Táncos ünneplésre készülünk

<p>Jelentős esemény színhelye lesz szeptember 10-én a dunaszerdahelyi művelődési ház. Quittner János, hazánk jelentős néptánckoreográfusa hetvenedik születésnapját ünneplik meg egy egész esti emlékműsorral valamikori együtteseinek tagjai, barátai, koreográfus kollegái, munkásságának tisztelői.</p>

Neve összeforrt a Szőttes Kamara Néptáncgyüttessel. 1969-ben ő volt az együttes első műsorának megalkotója, az együttes diadalútjának beindítója, valamint tizennégy éven keresztül az újabb és újabb műsoraival nevének fényesre csiszolója.

Már a vállalást előre vetítő első műsoruk címe is sokat sejtető volt: „A tűznek nem szabad kialudni”. Értették alatta a magyar nemzetiségi kultúránk tüzét, a népi hagyományokhoz ragaszkodás tüzét, a tánc-, dal- és zenei hagyományok megőrzésének tüzét. Vállalásukkal, műsoraikkal megújítói lettek a szlovákiai magyar néptánckultúra színpadra állításának.

1982-ben mutatta be a Szőttes az utolsó Quittner alkotta egész estés műsot, az „Ugorjunk a táncba” címűt, amely a Kárpát-medence tánctípusait vonultatta fel, egységes egészet alkotva.

„E műsor Quittner János művészi igényességét igazolta a legmagasabb színten” – írta róla Varga Ervin koreográfus.

János ezután országot és földrészt váltott. Tíz évig csak hírét hallottuk. Ausztráliában megalkotta az Új Szőttes magyar táncegyüttest, és azzal lett a nyugati tájakon híres, elismert koreográfus. Eközben idehaza a volt Szőttes-táncosokból lett koreográfusok: Varga Ervin, Richtarcsík Mihály, Hégli Dusán és mások vezetésével haladt tovább az általa meghatározott úton, és emelte nemzetközileg is magasan értékelt színvonalra a szlovákiai magyarság hagyományos néptánckultúráját.

A Csemadok, amely a Szőttesnek mindenkoron a csúcsszerve volt, ez év januárjában már leróta tiszteletét Quittner János előtt, és kitüntette őt a legmagasabb szövetségi megtiszteléssel, a Csemadok Életműdíjjal. Most a volt tanítványai, táncosai, a vendégként koregoráfiájával támogatott együttesek teszik tiszteletüket e műsoros visszaemlékezéssel. A szervezők minden volt Szőttes-tagot, rajongót, Quittner által színpadra állított táncost, a műsorok volt csodálóit és az együttes kedves tisztelőit, tehát mindenkit szeretettel hívnak erre az ünnepi estre. De mivel a művelődési ház befogadó képessége korlátozott, elsősorban a szeptember elsejéig visszajelentkezők részére tudják garantálni a belépőjegyeket. (anagy@autoalex.sk, telefon:+421903721656). A visszajelentkezésre a műsort követő baráti szórakozás helyének biztosítása végett is szükség van.
Takács András

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?