Ilyen nincs, és mégis van

<p>A Magyar Rádió sportriporterének legendássá vált mondata jutott elsőként eszembe, amikor végérvényessé vált, hogy Robbie Williams visszatér a Take Thatbe.</p>

„Ilyen nincs, és mégis van!” Ez legalább akkora szenzáció zenei berkekben, mint az úszósportban Egerszegi Krisztina aranyérme az 1988-as szöuli olimpián tizennégy évesen.

A Take That-srácok karrierjét óriási meglepetések fémjelzik. Kevesen hittek abban, hogy az együttesből 1995-ben kivált Robbie Williams egyedül megállja a helyét. Az meg – szerintem – még gondolat szintjén sem merült fel senkiben, hogy néhány év múlva már a brit könnyűzene legfényesebb csillaga lesz. Ahogyan azt sem gondolta senki, hogy társai négyesben hatalmas sikerrel térnek vissza a zenei életbe 2005-ben. És most itt a következő meglepetés: Robbie csatlakozott hozzájuk. Igaz, többször hangoztatta, hogy ez a nagy álma, de azt hittük, viccel.
Legendás fiúcsapat
született A manchesteri Take That pályafutása 1990-ben indult, az öt srác – Gary Barlow, Robbie Williams, Mark Owen, Howard Donald, Jason Orange – 1992 és 1995 között az európai tinilányok legnagyobb kedvencei voltak. Az időközben botrányhőssé vált Robbie 1995 júliusában elhagyta a csapatot, hogy szólókarrierbe kezdjen. Társai egy új dallal – a Bee Gees 1977-es How Deep Is Your Love című slágerének átdolgozásával – kiegészített válogatáslemez készítésének, összeállításának erejéig négyesben még együtt maradtak, majd 1996 februárjában bejelentették együttesük feloszlását.
Élet a Take That után Gary és Mark szólóban csak ideigóráig tündökölt. Az első albumaikkal szépen teljesítettek, utána mindketten eltűntek a süllyesztőben. Mark szerepelt egy tévés valóságshow 2002-es sorozatában, így ismét reflektorfénybe került. 2003-ban és 2005-ben új lemezekkel rukkolt elő, de ezek nem értek el számottevő sikert.
Robbie-t a kevésbé sikerült 1997-es Old Before I Die című felvétele kapcsán teljesen leírta a szakma. 1997 végén azonban az Angels című dallal befutott, s szép fokozatosan a brit zenei élet legnagyobb sztárjává vált. Azóta nem született ekkora csillaga a brit könnyűzenének, s valószínűleg már nem is fog, Robbie az utolsó a sorban.
A kvartett újraegyesülése
A négy „kiöregedett srác”: Gary, Mark, Howard és Jason hatalmas sikerrel tért vissza 2005-ben. A megváltozott, „felnőtt” zenéjükkel új generációkat hódítottak meg, és visszahódították egykori, időközben többségében szülővé vált rajongóikat is. A 2006 novemberében megjelent Beautiful World című stúdióalbumuk NagyBritanniában 2006 második és 2007 negyedik legvásároltabb hanghordozója. A BRIT Awardson, a legrangosabb brit zenei díjak kiosztóján 2007-ben a Patience, 2008-ban a Shine című szerzeménnyel kapták meg a legjobb brit kislemez díját. Odahaza 2008. október 31-től ők tartják a leggyorsabban elfogyott belépőjegyek rekordját: a 2009-es nyári brit turnéjuk 600 ezer jegye öt óra alatt kelt el. Ötödik stúdióalbumuk The Circus címmel 2008. december 1-jén került a boltokba – a szigetországban egy hónap alatt 1 445 709 példányt értékesítettek belőle. Nagy-Britanniában 2008ban Duffy korongja, a március 3án kiadott Rockferry mögött a második legkelendőbb hanghordozó volt.
Az „ötödik tag” reakciói Robbie-t a Take That sikere szemlátomást nem hagyta békén. „Bement egy játékboltba, és meglátott négy Take That-babát egy dobozban. Akkor esett le neki, hogy kihagyták az újraegyesülésből” – mesélte egyik ismerőse. Abban az időben a magánélete és a karrierje sem alakult jól. A 2006-os Rudebox című szólólemezét – szépen fogyott ugyan – a szakma, sőt a rajongók is fanyalogva fogadták. Először honlapjának a csak előfizetők számára elérhető részén (Inner Sanctum, vagyis Belső szentély a neve) írt arról, hogy szívesen csatlakozna egykori társaihoz. „Szeretnék megint zenekarban dolgozni. Ez sokkal jobb móka, mint szólóban zenélni. Irigykedve figyelem Garyéket, mennyire jól érzik magukat. Szívesen visszatérnék közéjük” – írta. A szakmabeliek azonban nem hitték el, hogy ezt Robbie komolyan gondolja.
Újra együtt a nagy csapat Azóta változott a helyzet, s ma már tény, amit hónapok óta rebesgetnek: Robbie Williams és egykori zenésztársai, az eredeti felállású Take That új albumon dolgozik. A korong a karácsonyi piac letarolására időzítve novemberben jelenik meg, jövőre pedig az együttes turnéra indul. „Mindanynyiunk nagy álma volt, hogy ismét mind az öten együtt le-gyünk, ám úgy tűnt, ez sosem válhat valóra. Most itt vagyunk öten egy helyiségben, és az egész olyan, mint egy álom. Óriási öröm, hogy ismét együtt dolgozunk Robbie-val” – mondta Mark. „Olyan érzésem van, mintha hazaérkeztem volna” – vallotta be Robbie.
Gondolom, arról felesleges írnom, hogy az öttagú Take That nagyon-nagyon sikeres lesz, több rekordot is felállít a karácsony előtti zenepiacon. Talán végre az Amerikai Egyesült Államokban is befut, ott ahol mindössze az 1995ös Back for Good című felvétellel tudta megvetni a lábát, de az is csak a hetedik helyig jutott a Billboard magazin kislemezlistáján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?