Oscarért versenyez a Kojot négy lelke

kojot

Gauder Áron a Kojot négy lelke című, számos nemzetközi elismerést bezsebelő animációs játékfilmjét nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra.

A hivatalos magyar Oscar nevezésről döntő szakmai testület 19 magyar egészestés mozifilm közül választotta ki Gauder Áron új filmjét.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban, 96. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. december 1. és 2023. október 31. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

A filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki azt az öt jelöltet, amelyek a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyezhetnek. A jelöltek listáját a jövő év elején, egész pontosan január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása március 10-én lesz Los Angelesben.

A Gauder Áron rendezésben, Temple Réka producer vezetésével készült Kojot négy lelke az indián mitológia világában játszódik. Főhőse Kojot, egy mitológiai figura – a történet az indián teremtéstörténetet meséli újra. A rendezőnek Cseh Tamás munkássága nyújtott inspirációt: a dalszerző a magyar indián–amerikai kultúrkör atyjának tekinthető azzal, hogy egy kötetnyi indián népmesét fordított le. Ilyen történeteket dolgoz fel A Kojot négy lelke, melynek Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyve az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. A film azt a kérdést helyezi középpontba, hogy képesek vagyunk-e harmóniában élni a környezetünkkel, hogy vajon sikerülhet-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában addig, amíg nem késő.

A Kojot négy lelke a franciaországi Annecy-ban, az animációs filmek legfontosabb fesztiválján a zsűri díját nyerte el. Ezzel párhuzamosan a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával tüntette ki, azóta több mint 30 fesztiválra kapott meghívást és külföldi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka International nevű francia cég.

A produkció a Nemzeti Filmintézet streamingplatformján, a Filmio-n is elérhető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?