Ingyen nézhetjük A diótörőt karácsonykor

dddd
Budapest |

A Magyar Állami Operaház elmaradó előadásai közül talán egy sem hiányzik úgy 
a közönségnek, mint a karácsonyi időszak elmaradhatatlan mesebalettje, A diótörő. Az Operaház ezért ünnepi meglepetésként december 24-én egy napra elérhetővé teszi az előadás felvételét.

E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje nyomán született klasszikus balett 1950 óta szinte minden évben a Magyar Állami Operaház karácsonyi repertoárjának része, a sorozat eddig csak az 1956-os forradalmat követően, illetve az Ybl-palota előző felújítása idején, 1981–82 között szakadt csak meg. 
Csajkovszkij zenéjére egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírű Wayne Eagling és az Opera balettigazgatója, Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet. A hagyományokat tisztelő, azokra építő, de mégis megújult Diótörőről van tehát szó, amely egyszerre kíván hű lenni a legendás 1950-es produkció szelleméhez és megfelelni a huszonegyedik század vizuális elvárásainak. A fő cél azonban ugyanaz maradt: megismertetni és megkedveltetni a klasszikus balett műfaját a gyerekekkel. 
A felvétel főbb szerepeiben Leblanc Gergely, Sarkissova Karina, Komarov Alekszandr és Radziush Mikalai láthatók, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Gyermekkara, vezényel Déri András. A látványos jelmezek terveit Rományi Nóra, díszletterveit Oláh Gusztáv korábbi remekének nyomán Vavrinecz Beáta készítette.
Az előadás felvétele december 24-én 15 órától másnap, december 25-én éjfélig ingyenesen megtekinthető az Opera Facebook-oldalán.
Az OperaLive-közvetítések keretében az intézmény más, az ünnepekhez kapcsolódó előadásokat keresztmetszetben mutat be. December 26-án Händel Messiás című oratóriumából, 27-én Puccini Bohémélet című operájából, 30-án pedig ifj. Johann Strauss A denevér című operettjéből csendülnek fel részletek zongorakísérettel. 
Az online közvetítésekről további részleteket a Magyar Állami Operaház honlapján (www.opera.hu) olvashatnak az érdeklődők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?