Koronázási zászló, míves fegyverek, lódingok

Budapest/Forchtenstein |

<p>Az Esterházy család 300 éves hadtörténetét, Európa, egyben a 16. századtól a 19. század végéig Magyarország legnagyobb fegyvergyűjteményét, koronázási zászlót, hadizsákmány sátrakat új rendezésben láthatják az érdeklődők Fraknó várában.</p>

Florian Bayer, az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményi osztályvezetője magyar újságíróknak a helyszínen elmondta, hogy felújított terekben új rendezésben, restaurált műtárgyakkal látható a történelmi fegyvertár és a katonai szertár, amelynek anyaga a 30 éves háborútól a késő 19. századig terjedő időszakot öleli fel.

Az első teremben elöl töltős, lőporos fegyverek sorakoznak a falakon lőporos bőrszütyők és bőrszíjra erősített fa lőportartók, keréklakatos fegyverek, pisztolyok, a vitrinben vörös selyemdamaszt zászló látható az Esterházy és a Habsburg címerrel, amely a hercegi család és a monarchia erős kapcsolatát szimbolizálja.

Újdonság az eddig még ki nem állított 1618-as magyar koronázási, kék taft fecskefarkú zászló, amelyen Szent István koronáját ábrázolják és jobb sarkában a "Regni Hungariae 1618" felirat olvasható. A zászlóval kizárólag a Magyar Királyság vezető arisztokrata családjainak tagjai vonulhattak, mint ahogy vonult Esterházy Miklós (1583-1645), II. Ferdinánd császár és magyar-cseh király 1618. júliusi megkoronázásakor, majd a zászló megőrzésre a fraknói vár kincstárába került. Esterházy Miklós 1625-től Magyarország nádoraként a király helyettese volt - magyarázta a gyűjteményi vezető.

Kiállítottak több, hadizsákmányként megszerzett sátrat is, köztük a hét éves háborúban zsákmányolt gyalogos katonáknak menedékül szolgáló darabot, amelyet a Mária Teréziát segítő huszár regiment szerzett. Látható egy nagy porosz tiszti sátor is, amelynek bélése sárga tisztaselyem.

Az egyik teremben fölakasztva gránátos táskák sorakoznak, mindegyik közepén egy nagy míves ezüst Esterházy címer és a táska négy sarkán ezüst gránátábrázolás, benne egy E betűvel. A huszárfelszerelések között láthatók a 18-19. századból fanyergek, mert mint az MTI megtudta, a lónak sokkal jobb a fanyereg, amelynek később a közepébe egy széles bőrcsíkot fűztek be, hogy a huszár is jobban érezze magát. A huszárok szablyatáskája, a lóding téglavörösre festett nemezből készült és az elejére I. Ferenc császár monogramját hímezték fémszállal.

Mint a kamra polcán a befőttek, úgy sorakoznak egymás fölött a medveszőr kucsmák, amelyeket háromszögletű, kézműves lemez díszít Esterházy-címerrel. Ezt a kucsmát a 20. század elejéig viselte a  gárda. Üveg alatt látható egy zászlótöredék, amelyet Rigó Ferenc, az egység dobosa mentett meg az ellenségtől, mert amikor a zászlóvivő elesett, ő élete kockáztatásával odarohant és biztonságba helyezte a zászlót - olvasható a műtárgy mellett a története.

Hatalmas ekhós szekeret is kiállítottak, mint a vezető megjegyezte, az ilyen szekereken vitték az utánpótlást a csapatoknak. Esterházy Alajos György (1844-1912) a magyar testőrség kapitánya, majd saját huszárezredének lovassági tábornoka lett. Katonai felszereléseit, nyergét, ruházatát állították ki. A nemes agglegények életét élte, szenvedélyes vadász volt, nagyvadakra ment Afrikában és Indiában, ahol elejtett egy emberevő tigrist és az állatot Ferenc József császárnak adta ajándékul - hangzott el a tárlatvezetésen.

Az újságírók azt is megtudták, hogy kora ősszel, szeptember 22-én és 23-án ismét megrendezik Fraknó várában a Puskaporos fesztivált történelmi csatákkal, mutatványosokkal és táncmulatságokkal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?