Szia, avagy kritika és esszé másképpen

<p>És milyen jó, hogy van ilyen! Csak semmi pánik, a recenzens nem bolondult meg, csak arról szeretne írni, milyen jó, hogy van olyan könyvről, zenéről, kiállításról írt kritika, hozzászólás, észrevétel esszé, gondolatmenet, amely önmagában élvezetes olvasmány, akár az azt gerjesztő mű ismerete nélkül is.</p>

Nem könnyű műfaj az új megfogalmazás egy már létező, akár kanonizált, akár nem kanonizált szövegről stb. Aki mégis erre vágyik, annak merészen ajánlom Farkas Zsolt Szia című kötetét, amelyben harminc írás található, igencsak változatos témákban. A szerző kitekint korábbi bírálatokra, összefoglal minden lényeges információt, tudnivalót a kritika vagy az esszé kiszemelt tárgyáról. Farkas Zsoltot a mai magyar kritika fenegyerekének szokták nevezni. Én inkább egy olyan gondolkodónak nevezném, aki nem fél attól, hogy ha valamit kimond, leír, akkor az ellenvéleménybe, sőt akár ellenszenvbe ütközhet. Magasról fütyül a konvenciókra, s mégis minden visszajelzés, visszarezgés fontos neki. Ki az, aki ma esszéket, kritikákat olvas rendszeresen, odafigyelve, a visszajelzéseket, reakciókat is számon tartva? Erre a kérdésre magam se tudom a választ. Minden bizonnyal ritka az olyan olvasó, aki éppen ezt a műfajt kedveli. Pedig ajánlatos lenne ebbe is belekóstolni, már csak miheztartás, a vélt vagy valós mantinelek megismerése, felismerése végett. Farkas Zsolt nekem régi filozófia iskolák nagy mestereit juttatja eszembe. Mert vitatkozik, magával is szembemegy, ha kell, véleménye nem megfellebbezhetetlen, inkább továbbgondolásra, újraértelmezésre ösztönöz. Párbeszél. Farkasnál a gondolat megszületését, kibontakozását nyelvi gazdagság, frissesség, trópusok kísérik. Gondolkodni, kételkedni tanító, jó könyv .Farkas Zsolt: Szia. Kalligram, Pozsony, 2013.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?