Roberto Benigni 70 éves

dd

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Roberto Benigni Oscar-díjas olasz színész, filmrendező, aki első olaszként kapott Oscar-díjat egy főszerepért. 

Első nagy filmes sikerét 1985-ben a Massimo Troisi rendezte Nem maradt más hátra, csak a sírás című komédiával aratta. Itt figyelt fel rá az amerikai rendező, Jim Jarmusch, aki a Törvénytől sújtva (1986) című filmjében osztott rá szerepet, jóllehet Benigni alig beszélt angolul. Ezzel kezdődött az olasz színész nemzetközi karrierje.

Pályafutása csúcspontjának számít Az élet szép című keserédes filmdráma, ahol egy apát játszik, aki a koncentrációs táborban humorral igyekszik fiát megvédeni a borzalmas valóságtól.

A film 1998-ban Oscar-díjat kapott a legjobb idegen nyelvű film kategóriában és Benigni – első olaszként – a legjobb férfi főszereplő díját is hazavihette. Bár 2005 óta nem rendezett filmet, továbbra is szerepelt a színpadon és a mozivásznon.

Tavaly ő kapta a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán életműdíját. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?