Elhunyt Tóthpál Gyula

Királyhelmec |

<p>Hetvennégy éves korában királyhelmeci otthonában váratlanul elhunyt Tóthpál Gyula fotóművész, a szlovákiai magyar fotográfia egyik legismertebb személyisége.&nbsp;</p>

Tóthpál Gyula 1941. október 2-án született Perbenyikben. Az első képeit 1959-ben készítette, abban az évben, amikor leérettségizett. Gimnazistaként már írogatott kisebb-nagyobb cikkeket, tudósításokat különböző újságokba, melyeket gyakran saját fotóival illusztrált. A pozsonyi műszaki főiskolán folytatott tanulmányait a negyedik szemeszter után abbahagyta, majd 1961-től a Hét című képes napilap külső munkatársaként dolgozott. Első önálló kiállítását Pozsonyban rendezték 1966-ban, 1968-ban pedig ő lett az Új Szó első, státuszban lévő, hivatásos fotóriportere. Prágában 1970 decemberében 70 képét láthatta az ottani közönség, egy évvel később pedig a Berlini Fotóművészeti Világkiállításon – melyen 123 ország 545 fotósának 1095 alkotását értékelték – ezüstérmet nyert. 1976-tól szabadfoglalkozású fotóművészként dolgozott. Tóthpál Gyula első magyarországi tárlatát 1983-ban rendezték Gödöllőn, még ebben az évben egy tokiói folyóirat tíz egészoldalas fotóját közölte. A művész Elementáris szimmetria című sorozatait aztán rengeteg hazai és külföldi helyszínen bemutatták. 2003-ban tevékenységét a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjével ismerték el, majd 2006-ban elnyerte a Mátyásfalvi György és Lauer Edit által alapított Posonium Irodalmi és Művészeti Díjat az életmű kategóriában. A kassai magyar főkonzulátuson Tóthpál Gyula fotóművész 2013-ban átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is. Tóthpál Gyula temetése 2015. augusztus 29-én, 17 órakor  lesz Királyhelmecen, a régi köztemetőben.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?