SaS: Ez a 13. nyugdíj se nem szociális, se nem szolidáris

Vladimír Ledecký

Az ellenzéki SaS szerint a parlament által jóváhagyott 13. nyugdíj se nem szociális, se nem szolidáris. Az idei évtől már nem szociális segély lesz a 13. nyugdíj, hanem a nyugdíjellátás részeként fizeti ki a Szociális Biztosító (SP), a parlament csütörtökön fogadta el a szociális biztosításról szóló törvény módosításait.

„Ez a nyugdíj se nem szociális, se nem szolidáris, mert a nyugdíjtípusoktól függően a maximális összeget kapják meg azok, akiknek magasabb a nyugdíja, és a minimális összeget azok, akiknek a legalacsonyabb a járadéka” – reagált Vladimír Ledecký, az SaS képviselője.

Az idei 13. nyugdíj a nyugdíjtípusoktól függően az előző évi átlagnyugdíj összege lesz. Ha valamelyik nyugdíjtípusnál az átlag nem éri el a 300 eurót, akkor a 13. nyugdíj ennél a nyugdíjfajtánál automatikusan 300 euró lesz.

Az SaS azért is bírálja a módosítást, mert nincs fedezet a 13. nyugdíj kifizetésére. A becslés szerint idén 828 millió eurót kell erre fordítani, jövőre még 100 millió euróval többet. A 13. nyugdíjt ezentúl a Szociális Biztosító fizeti.

„A Szociális Biztosító éves költségvetését már idén 1,6 milliárd euróval kell kiegészíteni az állami költségvetésből, és ehhez hitelt kell felvenni” – mutatott rá Marián Viskupič, az SaS képviselője.

Hozzátette, hogy idén 12 milliárd eurót kell felvennie az országnak a kiadásai finanszírozására. „Szlovákia nehezen és drágán jut hitelhez, ennek ellenére a parlament további kiadásokat hagyott jóvá” – mondta, hozzátéve, hogy ennek az intézkedésnek a költségei évről évre növekedni fognak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?