A legjobbak nyomába eredt

Tizenhét éves, szerény lány. Elsős a pozsonyi sportgimnáziumban, de a diákélet terheit évente csak néhány hónapig cipeli. A versenyidény után. Kezében könyv, orrát piercing díszíti. Veronika Zuzulová, Szlovákia legjobb alpesi síelője egy edzés előtt viaskodott kérdéseimmel.

Óriási meglepetés lenne, ha olimpiai pontot szerezne Tizenhét éves, szerény lány. Elsős a pozsonyi sportgimnáziumban, de a diákélet terheit évente csak néhány hónapig cipeli. A versenyidény után. Kezében könyv, orrát piercing díszíti. Veronika Zuzulová, Szlovákia legjobb alpesi síelője egy edzés előtt viaskodott kérdéseimmel.

Olimpiai nevezését senki nem vonta kétségbe. Mivel érdemelte ki?

A Világ Kupában gyűjtött pontokkal. Ha már év közben nem ékelődtem volna be a legjobb harminc közé, nem sokat jelentett volna számomra az olimpia. ĺgy azonban úgy érzem, lesz ott keresnivalóm.

Salt Lake Cityben óriásműlesiklásban és műlesiklásban is indul. Az előbbi pályáját ismeri, de nem tartja túl nehéznek. Ez előnyt jelenthet?

Könnyű semmiképpen nem lesz. Elég hosszú és vannak meredek szakaszai is. Előnyeiről nem sokat mondhatok, mert mindössze egyszer ereszkedtem le rajta, akkor se végig, mert buktam.

Még ennyire sem ismeri viszont a műlesiklás pályáját. Mit szokott ilyenkor másképp tenni?

Idén sok olyan terepen álltam rajthoz, amely ismeretlen volt számomra. Mindig előtte felmérjük, hogy a lejtő könnyű, közepes vagy meredek. Azt már jó ideje tudom, hogy az olimpián nehéz és meredek fekvésű pálya vár rám, így ilyen terepen készülök.

Hogyan áll a lesiklással? Abban miért nem versenyez?

Nyáron már gyakorlom, de erre a számra még nincs elég erőm. Nem zárom ki a lehetőségeim közül, de nem olyan egyszerű belevágni. A jövőben ennek is eljön az ideje.

Édesapja az edzője. Gyarapodó sikereinek milyen hányadát köszönheti neki?

Szinte minden az ő érdeme. Kiskoromtól foglalkozik velem. Tőle tanultam meg mindent.

Pozsonyi létére Szlovákia legjobb női alpesi versenyzője, ám a fővárosban bizony elég szerény síelési lehetőségek vannak. Netán a Zergehegyen nőtt fel?

Á, dehogy! Apum Nová Baňáról származik, ott álltam először sílécen. Később egy pozsonyi síalpinista klubba is elvitt, velük is jártam a hegyekbe, főleg az ausztriai Semmeringbe. Ha hiszi, ha nem én még a Zergehegyen nem síeltem.

Ismerői azt mondják, hogy gyors és erős lábait az édesanyjától örökölte. Ő mit sportolt?

Kedvenc sportága nem volt, de sok mindenbe belekóstolt.

És édesapja?

Síalpinista, meg síelő is volt. Két évvel fiatalabb hugommal együtt teniszezni is megtanított.

Nyomukba eredt a világ legjobb műlesiklóinak. Mi szokta gyarapítani az önbizalmát?

Szavakban nehéz elmondani, erről még nem gondolkodtam. Amikor két éve első futambeli helyezésem alapján először indulhattam a második futamban is, az még jócskán hatott rám, az idén, a VK-sorozatban már kevésbé fogtam fel ennek a jótékony hatását. Lassan megszoktam.

Amerikában megkérdezték a kollégák, hogyan jutott ilyen gyorsan a világ élmezőnyébe. És a válasza mi volt?

Tavalytól Ivan Jamriška az erőnléti edzőm, ami javított a felkészültségemen. Versenyzési szempontból pedig sokat jelentett számomra, hogy együtt edzhetem barátnőmmel, a horvát Janica Koszteliccsel.

Állítólag teljes erőbedobással, az elviselhető kockázat határán versenyez. Mit engedhet meg a pályán?

Sokat nem, mert a versenyzés roppant odafigyelést kíván. A mai sízés arról szól, hogy a sok jó induló közül, ki követ el kevesebb vagy kisebb hibát.

Három idény alatt harminchárom centivel rövidült a síléce. A mostani százötven centis a megengedett legrövidebb hossz. Ez is segítette az előretörésben?

Magam sem tudom. A síléchossz sohasem okozott gondot, a mostaniak biztosan a leggyorsabbak, de a többi lány is ilyeneket használ.

Óriásműlesiklásban a technikai felkészültsége azonos a legjobbakéval, erőben viszont még akad hiány. Ez miben nyilvánul meg?

Főleg a meredek lejtőkön érzem, mert az óriásműlesiklás nem egyszerű versenyszám, sokat kell gyakorolni, s idővel belejön az ember.

Állítólag egy VK-versenye előtt Ráž- és Elán-számokat hallgatott. Kedveli a zenéjüket, vagy ez csak figyelemelterelő manőver volt?

Szívesen hallgatom őket. Szerencsét hoznak nekem. Roglában is Elánt hallgattam, mielőtt felmentem a hegytetőre, és második lettem az EK-futamban. Ezentúl is megteszem majd, mert babonás vagyok.

Mi örvendeztetné meg az olimpiai versenypályákon?

Ha valamelyik számban beleférnék a legjobb tizenöt közé.

Mivel okozna óriási meglepetést?

Ha pontozásos helyen végeznék.

Nem is kérdeztem még, melyik a kedvenc száma: az óriásműlesiklás, vagy a műlesiklás?

Az utóbbi. Már diákkoromtól szerettem, ez ment jobban, ami meg is mutatkozik az eredményeimen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?