Ma jótékonysági rendezvény Lúcson

Lúcs |

<p>Lúcsot, azaz középkori nevén Luche települést már Dénes pozsonyi ispán is említi a 13. században, majd kétszáz évvel később megjelenik az első írásos emlék, ami megkülönbözteti Kis-és Nagylúcsot.</p>

A nagylúcsi Görcs Navrátil Simona a Wake Up Lúcs!, azaz Ébredj, Lúcs! kulturális kezdeményezés vezetője Luche néven civil szervezetet hozott létre 2010 végén, fiatalok ösztönzésére, akik környezetüknek és önmaguknak örömet okozva szeretnének valami újat alkotni. Egy részük helyi, de Dunaszerdahelyről, Pozsonyból is jönnek lelkes támogatók.
„Célunk egy olyan kulturális programsorozat létrehozása, amelybe a helyi és környékbeli lakosokat is bevonjuk, ezzel is elősegítve a települések közti kapcsolatot, az integrációt, a kulturális sokszínűséget, legyen szó kétnyelvűségről vagy épp a kisebbségi hovatartozásról” – hangsúlyozta Görcs Navrátil Simona, hozzátéve, hogy a legutóbbi programok az óvodásokat és általános iskolásokat célozták meg. Miután hét közben mindannyian dolgoznak, a szervezésre csak hétvégén jut idő. Az események általában szombaton zajlanak, délelőtt 10-től késő délutánig, amikor a legkisebbeké a főszerep. Koncertek, bábjátékok, magyar népmesék vetítése, kézműves foglalkozások, interaktív mesedélutánok várják őket. „A gyerekek 6 éves kortól szülői felügyelet nélkül is ránk bízhatók, mert a szervezők közül többen is a pedagógia, művészet és gyermekvédelem területén tevékenykednek. Fontosnak tartom, hogy ne az utca legyen az a terep, ahol vég nélkül csatangolnak, hanem legyen egy hely, ahol mindenki felszabadultan érezheti magát. Célom, hogy idővel minden korosztályt bevonjak az együttes munkába, egyes foglalkozások előkészületeibe. Köszönettel tartozom polgármesterünknek, Kiss Lászlónak, aki mindenben támogat, és a kislúcsi óvoda felajánlásával teret ad számunkra az események lebonyolítására.” A felnőtteket is próbálják bevonni, diszkókat, beszélgetős esteket, filmvetítéseket, koncerteket szerveznek, és tervben van egy egész estés színházi előadás is, ami ritka esemény lesz Lúcson. Adódik a kérdés, hogy milyen támogatási forrásokból finanszírozhatóak ezek a programok. „Anyagi segítség egyelőre egy személytől érkezett, és főként jómagam szerzem be a szükséges dolgokat. Szerencsére kapunk felajánlásokat: írószereket, különböző nyalánkságokat, aki tud, süt-főz valamit. A jelképes belépőből próbálunk minden mást biztosítani, de számomra nagy támogatás az is, ha a résztvevők értesítik a lakosokat, hogy működünk” – mondta Görcs Navrátil Simona.
Ma (február 26-án, szombaton) jótékonysági rendezvény lesz Lúcson, egy rossz anyagi körülmények között élő családon próbálnak segíteni. A program nagyon sokszínű: a kicsiket játszóházzal, légvárral, arcfestéssel, különböző kézműves foglalkozásokkal és palacsintával várják. Gulyással is kedveskednek az érdeklődőknek, amit a somorjai Onyx és BalaTone esti koncertje követ. A diszkók mellett az élő zene varázsát is meg szeretnék ismertetni a fiatalokkal. A programokról a Facebookon is lehet tájékozódni a Luche profilján, de minden érdeklődőnek válaszolnak a lucheluc@gmail.com e-mail címen.

Podhradská Lea

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?