Hamarosan megjelenik az EU elnökének haikukötete

Brüsszel/Budapest |

<p>Herman Van Rompuy, az Európai Unió belga elnöke hamarosan megjelenteti első haikukötetét - jelentette be hivatala kedden Brüsszelben.</p>

A 62 éves belga politikus, közgazdász és filozófus híres arról az EU központjában, hogy nagy rajongója a haikunak, a japán költészet egyik jellegzetes versformájának és műfajának, amelyet maga is előszeretettel művel. Szokásával, hogy ezekkel a tömör versikékkel kommentálja a mindennapi eseményeket, azután sem hagyott fel, hogy kinevezték az unió élére, és haikui mostanra védjegyévé váltak.
Gyűjteményes kötetét a genti költészeti központ szerkesztette, bemutatója előreláthatólag április 15-én lesz Brüsszelben. Az esemény különlegessége, hogy maga a szerző olvas fel költeményeiből.
A katolikus Van Rompuy már hat könyvet publikált ezoterikus témában, úgymint a Kereszténység: a modern gondolkodás vagy a Megújulás fejben és szívben, de ez lesz első verseskötete - olvasható az Earthtimes.org honlapon.
A kanonok kinézetű volt belga miniszterelnök hosszú évek óta lelkesedik ezekért a természethez erősen kötődő, rövid versekért. Sajátjait rendszeresen közzéteszi blogján anyanyelvén, hollandul, valamint franciául, angolul vagy latinul.
Nem sokkal az Európai Tanács élére történt kinevezése után, 2009 végén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy haikut írt az EU soros elnökségét egymást váltva betöltő három állam, Spanyolország, Belgium és Magyarország sajtóértekezlete alkalmából. "Három hullám/megtörik együtt a kikötőbe érve/a trió hazaérkezett" - szavalta el a nemzetközi sajtó kíváncsi tekintete előtt.
Kinevezése óta Van Rompuy azzal is ápolja a diszkrét értelmiségi imázsát, hogy a sajtónyilatkozatoknál jobban kedveli a színfalak mögötti munkát, amellyel az EU-vezetők tanácskozásait készíti elő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?