Első mozifilmjével nyert nemzetközi díjat

dd

A filmkritikusok nemzetközi zsűrije a Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmjének választotta Breier Ádám első mozifilmjét. A Lefkovicsék gyászolnak egy háromgenerációs családtörténet a gyásszal átszőtt, összetartó szeretetről. 

Neves amerikai fesztiválokat követően a 28. Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon is tetszést aratott a Lefkovicsék gyászolnak című, Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült új magyar film. A bolgár fővárosban a filmkritikusok nemzetközi zsűrije, a FIPRESCI díjazta Breier Ádám első mozifilm rendezését a fesztivál legjobb filmjeként.

A Lefkovics házaspár kiegyensúlyozott boldog házasságban él. A férfi (Bezerédi Zoltán) bokszedző, aki szeretettel gondoskodik tanítványairól, és akinek felesége (Máhr Ági) limonádét visz nekik az edzés szünetében, este pedig Frédiként és Vilmaként köszönnek el egymástól a Kőkorszaki Szakik szellemében. Az asszony unokájával és fiával Skype-on beszélget, készül hozzájuk látogatóba Izraelbe. A férj távol tartja magát a beszélgetéstől, és idegesíti a fia és unokája által viselt ortodox vallási öltözék. 

A nagymama váratlanul meghal, Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése. Az apa szerint a fia elment, cserben hagyta őket, a fiú szerint apja kergette el őt durva hangú edző szövegével, amivel jelezte, hogy nem becsüli őt sokra. Az unoka, Ariel úgy látja, hogy nagymamája szelleme itt van, vele reggelizik és játszik. A tükörből, amit a szertartás szerint eltakarnak, de amiről az apa leveszi az eltakaró ruhát, szerinte egy rosszindulatú szellem jött elő, amitől a nagymama szelleme nagyon megijedt, de ő majd megvédi. A nagyapa bokszedzéssel akarja segíteni őt a rossz szellem elűzésében, de ez az ötlet nem jól sül el. 

A film forgatókönyvét Breier Ádám Csaba Bálinttal közösen jegyzi. Az operatőr Dévényi Zoltán, aki a történet abszurditásának megfelelő képi világot alkotott. A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, a Proton Cinema koprodukciójában készült. 

Breier Ádám alkotása február vége óta látható a magyarországi mozikban, és már több mint 25 ezren váltottak rá jegyet. 


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?