Cityvel a chilei nemzeti együttes főhadiszállásán, Santiagóban. Átigazolásáról válogatottbeli társainak is beszámolt, egyetlen dolog kellett (volna) a hivatalos bejelentéshez, mégpedig hogy az Arsenal megszerezze Sánchez utódját. Bár a piros-fehérek mindent megtettek, és végül a Monaco is rábólintott a 92 millió fontos ajánlatra, Thomas Lemar nemet mondott az angoloknak, így az üzlet kútba esett – Sánchezéhez hasonlóan.

Racionálisan viselkedik a City

Azóta két dolog változott jelentősen: Alexis Sánchez nem írta alá szerződéshosszabbítását, vagyis a szezon végén ingyen távozhatna az Arsenaltól, ami nagyban javította tárgyalási pozícióját – ha az Arsenal még valamennyi pénzt akar látni belőle, akkor januárban elengedi. Ennek viszont ellentmond az, hogy az Arsenal nemhogy nem tudta megszerezni a chilei helyére kiszemelt Thomas Lemart, de a Monaco támadója komoly tárgyalásban van a Liverpoollal. 

Mindeközben a ManUnited is képbe került Sánchez kapcsán. Elsősorban azért, mert az angol SkySports értesülései szerint a Manchester City nem hajlandó kifizetni az Arsenal által kért összeget Alexis Sánchezért. Az eddigi hírek arról szóltak, hogy a City már közel van a támadó megszerzéséhez, most mégis úgy tűnik, hogy elakadtak a tárgyalások, sőt Pep Guardioláék állítólag le is tettek a játékos megszerzéséről.

Az Arsenal 35 millió fontot kér Alexisért, a játékos ügynökei pedig további ötmilliót. Összesen tehát 40-et kellene kifizetni, ami pitiáner összeg a City átigazolási politikáját ismerve. A vezetőség viszont hajthatatlan, 20 millónál többet nem akar adni, ezért el is zárkózott az üzlettől – már csak azért is, mert Alexisnek nyáron lejár a szerződése és szabadon igazolható lesz. Ha erre apellál a City, akkor még az is lehet, hogy lemarad a chileiről: a városi rivális Manchester United már jelezte, hogy szívesen látná a 29 éves játékost.

Érdekes

EURÓPAI ÁTIGAZOLÁSI HÍREK

FRANCIAORSZÁG

Mouránál betelt a pohár

Lucas Moura, a Paris Saint-Ger­main brazil válogatott szélsője a Nan­tes elleni siker (1–0) után elismerte, jó esély van arra, hogy távozik a francia együttestől.

„Sajnos úgy érzem, a történetem a PSG-nél a végéhez ért. Az angol futball mindig is vonzott, meglátjuk, mi lesz” – mondta Lucas Moura, aki hozzátette, nagyon valószínűtlen a maradása a párizsiaknál.

A 25 esztendős brazil futballista iránt a Manchester United érdeklődik igencsak élénken, ám kérdés, Alexis Sánchez érkezése esetén is fennmarad-e ez a szál.

MAGYARORSZÁG 

Huszti nem lesz válogatott

Ami a magyar piacot illeti, eddig egyértelműen Huszti Szabolcs hazatérése a legnagyobb hír. Marko Nikolics vezetőedző szerint az elmúlt két évtized egyik legjobb magyar játékosát sikerült leigazolniuk, aki sokat segíthet a célok elérésében. A 34 éves Huszti az NB I-

ben korábban a Ferencváros és a Sopron színeiben szerepelt, majd a francia Metz, a német Hannover és Eintracht Frankfurt, az orosz Zenit, illetve a kínai Csangcsun Jataj játékosa volt. Magyarországon egyszer, Oroszországban kétszer volt bajnokcsapat tagja.  A válogatottban 51-szer lépett pályára, de 2010 után lemondta a szereplést, és nem is tervezi, hogy visszatér. 

„Nem azért jöttem, hogy válogatott lehessek, az a történet számomra már befejeződött” –  jelentette ki a Videoton FC sajtótájékoztatóján Huszti Szabolcs, aki reményét fejezte ki, hogy bajnok lesz a Videotonnal, és a fehérvári csapattal a nemzetközi kupában is szép sikereket érhet el.

Futács hosszabbított

Szintén magyar vonatkozású fejlemény, hogy a gólkirály Futács Márkó jövő nyárig meghosszabbította szerződését a horvát Hajduk Split labdarúgócsapatánál.

„Nagyon örülök, hogy meghosszabbíthattam a szerződésemet, fontos számomra, hogy a klubnál bíznak bennem és kitartanak mellettem, nagyon hálás vagyok ezért” – nyilatkozta klubja honlapján Futács. A csatár 2016 nyarán igazolt a horvát csapathoz, amelynek színeiben a legutóbbi idényben gólkirály lett, de a mostani szezon elején, tavaly augusztusban súlyosan megsérült a térde.

Futács úgy fogalmazott, minden edzéssel közelebb került a visszatéréshez. A téli szünetet követően kedden utazott vissza Splitbe, de azt egyelőre nem lehet tudni pontosan, mikor játszhat ismét mérkőzést.

NÉMETORSZÁG

Aubameyang kihúzta a gyufát 

Pierre-Emerick Aubameyang fe­gyelmi okokból kimaradt a Borussia Dortmund keretéből a VfL Wolfsburg elleni, gól nélküli döntetlennel végződő bajnokin. A Bild szerint könnyen lehet, hogy a 28 éves gaboni támadó szeretné kiprovokálni, hogy megváljon tőle a német klub. 

A támadó a szombati edzést követően nem vett részt az eligazításon, ez pedig, nagyon úgy tűnik, az utolsó csepp volt a pohárban. „Van, amit már nem tudunk tolerálni. Ez most már ilyen történet. Nem tudom, mi jár a fejében” – fogalmazott Michael Zorc sportigazgató a Sky Sportsnak. „Volt egy nagyon vitás beszélgetésünk. Ilyen viselkedést még egyszer sem tapasztaltam nála az évek során. Nyilvánvaló, ez így nem mehet tovább. Ami most zajlik, azt a klub nem tudja tovább tolerálni. Ez mind hatással van a csapatra, ami egyáltalán nem jó.”

A Bild információi szerint az Arsenal minden követ megmozgat azért, hogy szerződtesse Aubameyangot, de a támadónak szinte minden topligából lenne ajánlata. 

Goretzka sorsa még nem dőlt el

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern Münchent működtető gazdasági társaság vezérigazgatója a Sky Sports németországi részlegének elmondta, még nincs megegyezés Leon Goretzka ügyében.

„A szerződés aláírásáig, valamint az orvosi vizsgálatok elvégzéséig nem lehet semmit biztosra venni. Most a játékosnak kell döntenie, de úgy hallottam, hogy erre a következő napokban sor kerül. Nem vagyunk már messze.”

Mint ismert, a Schalke 22 esztendős középpályásának a nyáron lejár a szerződése, és sokan kész tényként kezelik, hogy nyártól a bajoroknál folytatja a pályafutását. 

OLASZORSZÁG

Ingyen erősödne a Juve

A Juventus különösen erős abban, hogy lejárt szerződésű játékosokat csábítson magához, az elmúlt években számos remek fogásuk volt (2009: Fabio Cannavaro, 2011: Andrea Pirlo, 2012: Paul Pogba, 2013: Fernando Llorente, 2014: Kingsley Coman, 2015: Sami Khedira, 2016: Dani Alves). Idén a Bayern által is csábított Leon Goretzkára pályázik a klub, mellette Mesut Özil neve bukkant fel Torinóban – a német világbajnok szerződése csak a szezon végéig szól az Arsenalnál, illetve szívesen lecsapnának Stefan de Vrijre a Lazióból, aki nyáron szintén ingyen igazolhatóvá válik. Épp úgy, mint Emre Can a Liverpoolnál, viszont az ő esetében az sem lenne meglepő, ha a Juve már a télen kifizetne érte egy kisebb összeget.

SPANYOLORSZÁG

Hátvédposzton erősít a Barca

A katalán Don Balon értesülése szerint az FC Barcelona ötszörös aranylabdás támadója, Lionel Messi szeretné, hogy csapata leigazolja a Real Sociedad jobbhátvédjét, Álvaro Odriozolát.

A 22 éves játékos a 2017/18-as szezonban 19 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, és már négy gólpasszt is kiosztott. 2017. október 6-án már a spanyol válogatottban is bemutatkozott, és jó esélye van rá, hogy ott legyen a nyári oroszországi világbajnokságon.

A katalánok egy helyen már erősítettek a védelemben: megegyeztek a Palmeirasszal Yerry Mina klubváltása kapcsán. Az FC Barcelona hivatalos oldalának tájékoztatása szerint a klub 11,8 millió eurót fizet a Palmeirasnak a kolumbiai válogatott középhátvédért, aki öt és fél évre szóló szerződést írt alá, kivásárlási ára 100 millió euró lesz.

48 óra, és kiderül?

Sánchez távozására utal az is, hogy a keretben sem kapott helyett az Arsenal Bournemouth elleni bajnokiján, vasárnap pedig Arséne Wenger kijelentette, hogy véleménye szerint Sánchez 48 órán belül elhagyja az Arsenalt.

„Alexis kész lett volna pályára lépni a Bournemouth ellen, de úgy ítéltem meg, hogy túl sok bizonytalan tényező van most körülötte, nem tudna száz százalékig a játékra koncentrálni, így inkább kihagytam a keretből. Az előttünk álló 48 óra döntő lesz a jövőjét illetően. Mindenesetre ha távozik, nekünk mindenképp pótolnunk kell” – nyilatkozta Wenger. 

Mhitarjan lehet a kulcs

A Manchester Uited egyébként nem, vagy nem kizárólag pénzzel ke­csegteti az Arsenalt: játékos­cse­rére is sor kerülhet, a londoniak ugyanis érdeklődnek Henrih Mhitarjan iránt. Az örmény viszont kiesett José Mourinho kegyeiből, alig játszik a Unitedben, ráadásul Arséne Wenger már akkor a londoniakhoz akarta vinni, amikor 2016-ban elhagyta a Dortmundot.

Amennyiben Sánchez távozna, úgy a hírek szerint az Arsenal a Bordeaux szélsőjével, a brazil Mal­commal pótolná. A két klub állítólag már meg is egyezett egymással: a 20 éves játékos 45 millió fontért válthatna klubot. Amikor Wengernél rákérdeztek az újságírók, hogy tényleg Malcom-e a kiszemelt utód, azt mondta: „jobb, ha konkrét neveket egyelőre nem használunk.”

Az érintettek egyelőre hallgatnak a piacon: a City és a United még senkit sem igazolt, az Arsenal pedig a 20 éves görög védőt, Konsz­tantinosz Mavropanoszt (PASZ Jan­nina, 2 100 000 euró) szerezte meg eddig a télen. 

Érdekesség még az angol piacról, hogy az RB Leipzig tájékoztatása szerint Naby Keitát nem engedi el a klub a téli átigazolási szezonban, így a 22 éves guineai labdarúgó csak a nyáron csatlakozik a Liverpoolhoz. A Gulácsi Pétert is foglalkoztató Leipzig most vetett véget a találgatásoknak, és bejelentésével rövidre zárta az ügyet.

 

Pincési László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?