Ezért a szerepért jött haza Angliából

dd

Egy férfi és egy nő. Claude Lelouch 1966-ban bemutatott legendás filmje után egy évvel írta meg szerelmi himnuszát, a Varsói melódiát Leonyid Zorin. Két esztendővel később, az akkori Katona József Színházban Sztankay István és Törőcsik Mari játszották a darabot. Komáromban most Lucskay Róbert és Lakatos Rák Viktória hozza a szerelem határairól szóló történetet.

Orosz a férfi, lengyel a nő. 1946-ban szeretnek egymásba, de nem köthetik össze az életüket, mert Helga nem szovjet állampolgár. Viktor küzdelme eredménytelen. Szerelmüket legyőzi a hatalom és a történelem. Egy 1947-ben életbe lépett törvény szovjet állampolgár számára nem engedélyezte a külföldi személlyel való házasságkötést. Kapcsolatuk mégsem szakadt meg, évtizedek múlva újra találkoznak.

Lucskay Róbert ezért a szerepért jött most haza Angliából, ahol tizenkilencedik évét tölti. Friss diplomás színészként a Jókai Színházhoz kötötte első szerződése, de egy év múlva már a budapesti Bárka Színházban játszott, ahol két évadot töltött. Londonban a legrangosabb társulatok foglalkoztatták. A Royal Shakespeare Company, a Globe Theatre, az Angol Nemzeti Színház, a Complicité és a Kneehigh. Komáromba nagy örömmel jött most a Varsói melódiába. Az Apa, Anya, Pia című darabban tavaly is láthatta őt az itthoni közönség, a Jókai Színházba azonban két évtized után tért vissza.

Honvággyal nem küzd Angliában, mivel évente többször is hazalátogat szülővárosába, Kassára, felesége, Ann mellett pedig harmonikus életet él Leedsben.

„Szívmelengető érzés számomra, ha az anyanyelvemen játszhatok, de az is fontos, hogy mit kínálnak fel, milyen darabot, milyen szerepet, s kik a partnereim, ki rendezi az előadást. Az az ideális, ha minden összejön. Olyankor nem kell gondolkoznom, hogy igent mondjak-e a felkérésre. Komáromban most minden összejött.”

Nem titkolja, másfajta érzés számára, ha Kassán, és más, ha Komáromban lép közönség elé.

„Kassán otthon vagyok. Ott mindig biztonságban érzem magam. Ott él az édesanyám. Hazajövök kisfiamnak, etetnek, itatnak, mosnak, főznek rám, el vagyok látva, lesik minden kívánságomat. Mamahotel csak egy van a világon. Igen, Kassán nem az a fajta izgalom lesz úrrá rajtam, mint Komáromban. Nem tudom, miért, de Kassán mindig erősebb remegést érzek színpadra lépés előtt. Pedig ott ismernek igazán, ott történhetne bármi, kihúznának a bajból. A kassai közönségre valahogy könnyebben ráhangolódom. Komáromban ez másképpen működik, pedig tizennyolc éves koromtól gyakran vendégszerepeltünk itt a Thália Színház előadásaival. Komárom nekem akkor külföld volt. De mire megszoktam a helyet, el is mentem Budapestre, ahonnan szintén vitt tovább az élet.”

A Varsói melódia története mélyen megérintette, és nem csak azért, mert az ő házassága sem szokványos. Nigériai szülők Londonban született lánya a felesége.

„Gyönyörű szerelmi történet Zorin műve. Sikerdarab. Engem első olvasásra megérintett, annyira emberi. Egy szenvedélyes, örvénylő, megtépázott szerelem. A végén mindenki eldöntheti, hogy lesz-e folytatás, vagy nem. A szövegen csiszoltunk egy kicsit, két verzió alapján raktuk össze a miénket.”

A történetbeli figurában színészileg azt találja a legizgalmasabbnak Lucskay Róbert, hogy egészen más típus, mint ő.

„Viktor sérült lélek. Titkai vannak. Néha nem értem, miért mond igent és miért nemet. Át kell formálnom magamat a szerep kedvéért. Más ember vagyok a színpadon, és más a való életben. Mélyen megérint a darab melankóliája, fájdalommal vegyes öröme. Ez tetszik benne a leginkább. Hogy tomboló érzelmekkel állnak egymás előtt, amelyek aztán hirtelen elcsitulnak. Tíz év elteltével azonban már máshogy reagálnak minden kitörésre, fellángolásra. Libabőrös vagyok most is, ha arra gondolok, mit élünk meg a színpadon, micsoda nagy érzelmi amplitúdókat.”

Az Iglódi István rendezte, Sztankay István–Törőcsik Mari-féle előadás nincs fent a világhálón, a moszkvai Vahtangov Színház produkcióját azonban megtalálták a próbák során.

„Nagy előadók után játszani óriási kihívás, de remélem, a mi alakításunk is emlékezetes marad a nézők számára. Az agyam teljesen átállt a magyar szövegre. Ritkán fordult elő a próbán, hogy egy rendezői instrukcióra az igen helyett yest mondtam. Inkább az r kiejtésére kellett nagyon figyelnem. Hogy az ne legyen olyan angolos.”

Arra a kérdésemre, hogy nem kapott-e kedvet angolul is eljátszani a darabot, hiszen kéznél lenne hozzá egy angol partner, Ann, a felesége, akivel még sosem játszott, a következő választ kapom:

„Ann kiváló színésznő, de nem hiszem, hogy vállalkozna erre. Bennem nagyobb a vágy, hogy egyszer együtt játsszunk, ő még nem vár a nagy lehetőségre. Ha egy castingra videófelvételt kell küldenünk, szívesen segítünk a másiknak, de az én drága feleségemben akkor sem lobban fel a kíváncsiság, hogy milyen lenne, ha mi együtt szerepelhetnénk valamiben. Ann képtelen elvonatkoztatni attól, hogy a férje vagyok. Húsz éve ismerjük egymást, ezt az érzést nem tudja kikapcsolni magában. Ezért nem kapható egyelőre a közös játékra. Annyira közel állunk egymáshoz, hogy az szerinte nagymértékben befolyásolná az alakításunkat. Én bátran belemegyek, ha majd egyszer sikerül rábeszélnem őt.”

Komárom után Kassán és környékén láthatják majd a nézők a komáromi Varsói melódiát. Lucskay Róbert lélekben már erre készül. Onnan indult, ott vannak a gyökerei. Ott is meg akarja mutatni, hol tart a pályán.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?