Vajon ki bujkál a szobrok mögött?

Edinburgh |

<p>Egy titokzatos szobrász tartja lázban a skóciai művészvilágot, sőt lassan az európai közvéleményt is.&nbsp;</p>

 

A szakértők szerint rendkívül tehetséges gerillaművész minden alkalommal egy-egy könyvet „alakít át” szinte a felismerhetetlenségig úgy, hogy a lapokat keskeny csíkokra szabdalja, és összetett alakzatokat, sőt emberi alakokat formál belőlük.Az első könyvszobrot a tavalyi Edinburgh-i könyvfesztiválra sikerült becsempésznie és elhelyeznie egy félreeső helyen. Azóta Skócia-szerte több városban bukkantak fel az újabb és újabb kis szobrok, főleg kulturális intézményekben, könyvtárakban. Eddig tizenöt alkotást találtak, a legutóbbit két nappal ezelőtt. Az intézmények alkalmazottjai egy ideje figyelik a nagy táskával érkezőket, de eddig nem sikerült leleplezniük az alkotót. A brit sajtó rendszeresen foglalkozik az ismeretlen művész szobrocskáival, aki, úgy tűnik, elérte célját, a figyelemfelkeltést. Nem saját magát szeretné azonban reflektorfényben látni, hanem a nehéz helyzetben lévő könyvtárakra, az olvasás fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. Minden szobron hagy egy ilyen témájú üzenetet, az alkotások megtalálását pedig további információkkal segíti – a cetliket nyilvános helyeken ragasztja ki a kiszemelt intézmények közelében. Másfél év alatt csupán annyit árult el magáról, hogy nő. Ezt akkor hozta nyilvánosságra, amikor egy Edinburgh-i képzőművészeti egyetemista fiúról rebesgetni kezdték, hogy ő lehet a „könyvszobrász”, mivel hasonló technikával és kézügyességgel formálja a papírt. A művészt egyébként többen bírálták is a brit sajtóban, mondván, hogy a könyvek iránti szeretetét nem könyvrongálással kellene kifejezésre juttatnia. Mások azt a manapság meglehetősen ritka tényt hangsúlyozzák, hogy valaki bármiféle anyagi érdek nélkül hosszú napokat tölt azzal, hogy létrehozzon egy-egy különleges műalkotást. A szobrász pártfogói azt is hangsúlyozzák, hogy az illető bizonyára jól ismeri Skócia történelmét, mivel minden alkalommal egy-egy történelmi eseményt, vagy mondabeli alakot formál meg. A sajtó egyébként a Banksy of Books (a könyvek Banksyje) névre keresztelte a könyvszobrász(nő)t, mivel ugyanúgy viselkedik, mint Bansksy, a világhírű brit graffiti-művész, akinek kilétét szintén homály fedi.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?